שתף קטע נבחר

איזו מנייה עלתה הכי הרבה ב-2015?

הבורסה הישראלית מסכמת חצי שנה עם נתונים מרשימים. למעט מדד התקשורת שרשם ירידות חדות, רשמו הממדים האחרים עליות מדהימות של 10% ויותר. מי המניה שעלתה הכי הרבה, בכמה ירדו מניות סלקום ופרטנר, וכיצד מחשבים את הממדים בבורסה?

אז מה עשתה הבורסה הישראלית במחצית הראשונה של 2015? בעיקר רווחים נאים לבעלי המניות. מדד ת"א 25 עלה ב-12% ומדד מניות ת"א 100 עלה ב-9.6%, ויש לציין כי שניהם הגיעו לרמות שיא כל הזמנים. לעומתם, מדד ת"א-תקשורת דווקא ירד בכ-14%.

 

כנסו לערוץ שוק ההון

למדריכים נוספים בשוק ההון

מדוע לא מגבילים שכר בחברות הציבוריות?

זינוק של 271 מיליארד בשווי החברות בבורסה

 

על פי הסיכום שהוציאה הבורסה לניירות ערך בתל אביב, התשואות המרשימות בשני המדדים המובילים נבעו מעליות חדות במהלך חמשת החודשים הראשונים. אולם במהלך החודש האחרון הבורסה תיקנה מעט את העליות על רקע סערת יוון מול גוש האירו. בחודש האחרון מאז שאי הוודאות גדלה, מדד ת"א 25 ירד ב-2.8%, ואילו ת"א 100 ירד ב-3.2%.

הבורסה בתל אביב. עליות מרשימות למרות המשבר היווני (צילום: משה גלנץ) (צילום: משה גלנץ)
הבורסה בתל אביב. עליות מרשימות למרות המשבר היווני(צילום: משה גלנץ)

מי שהיה הסקטור המניב ביותר במחצית הראשונה הוא סקטור הגז והנפט. מדד ת"א נפט וגז עלה בחודשים האחרונים ב-20.4% משתי סיבות עיקריות - בסוף השנה שעברה סבלו מניות הגז מחולשה ובתחילת השנה היה תיקון דרמטי - אך טבעי, וסיבה שנייה - מתווה הגז, כך נראה, לא יפגע בחברות ובשותפויות הגדולות בענף.

 

גם ענף הבנקים סיפק תשואה עודפת במחצית הראשונה של השנה עם תשואה של 13.6%. מניות הבנקים, אגב, הצליחו להשיג תשואה חיובית של 2% גם בחודש יוני שהיה הקשה בשווקים בששת החודשים האחרונים.

 

מנגד, מדד ת"א תקשורת איבד במחצית הראשונה של השנה 13.6%, והיה למעשה המדד הענפי היחיד שירד במחצית הראשונה. הירידות המדד הן על רקע הבעת חוסר אמון המשקיעים במניות התקשורת. הסיבות: חוסר ההצלחה של חברות הסלולאר הגדולות - סלקום ופרטנר לחזור לרווחיות ולספק תחזיות סבירות. כמו כן, גם בזק שהצליחה לשמור עד לאחרונה על חוזק הן בתוצאות הכספיות והן בשוק ההון, סובלת בחודשים האחרונים מירידות בבורסה בגלל חשש של אנליסטים להרעה בתוצאות הכספיות על רקע הרגולציה ופתיחת השוק לתחרות גם בתשתית האינטרנט.

 

המניה הטובה והמניה הגרועה

על פי הדו"ח,  המניה הטובה במדד ת"א 100 היא מניית אופקו שבמקביל למסחר בבורסה המקומית נסחרת גם בוול-סטריט. מניית אופקו עלתה בלמעלה מ-50% במחצית הראשונה של השנה. אופקו היא חברת ביוטק שנולדה כתוצאה ממספר מיזוגים, אחד מהמשמעותיים בהם היה עם חברת פרולור הישראלית שנסחרה בבורסה המקומית ולכן מניות אופקו נסחרות כאן.

