שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, EPA

בחזרה למנהרות: "מכאן יצאו 13 מחבלים"

דו"ח האו"ם קבע כי המנהרות לא יועדו לפגוע באזרחים, אבל בעוטף עזה בטוחים: "מי שיוצא ממנהרה לא בא לשתות איתי קפה". לציון שנה לצוק איתן חזר ynet לתושבים שחיים את הטראומה: "פחד שיבואו וישחטו אותך". צפו

 

דו"ח האו"ם שחקר את פעילות צה"ל וחמאס במבצע צוק איתן רמז שייתכן שהמנהרות מהרצועה לשטח ישראל לא יועדו לפגוע באזרחים, אולם אין כנראה תושב אחד באזור שסבור כך. גם שנה לאחר מכן קשה להפריז בעומק הטראומה שצרבו תמונות המחבלים היוצאים מהאדמה בקרב תושבי עוטף עזה. לציון שנה לפרוץ המלחמה חזר ynet לארבעה יישובים צמודי גדר שלידם התגלו פירי מנהרות, ובדק את מפלס הפחד, התסריטים המפחידים, הסיוטים בלילות וההתמודדות עם הילדים.

 

שנה אחרי המלחמה:

 

יפעת בן שושן, תושבת נתיב העשרה, מספרת על הפעם הראשונה שבה ראתה את התיעוד של מחבלי חמאס מגיחים מן האדמה: "מבחינתי זה יום שיש לפניו ויש ממנו. זה חי איתי, זה נושם איתי, זה לאורך כל היום איתי. הפחד הוא שיבואו וישחטו אותך. נקודה".

 

הגר שלמה, תושבת ניר עם, מוסיפה: "המנהרה הייתה בין קיבוץ ניר עם לבין ארז. היא הייתה במרחק של בערך 600 מטר מהקיבוץ. היום השגרה שואבת אותנו ואנחנו פחות ופחות חושבים על האיום הזה. אנחנו עכשיו עומדים ומדברים ואנחנו לא יודעים אם יש איזושהי מנהרה שנחפרת לכיוון שלנו".

 

 
 (צילום: google maps) (צילום: google maps)
(צילום: google maps)
 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

שרון קלדרון, תושבת קיבוץ סופה: "זה יום שאי-אפשר לשכוח. אנחנו מדברים על לפנות בוקר. היה ברור שמשהו קורה פה. 13 מחבלים שיצאו בכוונה להרוג. זה היה יכול בקלות להיגמר אחרת. הם יכלו להגיע עם כלי הנשק המאוד כבדים שהיו להם, לעמוד מול הבית שלי ופשוט להוריד אותו. משפחה שלמה, פשוט להוריד. כשהילד שלי בן ה-11 יוצא לגן השעשועים, וואלה, אני לא יודעת אם מתחתיו אין איזה מחבל שחופר מנהרה".

 

איך מסבירים לילדים שהאיום הזה קיים? עמית כספי מכרם שלום אומר: "אני מאמין שלילדים לא צריך להסביר. הם גם לא דורשים את ההסבר. ילדים רוצים ביטחון. ברגע שהם רואים שהמשפחה מתפקדת, שהקיבוץ מתפקד כחברה - הם מבחינתם מקבלים את הביטחון שלהם".

 

בפרק המנהרות בדו"ח האו"ם נכתב שהוועדה לא יכלה לקבוע מה הייתה כוונת הארגונים הפלסטיניים בנוגע לבניית המנהרות ולשימוש בהן. הם ציינו כי "בתקופה שנדונה המנהרות שימשו אך ורק כדי לפגוע בעמדות צה"ל בקרבת הגבול, שמוגדרות כמטרות צבאיות לגיטימיות".

 

בתקופה האחרונה עלה חשש שחמאס מחדש את חפירת מנהרות הטרור, אך קצין בכיר בפיקוד דרום הבהיר אתמול בתדרוך לעיתונאים: "חמאס לא חפר מחדש את 30 המנהרות חוצות הגבול שהרסנו לו במבצע וייקח לו עוד שנים לחדש תשתית זו. הוא כן חופר מנהרות בשטח הרצועה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים