שתף קטע נבחר

רוצים בית: 7 נפשות וילד חולה בדירת 40 מ"ר

משבר הדיור הציבורי: משפחה מדרום תל אביב ממתינה ארבע שנים לדירה גדולה יותר. האם מספרת: "חיים בלחץ, אחד נתקל בשני, אין מקום למיטות"

 

 

"אנחנו לא יכולים לחכות יותר. בכל יום שעובר בתנאים שבהם אנחנו מתגוררים הבן שלי חולה יותר. אנחנו זקוקים לעזרה כדי לקבל את מה שהמדינה כבר קבעה שאנו זכאים לו: קורת גג", כך אומרת ט' (45), אם לחמישה ובהם ילד הסובל ממחלת לב, הממתינה זה כארבע שנים לקבלת דירה בדיור הציבורי, אחרי שמשרד השיכון קבע כי המשפחה עומדת שתנאי הזכאות.

 

המשפחה מתגוררת בדירת שני חדרים בת 40 מ"ר בשכונת התקווה בתל אביב. "זו צפיפות איומה בדירה מוזנחת ללא חלונות ופתחי אוורור למעט חלון אחד", אומרת ט'. "הדוחק הרב משפיע על כל המשפחה לרעה ומערים קשיים רבים על כל הילדים שאינם מצליחים להתרכז בלימודים".

 

ט' טוענת שפנתה למשרד הבינוי בבקשה להתחשב במצב הקשה של המשפחה ולקדם את המיקום שלה בתור לקבלת דירה. "אבל קיבלנו תשובות מזלזלות, כאילו עושים לך טובה שעונים לך", היא אומרת. "השורה התחתונה הייתה שדחו אותנו שוב ושוב".

 

סיפורה של המשפחה הוא עדות נוספת למחדל המתמשך של המדינה שהביאה לקריסתו של הדיור הציבורי. בנוסף לילדיה של ט' ממתינים כ-30 אלף זכאים - יחידים ומשפחות - זה שנים בשל המחסור בדירות.

 

בדיון בוועדת הקליטה והעלייה של הכנסת בשבוע שעבר התגלה כי מתוך 700 מיליון שקל מתקציב משרד הבינוי, שהצטברו מאז השנה שעברה ממכירת דירות ומיועדים לרכישת דיור ציבורי, נוצלו השנה רק כמה עשרות מיליונים לרכישת כ- 100 דירות, וגם הקומץ הזה איננו מאוכלס במלואו.

 

בגופו של בנה בן העשר של ט' הושתל קוצב והוא עבר כמה ניתוחים. אמו מוסיפה שהוא אובחן גם כחולה "אהלר-דנלוס סינדרום", מחלה שבאה לידי ביטוי במחסור בקולגן בגוף, שיוצר פריקות בעצמות, צלקות שאינן נרפאות וסימנים שנראים כחבטות קשות בגוף. למחלה הזו אין טיפול או תרופה שתקל או תשפר את מצבו. "עקב מחלתו והפגיעות הרבה יש לשמור על הילד בהשגחה צמודה לאורך כל שעות היום כדי שלא יקבל מכה או יפצע", היא ממשיכה. "הדוחק הרב בתוך הדירה מהווה סכנה ברורה לבריאותו. בנוסף, עקב התנאים הקשים בדירה התפתחו אצל אחת הבנות בעיות בריאות נשימתיות".

 

ט' ובן זוגה ד' מספרים על מצב כלכלי קשה שאינו מאפשר להם לשכור דירה אחרת למרות הסיוע בסך 3,000 שקל בשכר הדירה שהם מקבלים ממשרד השיכון. עקב שבר בגב ובעיות בריאות נוספות ד' עובד במשרה חלקית, בעוד ט', שמטפלת בקשישים, נאלצת לחזור הביתה בשעה מוקדמת כדי לטפל בילדים. "ההכנסות שלנו מעבודה מגיעות לכ-4,000 שקל", אומר ד'. "בגלל הבעיות הבריאותיות שלנו זה כסף שאנחנו לא מסוגלים לשרוד איתו. החזקתי שתי משרות עד שהגעתי לאשפוז רפואי".

 

חרף פניית ynet לא התקבלה תגובת משרד השיכון לדברים.

 

דו"ח מבקר המדינה שהתפרסם בחודש מאי קבע כי ב-2014 עמד זמן ההמתנה הממוצע של זכאי משרד הבינוי לקבלת דירה בדיור הציבורי על כ-2.7 שנים. כלל זכאי משרד הבינוי בשנה זו היה 2,570 בני אדם. 856 זכאים ממתינים יותר משלוש שנים לדיור, כ-250 ממתינים יותר משבע שנים, 19 ממתינים 15-10 שנים ושניים ממתינים יותר מ-15 שנים.

 

מבקר המדינה מצא עוד כי מאות דירות דיור ציבורי אינן מאוכלסות, חלקן במשך שנים, ורבות מהן נמצאות ביישובים במרכז הארץ ולהן ביקוש רב. לדברי המבקר, משרד הבינוי לא בחן באופן פרטני את הסיבות לכך שדירות אלה עומדות ריקות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ליאור פז, אבי חי, אלי סגל
"חיים בדוחק, אי אפשר לארח"
צילום: ליאור פז, אבי חי, אלי סגל
מומלצים