שתף קטע נבחר

הסכם הגרעין: "ישראל נערכת לקרב בקונגרס"

בירושלים מעריכים שאיראן והמעצמות יחתמו בקרוב על הסכם סופי, וטוענים שהוא צפוי להיות "רע בהרבה" מהמתווה הראשוני שהושג בלוזאן. המאמץ הישראלי יופנה כעת לוושינגטון בתקווה להשיג בקונגרס האמריקני רוב נגד ההסכם

גורמים מדיניים בישראל מסרו אמש (א') כי ההסכם המסתמן בין המעצמות לבין איראן הוא רע בהרבה מהמתווה הראשוני שנחתם לפני כארבעה חודשים בלוזאן, וטוענים כי מאז רק נוספו עוד ועוד ויתורים. על רקע הערכה שהחתימה על ההבנות היא עובדה מוגמרת, נערכים בירושלים למערכה הבאה: סיכול אשרור ההסכם בקונגרס האמריקני. מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי ערך אתמול מסיבת עיתונאים בווינה ובה הצהיר כי הוא שותף לדעתו של שר החוץ האיראני מוחמד זריף, שאמר כי "מעולם לא היינו קרובים יותר להסכם". קרי העריך כי "בחירות נכונות" עשויות להוביל להסכם עוד השבוע.

 

עדכון אחרון מווינה: "לא נתפשר על הסכם רע"

 

שר החוץ האיראני זריף בווינה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שר החוץ האיראני זריף בווינה(צילום: AFP)

מזכיר המדינה האמריקני קרי סביב שולחן המשא ומתן (צילום: AP) (צילום: AP)
מזכיר המדינה האמריקני קרי סביב שולחן המשא ומתן(צילום: AP)

 

עם זאת, קרי טען אתמול שעדיין נותרו מחלוקות גדולות עם איראן בשיחות הגרעין. בישראל לא מתרשמים מהדיווחים על קשיים לכאורה במשא ומתן שמתנהל בווינה, ולטענת הגורמים מדובר בהדלפות מכוונות שנועדו להכין את הקרקע להסכם הסופי. לפי המידע שהגיע לירושלים, המעצמות הסכימו לוויתורים במספר הצנטריפוגות, במחקר ובפיתוח שלהן. בנוסף, התפשרו במערב על המתווה להסרת הסנקציות.

 

בישראל עדיין מקווים להצליח להכניס שינויים של הרגע האחרון בהסכם, גם אם מעריכים שהסיכויים לכך אינם גבוהים. שר האנרגיה והתשתיות יובל שטייניץ שוחח בימים האחרונים עם כמה מנציגי המעצמות והצביע על נקודות תורפה בהסכם. פניות נעשו לצרפתים, לבריטים ולגרמנים.

 

לקראת החתימה הצפויה, נערכים בישראל לסיכול האור הירוק למהלך מצד בית הנבחרים בוושינגטון. אם יוגש ההסכם לקונגרס עד 9 ביולי, ההצבעה תהיה תוך 30 יום בגלל היציאה לפגרה. אם יוגש אחרי, ההצבעה תהיה אחרי 60 יום. אם בקונגרס יהיה רוב נגד ההסכם עם איראן, הנשיא אובמה יכול להטיל וטו. מהלך כזה יאפשר לנשיא לקבוע מתי להחזיר את אשרור ההסכם להצבעה חוזרת – שבה נדרש רוב של שני שליש, בבית הנבחרים וגם בסנאט, כדי לעקוף את הווטו הנשיאותי.

 

המטרה הישראלית: עקיפת הווטו

בישראל מפעילים לחץ על חברי קונגרס במטרה להפיל את ההסכם בהצבעה הראשונה. אם המהלך ייצא לפועל, יוגבר המאמץ הדיפולמטי בניסיון להשיג גם שני שליש בקונגרס כדי לעקוף את הווטו.

 

נתניהו בקונגרס במרס (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נתניהו בקונגרס במרס(צילום: AFP)

 

גורמים בירושלים מעריכים שאובמה יצליח לזכות כבר בהצבעה הראשונה, על רקע החשש בקרב חברי קונגרס שעיכוב האישור בארה"ב – בעוד שאר המעצמות פותחות בעסקים עם איראן – יוביל לפגיעה כלכלית בתעשייה האמריקנית. מאידך, יש בישראל מי שמאמינים שהקרב עוד לא אבוד, ובעבודה נכונה ניתן להשיג רוב גם בהצבעה הראשונה וגם בהצבעה השנייה.

 

נתניהו עצמו כבר נערך אתמול לקרב על לבם של חברי הקונגרס, ובפתח ישיבת הממשלה חבט בהסכם המתגבש בלשון חריפה.

"מה שמסתמן בשיחות הגרעין בווינה זו לא פריצת דרך אלא קריסת דרך", אמר נתניהו. הוא הזהיר כי "העסקה שמתגבשת תסלול את דרכה של איראן לייצור ליבות להרבה מאוד פצצות אטום, והיא גם תזרים לאיראן מאות מיליארדי דולרים שישמשו אותה בתוקפנותה ובמסע הטרור השלה, גם באזור וגם בעולם. זו עסקה רעה. היא לא פחות רעה, ולדעתי יותר רעה, מהעסקה עם צפון קוריאה שהביאה לארסנל גרעיני בצפון קוריאה. אבל כאן מדובר גם באיום לא קונבנציונלי ובאיום קונבנציונלי גדול מאוד על ישראל, על מדינות האזור וגם על העולם".

 

בינתיים בתוך ישראל יש גורמים מדיניים בכירים מאוד שתוקפים את נתניהו על כך שלא החל במגעים עם הממשל האמריקני על היקף חבילת הסיוע הביטחוני שישראל תבקש מהאמריקנים ביום שאחרי ההסכם עם איראן. לדברי אותם גורמים, בניגוד לישראל, סעודיה ומדינות המפרץ שהבינו שההסכם עם איראן הוא עובדה מוגמרת לא חיכו הרבה וכבר נמצאות עמוק במשא ומתן עם האמריקנים על חבילת הפיצוי הביטחוני שיקבלו. לדברי הגורמים הבכירים, ישראל הייתה צריכה להיכנס לשיחות עם הממשל בוושינגטון על חבילת הסיוע לפני ההסכם, כי אז אובמה היה מגלה נדיבות רבה יותר מאשר אחרי החתימה, בפרט אם ישראל תוביל את המאבק נגדו בקונגרס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
נתניהו נואם בקונגרס, עד כמה הושפעו חברי הקונגרס?
צילום: AP
מומלצים