שתף קטע נבחר

איבדה משמורת על ילדיה - כי הסיתה נגד האב

במשך חמש שנים גרמה אישה לניכור בין ילדיה לבין אביהם. כשהתברר שהיא עשתה זאת גם לבעלה הראשון, הוחלט להעביר את המשמורת לאב

בפסק דין נדיר של בית המשפט המחוזי בתל אביב תמך הרכב של שלושה שופטים בהעברת משמורת על שני קטינים מאמם לאביהם. הסיבה: האימא "שטפה" את מוחם של הילדים.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

רוצים להתעדכן בחדשות הכלכלה והצרכנות? הצטרפו לעמוד הפייסבוק שלנו

 

ב-2012 קבע בית המשפט שהאם תקבל את המשמורת על הקטינים, בני שבע ושמונה, ולאב נקבעו הסדרי ראיה. בפברואר 2015, לאחר שהאב לא ראה את ילדיו במשך שנתיים, הוא הגיש תביעה מחודשת למשמורת, וטען שאשתו לשעבר עושה הכול כדי לגרום לניכור בינו לבין ילדיו.

 

"ניכור הורי" היא תופעה שמתגלית אצל ילדים שהוריהם בסכסוך משמורת, ובאה לידי ביטוי ברתיעה של הילדים מאחד ההורים ללא סיבה מוצדקת. כל עוד אין הסבר לעוינות – למשל הזנחה או התעללות - מי שנושא את האחריות לקיומה של התופעה הוא בדרך כלל המשמורן, שנתפס כמי ש"שוטף את מוחו של הילד".

 

למרבה הצער, תופעה זו החלה בשנים האחרונות להתחזק תוך צירוף טענות של אלימות של ההורה המנוכר. על פי חלק מהמומחים, הטיפול בתופעה הוא הוצאת הילד מהסביבה המזיקה והעברתו לסביבה אחרת. בהתאם לכך, במקרה המדובר קבע בית המשפט לענייני משפחה כי הצדק עם האב, והחליט שהמשמורת תועבר אליו באופן מיידי.

 

האם ערערה על ההחלטה לבית המשפט המחוזי בתל אביב בטענה שהאב הוא זה שהביא לנתק עם ילדיו, בין השאר בעקבות אירוע אלים שאירע ביולי 2013. האב, מנגד, התעקש שבמשך חמש שנים סבל מסיכול מכוון של הקשר בינו לבין ילדיו. הוא ציין שלדעתו טובת הילדים היא לראות את שני ההורים, אלא שאשתו לשעבר לא מאפשרת זאת.

 

תסקיר שהוגש לבית המשפט על ידי שירותי הרווחה קבע גם הוא שהתנהלות האם מטרפדת כל אפשרות לחידוש הקשר של האב עם הילדים והצביע על היווצרות ניכור הורי. לפי התסקיר ניתן לראות בהתנהגות האם דפוס שחוזר על עצמו, מאחר שגם ילדיה מנישואיה הקודמים אינם בקשר עם אביהם.

 

ניכור הורי חמור

סגן הנשיאה השופט יצחק ענבר, השופטת יהודית שבח והשופט שאול שוחט דחו את הערעור שהגישה האם. לאחר בחינה של החלטות בית המשפט לענייני משפחה, ותסקיר שירותי הרווחה, קיבלו השופטים את הרושם שהיא אכן יצרה ניכור הורי בדרגה חמורה אצל הילדים.

 

משכך, ואף שהיא אם אוהבת, מעורבת ותומכת, נקבע שיש להעביר את הילדים למשמורת האב, על מנת שיוכל לחזור לחייהם, דבר שנמנע ממנו עד כה על ידי טקטיקת הפחדה שנקטה האם.

 

עם זאת קבעו השופטים שהעברת המשמורת תתבצע בהליך מדורג כדי לתת לקטינים – שייאלצו לעבור לצפון הארץ – זמן הסתגלות לסביבתם החדשה לפני פתיחת שנת הלימודים הבאה.

 

כמי שעוסק בתחום אציין כי מדובר בהחלטה נדירה, שמצביעה על הצורך העז במיגור השימוש בקטינים בהליכי גירושין.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ המערערת: עו"ד רונן דליהו, עו"ד מור זיידן
  • ב"כ המשיב: עו"ד רועי קורץ
  • עו"ד ליאור לב עוסק בדיני משפחה
  • הכותב לא ייצג בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים