שתף קטע נבחר

לידת הבית הסתבכה - צוות נט"ן הוזמן לדירה

תושבת תל אביב בחרה ללדת בלידת בית בנוכחות דולה בלבד ללא מיילדת מנוסה או גניקולוג. הלידה הסתבכה, ורק בזכות חובשי איחוד ההצלה שהוזעקו למקום, הסתיימה בשלום. היולדת סירבה להתפנות באמבולנס, והגיעה לבית החולים בכוחות עצמה

לידת הבית כמעט הסתיימה באסון: תושבת תל אביב החליטה ללדת בלידת בית עם דולה בלבד. במהלך הלידה נתקעה התינוקת בתעלת הלידה, הדולה לא ידעה מה לעשות והזעיקה את צוות מגן דוד אדום. חובשי הצלה שהגיעו למקום סייעו ליילד את הלידה.

 

קראו עוד על לידת בית:

מתי צריך להתפנות לבי"ח? מדריך לידות בית בישראל

לידות בית: לא אושרו ההנחיות השנויות במחלוקת

מחקר ענק: הסיכון למות התינוק בלידת בית - פי 4

 

האירוע התרחש היום (ב') עשר דקות לאחר חצות, כאשר חובשי איחוד הצלה הוזעקו ללידת בית ברחוב מנדלי מוכר ספרים בתל אביב. במקום היתה תושבת העיר שבחרה בלידת בית, ללא נוכחות מיילדת אלא דולה בלבד.

 

הלידה החלה ולפתע התינוקת נתקעה בתעלת הלידה. הדולה שאינה מוסמכת ליילד, לא ידעה באילו פעולות לנקוט. צוות איחוד הצלה שהגיע למקום, שכלל את החובשים טל כהן, מנחם אמסילי ורונן אברהמי, סייע לחלץ את התינוקת שראשה בצבץ ובסופו של דבר הלידה הסתיימה בשלום. היולדת סירבה להתפנות לבית חולים לאחר הלידה באמבולנס, אך הגיעה בכוחות עצמה מאוחר יותר לבית החולים איכילוב.

 

יש להקפיד על הנחיות משרד הבריאות 

בעבר היו דיווחים אחדים בישראל על סיבוכים בלידות בית, שהסתיימו באסונות. באחד המקרים בשנת 2008, בוצעה לידת בית על ידי אחות שאינה מיילדת, אצל אישה ששתי הלידות הקודמות שלה הסתיימו בניתוחים קיסריים, מצב המחייב שיקול דעת מקצועי. לידת הבית הסתיימה כאשר היילוד נותר ללא נשימה והוא אושפז בטיפול נמרץ במצב קשה, כשהיולדת מאבדת דם רב.

 

על פי הנחיות משרד הבריאות, לידות בית יבוצעו אך ורק בנוכחות אחותמיילדת בעלת ותק של שלוש שנים בקבלת לידות, או רופא גניקולוג שיגיעו אל היולדת תוך שעה מזמן הדיווח על הופעת סימני לידה פעילה, וישהו עם היולדת לפחות שעתיים אחרי הלידה. מי שעוסק בקבלת לידות בית, חייב לעבור קורס החייאה של יילודים ורענון אחת לשנתיים.

 

כמו כן קובע המשרד שורה של התוויות נגד האוסרות על לידת בית, ובהן מחלות כרוניות של האם, או הריון בר סיכון. לידת בית מותרת רק בין השבוע ה-37 ל-41 להריון, כאשר משקל הלידה המוערך של העובר הוא 2500 עד 4000 גרם, כשהיולדת בריאה גופנית, תזונתית ונפשית, כשירה משפטית ויכולה לקבל החלטה מתוך רצון חופשי ואי תלות. בתוך כך, לידת בית מחייבת נוכחות של ציוד ומכשור רפואי סטרילי.

  

מיכל בונשטיין, יו"ר ארגון אמה"י (ארגון מיילדות הבית בישראל), מסרה בתגובה: "כדי שלידת בית תהיה בטוחה היא צריכה להיות מנוהלת לפי הנחיות מקצועיות ועל ידי מיילדת או רופא שמומחים ללידות בית.

 

"ארגון הבריאות הבינ"ל ומחקרים חשובים שנעשו בעשור האחרון מראים באופן חד משמעי כי לידת בית שמנוהלת בצורה מקצועית הינה בטוחה כמו לידה המנוהלת בבית חולים עבור אישה בסיכון נמוך. לכן, אין מניעה לעשות לידת בית. לידת בית היא בחירה טובה והוליסטית עבור האישה.

 

הממסד הרפואי שאינו חשוף ללידה טבעית ואינו יודע איך לידה פיזיולוגית מתנהלת, מחזיק בדיעה כי לידת בית היא מסוכנת. זאת, למרות המחקר הרפואי ולא בזכותו ובהחלט לא בהתבסס עליו".

 

עדכון:

בעקבות פרסום הכתבה העביר ארגון מיילדות הבית את התגובה:

  1. בלידה נכחה המיילדת המוסמכת ענת תל אורן, בעלת ניסיון של 30 שנה בקבלת לידות ובעלת רישיון מטעם משרד הבריאות. הלידה תוכננה ונוהלה על פי נהלי משרד הבריאות. בפרסום נכתב שבלידה לא נכחה מיילדת אלא רק דולה.
  2. בסוף הלידה הופיעו מים מקוניאליים, ומכיוון ששלב הלידה היה מתקדם (לפני יציאת הראש), לא ניתן היה לפנות את היולדת לבית החולים. תל-אורן פעלה במקצועיות ובתושייה כאשר הזעיקה נט"ן למקום למקרה שיהיה צורך בהחייאת התינוק. בכתבה נכתב כי התינוקת נתקעה בתעלת הלידה וכי התינוקת נולדה במצוקה.
  3. לא התינוקת ולא היולדת היו במצוקה בשום שלב של הלידה. הקפצת נט"ן הינה בחירה מקצועית אחראית מצד המיילדת כדי להתכונן למצב חירום, באם יקרה.
  4. היולדת והתינוקת התפנו לבית החולים כשעה לאחר הלידה באמצעות הנט"ן. בכתבה נטען כי היא סרבה להתפנות.
  5. איחוד הצלה לא הוזעקו למקום ולא ברור מדוע הגיעו לשם ואיך.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לידה שכמעט הסתבכה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים