שתף קטע נבחר

מחנה ה"כן" מוביל: היוונים יפנו עורף לרה"מ?

סקר חדש ביוון מראה כי 47.1 אחוזים מהאזרחים תומכים בתוכנית החילוץ האירופית בתמורה לרפורמות כואבות - בניגוד לעמדת ראש הממשלה ציפראס. שר האוצר רמז שיתפטר אם מחנה ה"כן" ינצח במשאל העם ביום ראשון

יש להם רוב בסקר אחרון שפורסם. תומכי תוכנית החילוץ האירופית באתונה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
יש להם רוב בסקר אחרון שפורסם. תומכי תוכנית החילוץ האירופית באתונה(צילום: רויטרס)

שר האוצר של יוון יאניס וארופאקיס רמז היום (יום ה') שהוא יתפטר מתפקידו אם מחנה ה"כן" ינצח במשאל העם ביום ראשון, ויוון תחתום בעקבותיו על הסכם חדש עם הנושים האירופאים שלה. בראיון לערוץ הטלוויזיה של סוכנות הידיעות בלומברג אמר וארופאקיס "נמצא דרך לחתום על זה. ייתכן שנשנה את הרכב הממשלה משום שכמה אנשים לא יהיו מסוגלים לעכל את זה. אני לא אחתום על הארכה נוספת (של הסכם עם הנושים) ואעמיד פנים. אני אלרגי אליהם".

 

מעריץ את צ'ה גווארה ושונא עניבות. זה ר"מ יוון

 

חדשות בעולם :

מהפכה אחרי 40 שנה: מותר לצלם בבית הלבן

"צבא דרום סודן אנס נשים ושרף אותן בחיים"

מי מכיר את חולת הסרטן שזיכרונה אבד?

הלם בארה"ב: קלינטון מתקשה במשלוח פקס

 

אמש אמר שר האוצר היווני שבמשאל העם יוכל הציבור להעביר לנושים מסר ברור לגבי תוכנית החילוץ שהוצעה לו. לדבריו, "יוון סירבה להצעת הנושים כי היא לא ישימה". הוא נשאל אם יהיה כסף בכספומטים ביום שני והשיב "בוודאי". לדבריו, המגבלות על תנועת הון יוסרו באופן מיידי ברגע שיושג הסכם. "יוון בגוש האירו כעת, ותמשיך להיות חלק ממנו".

 

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)
שרי האוצר של גוש האירו ("יורוגרופ") החליטו שלא לנהל שיחות נוספות עם יוון, עד אחרי משאל העם שיתקיים במדינה. אם יהיה רוב למחנה התומכים בתוכנית החילוץ האירופית הרי שיוון תידרש, לאחר שתחתום עליה, לבצע רפורמות כואבות שכוללות העלאת מסים ולנקוט צעדי צנע.

 

אירופה לא מדברת עם יוון - עד אחרי המשאל

נשיא ה"יורוגרופ", ירון דיסלבלום, אמר כי "על רקע המצב הפוליטי, דחיית ההצעות הקודמות, משאל העם שיתקיים ביום ראשון, והמלצת ממשלת יוון לאזרחים להצביע 'לא' במשאל - איננו מוצאים בסיס לשיחות נוספות בשלב זה". גם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל שותפה לעמדה זו ואמרה שלא יתקיימו שיחות נוספות עם יוון בנוגע לתוכנית החילוץ שלה עד אחרי משאל העם. "פשרה בכל מחיר איננה אפשרית", אמרה מרקל. "אחרת אירופה תהיה אבודה".

 

בינתיים, הסקרים ביוון מצביעים על קרב צמוד בין מחנה "כן" לתוכנית החילוץ האירופית לבין מחנה ה"לא".

 

מתנגדים לרפורמות כואבות שיכללו מסים חדשים. כרזות של מחנה ה"לא" באתונה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מתנגדים לרפורמות כואבות שיכללו מסים חדשים. כרזות של מחנה ה"לא" באתונה(צילום: רויטרס)

קרא ליוונים להצביע נגד תוכנית החילוץ האירופית. ציפראס (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קרא ליוונים להצביע נגד תוכנית החילוץ האירופית. ציפראס(צילום: AFP)

סקר שנערך עבור אתר החדשות euro2day מצא שרוב היוונים יצביעו ,כן" לתוכנית החילוץ שהוצעה ליוון על ידי הנושים. על פי הסקר 47.1 אחוזים מהיוונים יצביעו "כן" לתוכנית החילוץ ואילו 43.2 אחוזים יצביעו "לא", כפי שקורא ראש הממשלה אלכסיס ציפראס ליוונים לעשות.

 

באותו סקר נשאלו היוונים בשאלת הישארות ארצם בגוש האירו, ובשאלה זו התשובה הייתה יותר חד-משמעית - רוב היוונים (66 אחוזים) רוצים להישאר בגוש האירו ולהמשיך להשתמש במטבע האירו ולא לחזור לדרכמה.

 

ראש הממשלה ציפראס אמר כי אין קשר בין משאל העם הצפוי להתקיים במדינה בעוד ארבעה ימים לבין הישארותה של מדינתו בגוש האירו. ציפראס, שאישר בכך את קיומו של משאל העם על רקע הלחצים הגדולים עליו לבטל אותו, הפציר בעם היווני "להצביע למען עסקה טובה יותר עם הנושים הבינלאומיים". הוא אף מתח ביקורת חריפה על אירופה שלדידו פועלת בדרכים לא דמוקרטיות על מנת למנוע את קיום המשאל. "כשיום שני יגיע, ממשלת יוון תהיה בשולחן המשא ומתן לאחר משאל העם עם תנאים טובים יותר לעם היווני", צייץ ציפראס בחשבון הטוויטר שלו.

 

סקר שערך מכון הסקרים ProRata ופורסם בעיתון "אפימרידה טון סינטקטון" הראה כי לפני שהבנקים נסגרו, 57 אחוזים מהיוונים היו מצביעים "לא" ודוחים את תוכנית החילוץ האירופית, ואחרי שהם נסגרו ירד שיעור המתנגדים לתוכנית ל-46 אחוזים.

 

יוון הפכה אתמול רשמית למדינה המפותחת הראשונה המוכרזת כחדלת פירעון לאחר שלא שילמה חוב בסך 1.6 מיליארד אירו לקרן המטבע הבינלאומית. אתמול והיום נרשמו תורי ענק מחוץ לבנקים שפתחו את שעריהם לפנסיונרים בלי כרטיסי אשראי. הם יוכלו למשוך רק 120 אירו השבוע. יתר האזרחים רשאים למשוך 60 אירו בלבד, והרשויות ממליצות לנוסעים ליוון להצטייד מראש באירו. על פי ההערכות, בימים הקרובים עוד יהיה לבנקים ביוון כסף, אך הם יסבלו מבעייה של נזילות תוך פחות משבוע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ראש הממשלה היווני ציפראס
צילום: AFP
מומלצים