פרטנר איבדה 48% בתוך שישה חודשים. על רקע התחרות הקשה והמשך שחיקת המחירים בשוק (צילום: AP) (צילום: AP)
פרטנר איבדה 48% בתוך שישה חודשים. על רקע התחרות הקשה והמשך שחיקת המחירים בשוק(צילום: AP)

אופקו מפתחת תרופות ומוצרי אבחון רפואי, ויש לה מספר תרופות שכבר נמצאות בשלב המכירות, אך חשוב לציין כי מדובר עדיין על שלבים ראשוניים והמשקיעים מאמינים כי צמיחת החברה למימדי ענק היא רק עניין של זמן. אופקו היא סוג של חברת חלום עם מספר משמעותי של מוצרים שיכולים להיות בלוקבסטר בשוק התרופות, בין היתר, מוצר שמשלב ויטמין D עם שחרור מבוקר לחולי אי־ספיקת כליות, תרופה למניעת בחילות לחולי סרטן, הורמון גדילה עם פעילות ממושכת, בדיקת דם לאבחון הסיכויים לחלות בסרטן הערמונית ועוד.

 

לאחרונה רכשה החברה את חברת ביו רפרנס (Bio Reference), בתמורה לכ-1.5 מיליארד דולר. ביו רפרנס, המעבדה הקלינית השלישית בגודלה בארה"ב, מתמחה בתחומי - הגנומיקה וריצוף הגנום האנושי. הרכישה הזו אמורה להקפיץ את מכירות אופקו למעל מיליארד דולר. הרכישות הגדולות, לצד הפיתוחים בקנה והסכמי הענק עם חברות תרופות גדולות, תורגמו לזינוק של מעל 50% במניות החברה שכבר נסחרת בשווי של 7.5 מיליארד דולר.

 

עוד ברשימת המניות הטובות של המחצית הראשונה - מניית נכסים ובנין שעלתה ב-37%. נכסים ובניין מקבוצת אי.די.בי נהנתה במחצית זו מהמשך שיפורבפעילות השוטפת (השכרת נכסים, בניה) לצד השבחת נכסים בשוק האמריקאי. מניית דלק רכב סיפקה במחצית הראשונה תשואה של 35% שנובעת גם משיפור בפעילות העסקית, וגם רווחים גדולים ממימוש מניות בחברת מובילאי הישראלית. דלק רכב המשיכה לתרגם את הרווח לחלוקת דיבידנד נדיבה.

 

מנגד, כצפוי, בצד המפסידות במחצית הראשונה ניתן למצוא את חברות התקשורת - סלקום ופרטנר. סלקום איבדה 55%, ופרטנר איבדה 48%. הירידות האלו כאמור נובעות מחוסר היכולת של חברות הסלולאר לייצב את הפעילות על רקע התחרות הקשה והמשך שחיקת המחירים בשוק.

 

מדדי הבורסה - כיצד הם פועלים?

אז איך יודעים אם הבורסה עלתה או ירדה ביום מסוים? כדי לענות על זה "המציאו" את המדדים - בדיוק כמו שיש את מדד המחירים לצרכן שמודד שינוי במחירים של סל מוצרים מתקופה לתקופה, כך גם יש את מדדי הבורסה - מדדי מניות ומדדי אגרות חוב שמודדים את השינוי בסל מניות או בסל אגרות החוב.

 

אך כדי לחשב את המדדים קודם כל קובעים את כללי המשחק - מה יכלול המדד. כל לדוגמה במדד תל אביב 25 נמצאות 25 המניות המובילות בבורסה (מבחינת שווי שוק - שווי החברה בבורסה ומבחנים כמותיים נוספים). המניות האלו הן בעצם "המוצרים" שבסל. בשלב הבא מגדירים כמה כל מניה מהווה מהסל (מה המשקל שלה בסל) ומה הפרמטר לקביעת המשקל.

 

מדד ת"א 25 הפרמטר הוא שווי שוק. כלומר בוחרים ב-25 החברות בעלות שווי השוק (שווי חברה בבורסה) הגבוה ביותר ואז לפי פרופורציית שווי החברות קובעים את המשקולות. כך לדוגמה - נניח ששווי השוק של חברה מסוימת הוא 2 מיליארד שקל (שווי השוק נקבע על פי מחיר המניה כפול במספר המניות) ושל חברה שנייה 1 מיליארד שקל, ונניח שהשווי המצרפי של כל החברות במדד הוא 20 מיליארד שקל (שווי של 25 החברות ביחד).

 

ומכאן, שהחברה הראשונה בעלת שווי שוק של 2 מיליארד מהווה 10% מסך השווי של החברות המרכיבות את המדד (2 מתוך 20 מיליארד) ולכן היא תקבל משקל של 10% במדד; החברה השנייה שווה 1 מיליארד שקל ומשקלה במדד יהיה 5%.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מניות שוק ההון כסף בורסה מטבע
צילום: shutterstock
מומלצים