שתף קטע נבחר

צילום: AP, AFP, אלכס קולמויסקי

הסרת הסנקציות בדרך. הפיקוח? בעתיד

טרם פורסמו פרטים רשמיים של הסכם הגרעין בין איראן למעצמות, אבל מדיווחים משני הצדדים עולה כי הפיקוח הבינ"ל לא יהיה אוטומטי, והאיראנים לא יידרשו לפרק מתקנים. חידוש הסנקציות, אם וכאשר, יתבצע אחרי חודשיים

חלק מהסנקציות הכלכליות יוסרו מיד, אבל פקחים בינלאומיים יוכלו לבקר במתקני גרעין איראניים רק במועד לא ידוע בעתיד: הסכם הגרעין ההיסטורי שנחתם הבוקר (ג') בווינה בין המעצמות לבין איראן יעמוד בתקופה הקרובה במוקד מחלוקת בינלאומית ופנים-אמריקנית סביב השאלה אם הוא אכן יעצור או יעכב את איראן בדרך לפצצה, או שמא מדובר בתרגיל השהיה בלבד של המשטר בטהרן, שמנצל את הלהיטות של המערב להימנע מעימות.

 

 

גורם איראני שהשתתף בשיחות בווינה סיכם בראיון לטלוויזיה בארצו כשאמר "השגנו הסכם טוב". בטלוויזיה האיראנית דווח כי "כל מתקני הגרעין ימשיכו לפעול. אף אחד מהם לא ייעצר או ייסגר. איראן תמשיך בהעשרת אורניום. יימשך המחקר והפיתוח על צנטריפוגות מפתח (IR6, IR-5, IR4, IR 8)".

 

דיפלומט מערבי בכיר אמר לסוכנות הידיעות AP כי ההסכם כולל פשרה שתאפשר לפקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) לבקר במתקנים צבאיים איראניים כחלק ממשימות הפיקוח שלהם. אלא שגישה לאתריה הצבאיים של איראן תהיה בתיאום, ובכל מקרה לא באופן מיידי, ומבקרי ההסכם טוענים שלאיראנים יהיה מספיק זמן להסתיר כל עדות לאי ציותם להסכם שעליו חתמו בווינה.

 

באיראן התנגדו במשך תקופה ארוכה לביקור של פקחי גרעין במתקנים הצבאיים בטענה שינצלו את הביקור לריגול אחר סודותיה הצבאיים. בבסיס פרצ'ין, למשל, אסרו האיראנים כניסה בעבר לפקחי סבא"א. על פי החשד, במתקן הצבאי נעשו ניסיונות לפיתוח מתקן נפץ שמיועד לפצצה גרעינית. ממשל אובמה הבהיר שאיראן חייבת לשתף פעולה עם פקחי סבא"א כחלק מכל הסכם גרעין עמה ורק אז יוסרו הסנקציות מעליה.


 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

חיוכים בווינה. הצדדים לקראת ההסכם (צילום: EPA) (צילום: EPA)
חיוכים בווינה. הצדדים לקראת ההסכם(צילום: EPA)


 

אם איראן לא תקיים את חלקה בהסכם, יוכל האו"ם להטיל עליה סנקציות תוך 65 ימים. בנוסף, דיפלומטים מערביים אמרו שהעיצומים על תוכנית הטילים הבליסטיים האיראנית לא יוסרו בשמונה השנים הקרובות. עוד נמסר כי אמברגו הנשק על הרפובליקה האיסלאמית יישאר על כנו בחמש השנים הקרובות.

 

לגבי הסנקציות הכלכליות טוענים באיראן שההגבלות על הבנק המרכזי במדינה, חברת הנפט הלאומית של איראן, נתיבי סחר, חברת התעופה "איראן אייר" ומוסדות איראניים נוספים יוסרו בעקבות הסכם הגרעין. על פי סוכנות הידיעות רויטרס, שציטטה גורמים אמריקניים, יופשרו נכסים איראניים בשווי 100 מיליארד דולר מרגע שפקחי סבא"א יאשרו שטהרן ריסנה והגבילה את תוכנית הגרעין שלה.

 

ההסכם ההיסטורי עם שש המעצמות - ארה"ב, רוסיה, סין, בריטניה, צרפת וגרמניה - גובש לאחר מרתון של שיחות שנמשך זה יותר משבועיים בבית מלון מהמאה ה-19 בבירת אוסטריה ולאחר סבבי שיחות לא מוצלחים בשנים האחרונות.

 

זריף ומוגריני, היום בווינה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
זריף ומוגריני, היום בווינה(צילום: AFP)

ג'ון קרי, לקראת החתימה בווינה (צילום: AP) (צילום: AP)
ג'ון קרי, לקראת החתימה בווינה(צילום: AP)

 

 

שר החוץ האיראני מוחמד זריף הגדיר את ההסכם "הישג גדול". לפני כינוס כל שרי החוץ והנציגים שהשתתפו בשיחות הוא נראה מחויך והודה לכל הגורמים המעורבים כשהדגיש שכל הצדדים ירוויחו מההסכם: "אני מאמין שזהו רגע היסטורי. אנחנו מגיעים להסכם שהוא לא מושלם עבור כולם אבל זה מה שיכולנו להשיג. זהו הישג גדול לכולנו. אנחנו מתחילים פרק חדש של תקווה".

 

לצדו של זריף ישבה שרת החוץ של האיחוד האירופי פדריקה מוגריני, שטענה שההסכם עשוי לפתוח דף חדש ביחסים הבינלאומיים. שר החוץ הצרפתי לורן פביוס אמר שההסכם שהושג בין איראן לבין המעצמות יהיה איתן דיו להחזיק מעמד לפחות עשר שנים. הוא הוסיף כי המעצמות יעקבו באדיקות אחר כל פעולותיה הכספיות של איראן לאחר הסרת הסנקציות.

 

בישראל, כצפוי, לא נרשמה שביעות רצון, וראש הממשלה בנימין נתניהו הגדיר את ההסכם: "טעות מרה בקנה מידה היסטורי. כשמוכנים לעשות הסכם בכל מחיר – זאת התוצאה. בכל התחומים שהיו אמורים למנוע מאיראן את היכולת להתחמש בנשק גרעיני נעשו ויתורים מפליגים. בנוסף, איראן תקבל מאות מיליארדי דולרים שבאמצעותם היא תוכל לתדלק את מכונת הטרור, ההתפשטות והתוקפנות שלה במזרח התיכון ובעולם כולו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
חיוכים בווינה אחרי ההסכם
צילום: רויטרס
מומלצים