שתף קטע נבחר

24 שעות גורליות: הרחוב באיראן עוקב בחרדה

מחר יסתיים סבב השיחות האחרון על הגרעין, וארה"ב טוענת: "לא יהיו הארכות, או שיהיה הסכם או שלא. הסיכוי - פחות מ-50%". האיראנים שנחנקים תחת הסנקציות עוקבים אחרי הדיווחים בחדשות ומייחלים לבשורה שתשנה את חייהם. ביממה האחרונה התקוות גוועות: "שרק לא יהיה גרוע יותר"

רחובות טהרן, השבוע (צילום: AP) (צילום: AP)
רחובות טהרן, השבוע(צילום: AP)
תקוותיהם של האיראנים להסכם גרעין עם המעצמות שיביא סוף סוף להסרת הסנקציות הקשות המוטלות זה שנים על ארצם וממררות את חייהם, התחלפו בימים האחרונים בתסכול על רקע הדיווחים על קשיים בשיחות בווינה.

 

הצטרפו ל-ynet חדשות בעולם בפייסבוק

 

עוד חדשות בעולם :

 

המשא ומתן אמור היה להסתיים שלשום אבל הוארך עד ליום שישי, ולפי הקולות המגיעים מבירת אוסטריה - הוא לא צפוי להסתיים בהסכם. איראן מתעקשת כעת שאמברגו הנשק יוסר מעליה, דרישה שארה"ב דוחה בכל תוקף, וּושינגטון טענה כי אחרי יום שישי לא יהיו דחיות נוספות - אם לא יושג הסכם עד אז, לא יושג הסכם בכלל.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
רחובות טהרן היו ריקים אתמול, משום שרוב המדינה התייחדה עם זכרו של האימאם עלי, הדמות החשובה ביותר באיסלאם השיעי, אבל איראנים רבים עדיין המתינו בחרדה לחדשות מאוסטריה. "ההסכם חשוב עבורי מפני שאני רוצה לבצע השקעות, אבל אני מבולבלת ומתוסכלת מהניסיון להבין מה יהיו תוצאות המשא ומתן", אמרה פרניאן, בוגרת לימודי ארכיטקטורה בת 24. אתמול היא עוד טענה שהיא "אופטימית" בנוגע לאפשרות להגיע להסדר, אבל היא ציינה גם שכך או כך חייו של האיראני הפשוט לא ישתפרו. "הסטטוס-קוו יישמר אחרי הסכם, והדבר הכי טוב שיכול לקרות הוא שהמצב לא יהיה רע יותר מכפי שהוא עד עכשיו".

 

"אני נשאר חיובי מאוד ומאמין שהסכם יושג, כי ממשלתו של הנשיא חסן רוחאני חידשה את המשא ומתן מתוך אמונה שהשגת הסכם היא דבר אפשרי, והם עבדו לשם כך קשה מאוד", אומר מוחמד, מהנדס מחשבים בן 31 מהעיר שהרוד שבצפון-מזרח איראן. הוא סיפר כי את 12 הימים האחרונים העביר במעקב אחר ההתקדמות בשיחות בווינה בטלוויזיה וברשתות החברתיות. "חשוב שיהיה הסכם בהקדם האפשרי כי ככל שהשיחות יתארכו - כך נפסיד כסף רב יותר והזדמנויות רבות יותר להמריץ את הכלכלה", אמר מוחמד. "אם ייחתם הסכם והסנקציות יוסרו, המצב ישתפר, המשכורות יעלו ויהיו משרות רבות יותר".

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

כוח הקנייה של איראנים ממעמד הביניים ומהשכבות החלשות פחת דרמטית מאז 2012, האינפלציה הגיעה ליותר מ-40% והמטבע הפסיד שני שלישים מערכו לפני כניסת רוחאני לתפקידו. רוחאני הצליח לרסן את האינפלציה ולהביא אותה ל-15% תחת הסנקציות, אבל אתגר חדש הוצב בפני איראן כשמחירי הנפט פחתו כמעט בחצי בשנה שעברה - ובהתאם לכך גם ההכנסות של המדינה מהזהב השחור.

 

ממשלת איראן כבר קיצצה את הסובסידיות הישירות שהכניס לתוקף קודמו של רוחאני, הנשיא מחמוד אחמדינג'אד. הסובסידיות נועדו לאפשר לאיראנים להתמודד עם העלייה במחירים. "בשנת 2005 הרווחתי שני מיליון ריאל לחודש ויכולתי להשקיע כסף ולחסוך", נזכר מוחמד, "היום אני אני מרוויח בין 15 ל-20 מיליון אבל בקושי סוגר את החודש".

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

מאז שנת 2013 חודש כבר פעמיים הסכם הביניים שגובש עם המעצמות ושהקפיא חלקים מתוכנית הגרעין של איראן בתמורה להסרה של כמה מהסנקציות בלבד. בנוסף, "הסכם מסגרת" הושג בלוזאן בסוף אפריל, צעד לקראת הסכם גרעין סופי. סבב השיחות בווינה שאמור להינעל מחר אמור

להיות האחרון, אבל דיפלומטים משני הצדדים מעידים שהן קשות מאוד ונשיא ארה"ב ברק אובמה העריך אתמול שהסיכוי להסכם הוא פחות מ-50%.

 

העיתונאי האיראני עימאד אבשנס אומר: "זה מתסכל כי השיחות נמשכות זמן רב כל כך. אבל כל עוד השיחות נמשכות יש תקווה שהן יולידו עסקה או אפילו הסכם. שני הצדדים מנסים לא להשאיר שום דבר מאחור". הוא, לפחות, לא מוכן לקבל את הרעיון ששנתיים של שיחות ייגמרו בשום דבר: "אפילו אם השיחות יוארכו שוב, עד אחרי 10 ביולי, הם ימצאו דרך לגשר על הפערים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
לא מוכנים לקבל "לא": "גם אם השיחות יוארכו - יהיה הסכם"
צילום: AP
מומלצים