שתף קטע נבחר

נדחה הדיון בעונש המוות, נתניהו יקים ועדה

רה"מ הורה לשריו להצביע על דחייה של שלושה חודשים בדיון על חוק הדגל של ישראל ביתנו. קודם הסתמן רוב בוועדה לאחר ש-6 שרים הודיעו כי יתמכו בהצעה, אך נתניהו הורה להם להתנגד. שרון גל: "זו ועדת מריחה". שרים בליכוד: "לא לתת לליברמן פרס"


 

 

את הצעת החוק יזמה "ישראל ביתנו", והיא היוותה הדגל שנשאה המפלגה בקמפיין הבחירות. לאורך התקופה האחרונה היא צברה תומכים מהקואליציה. אמש הודיעו כמה שרים מהליכוד - מירי רגב, אופיר אקוניס, דני דנון וזאב אלקין - שיתמכו בהצעה. תמיכה נרשמה גם בקרב שרי הבית היהודי.

 

חלק משרי הליכוד טענו הבוקר שמדובר בהצעת החוק החשובה ביותר לליברמן, אך על רקע בחירתו באופוזיציה, והביקורת שהשמיע נגד הליכוד, אין לתת לו פרס דוגמת אישור הצעה כזאת. עם זאת, בפן המהותי ציינו חלק מהשרים שמדובר בהצעה עם משמעויות כבדות משקל ויש לבחון אותן לעומק לפני שנכנסים להליך חקיקה.

 

שרון גל (ישראל ביתנו): "אני דוחה את ההצעה של ראש הממשלה להקים 'ועדת מריחה' שבפועל תקבור את החוק. ההחלטה הזו היא הוכחה נוספת שמדובר בממשלה לא-לאומית שאיננה פועלת לפי העקרונות של המחנה הלאומי".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

שרת המשפטים איילת שקד אמרה בדיון בוועדת השרים כי "יש היום עונש מוות למחבלים. הוא כבר קיים מ-1994 וכבר קיבל אותו מחבל, אבל הוא שוחרר בעסקת שליט. כשמצאו את רוצחי משפחת פוגל היה דיון ציבורי ואפשר היה לדרוש עונש מוות ולא דרשו בפרקליטות הצבאית".

 

נציג משרד המשפטים השיב: "אנחנו מתנגדים. ישראל כמדינה מוסרית לא תתנהג כלפי הרוצחים כפי שהם מתנהגים לקורבנותיהם. עונש מוות הוא אות מתה. יש בעיה עם החוק עצמו. העיקרון מנוגד לתפיסה הלוחמתית שהמפקד בשטח הוא האחראי. בדיון משפטי אין מקום לדבר על נבזות המרצחים, אבל הפתרון המשפטי הוא לא זה".

 

השר יריב לוין אמר: "תפיסה לוחמתית היא לא תפיסה שמקובלת עלינו".

 

לפי החוק הקיים נדרשת החלטה פה אחד לעונש מוות. החוק חל רק בבית דין צבאי והוא מאפשר לאלוף להמתיק את העונש. התיקון לחוק העונשין תחת הכותרת "גזר דין עונש מוות למורשע ברצח ממניעים לאומניים" קובע כי ניתן לגזור על נאשם עונש מוות ברוב רגיל.

החוק יחול על כל בית משפט מחוזי ולא ניתן יהיה להמתיק עונש מוות.

 

"המאבק בטרור הוא האתגר הגדול ביותר של העולם במאה ה-21 - ובכלל זה, וביתר שאת, האתגר הגדול של ישראל", נכתב בדברי ההסבר להצעת החוק, "ועל אף זאת קיים פער עצום בין האופן שבו פועלת ישראל בתחום הענישה לבין המציאות שעמה היא מתמודדת. שחרור מחבלים לאחר תקופת מאסר שלא הושלמה - בהם כאלו שביצעו את הפיגועים הנוראים ביותר - הוא מסר הפוך שאינו תורם למאבק בטרור ולכושר ההרתעה של ישראל.

 

"מטרתה של הצעת חוק זו היא כלי הרתעה משמעותי למבצעי פעולות טרור ביודעם כי ישראל מחמירה מדיניותה ולא מתפשרת עוד על ביצוע פשע מסוג זה. אשר על כן, במציאות שעמה מתמודדת ישראל - עונש מוות למחבלים הוא הכרח הרתעתי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי רוקח
בנימין נתניהו
צילום: אבי רוקח
מומלצים