שתף קטע נבחר

מכות, השפלות, בידוק רשלני: כשלים במעברים

פרסום ראשון: קבילה חושפת תמונה עגומה בגדודי המעברים של המשטרה הצבאית - השפלת פלסטינים, קבלת טובות הנאה וחיילים שישנים 3 שעות בלילה. "במבנה שמכונה בית משפט מכניסים לפלסטינים מכות רצח", סיפרו. קצין בכיר: כל האירועים קרו, הובלנו רפורמה לשיפור

 

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

טענות להתנהגות אלימה של חיילי המעברים. מחסום המנהרות (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
טענות להתנהגות אלימה של חיילי המעברים. מחסום המנהרות(צילום: גיל יוחנן)

השפלות פלסטינים, קבלת טובות הנאה, הכשרה לקויה וחיילים שמתקשים לבדוק כלי רכב בגלל שחיקה ומחסור בשעות שינה: תשע שנים לאחר שהוקמו, שני גדודי המעברים של המשטרה הצבאית באוגדת איו"ש ניצבים במוקד קבילה חמורה ורחבה בהיקפה, שהוגשה לנציב קבילות חיילים ועיקריה נחשפים כאן לראשונה. שיחות עם המשרתים ועדויות נוספות שאסף ynet מעלות אף הן תמונת מצב מטרידה.

 

לפי עדויות החיילים, השגרה במחסומים כללה מקרים של קללות כלפי פלסטינים, אלימות פיזית נגדם, החרמת טלפונים שלהם וריסוקם לצד עומסים כבדים בפעילות החיילים וזיופי הסמכתם בשלב ההכשרה. גורם בכיר בחיל המשטרה הצבאית הודה בשיחה עם ynet: "הקבילה כללה 70 עמודים. מיד מינינו צוות בדיקה שכלל אלוף משנה, שני סגני אלופים מהגדודים, יועצת ארגונית וגורם חיצוני מפקח. קיימנו בדיקות שטח ושיחות חתך. כל אחד מהאירועים אכן קרה וטופל".

 

הטיפול בקבילה הסתיים בשבועות האחרונים לאחר חודשים ארוכים, שבמהלכם החלה עבודת מטה נרחבת במשטרה הצבאית לתיקון הליקויים ושיפור תנאי שירותם של החיילים תחת פיקוחם של קצין המשטרה הצבאית הראשי, תת-אלוף גולן מימון וראש אגף כוח אדם בצה"ל, אלוף חגי טופולנסקי.

 

העדויות גורסות כי לאורך 18 החודשים האחרונים נרשמו תקריות אלימות רבות של חיילי המעברים כלפי פלסטינים. "פלסטיני שהמתין זמן רב יחסית במחסום החל להתעצבן וקילל את אמו של הקצין במקום, ומיד חטף 'מכות רצח' מהחיילים", העידו חיילים. חייל אחר העיד על צורת הבידוק של פלסטינים חשודים: "הופכים להם את היד ומיד הם יורדים למטה וככה אנחנו בודקים אותם". לעתים, האלימות כלפי הפלסטינים נעשית במחשכים: "באחד המחסומים יש מבנה אטום שנקרא בית משפט, שהייעוד שלו לשפוט שם ערבים מבוקשים או כאלה שעושים בעיות. שם מכניסים להם מכות רצח. היה מקרה אחד שבו שוטר צבאי הפיל ערבי על הרצפה ופשוט החל לבעוט בו", כך לפי אחת העדויות. "במקרה אחר החלו שני ערבים להתקוטט ובמקום שהחיילים יפרידו, הם עמדו מהצד, צחקו ומחאו כפיים".

בודקים במחסום ביתר (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
בודקים במחסום ביתר(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

בשני גדודי המעברים, תעוז וארז, משרתים חיילות וחיילים יחד במעברים לכל אורך הגדה המערבית, מגזרת חברון ובית לחם ועד לשומרון ואזור ג'נין, דרך קווי התפר ועוטף ירושלים. במעברים הללו נמצאים גם לוחמים מהגזרה שמאבטחים את פעילות המעבר, אך אלה לרוב מתחלפים אחרי תעסוקה מבצעית של כמה חודשים.

 

לדברי חיילת בגדוד תעוז, ישנם חיילים שלא מתייחסים בכבוד בכלל לפלסטינים שמגיעים למחסומים. "הם צועקים עליהם 'תעוף מפה', 'מסריחים', 'בני זונות'. זה הגיע אפילו למצב שהם התחילו להעמיד אותם בשלשות ולהעביר אותם לטורים כמו בטירונות ואז משחקים איתם שאחד יישב ואחד יקום לסירוגין", היא מספרת.

 

החיילת הוסיפה כי ישנה נטייה לעכב פלסטינים יותר משלוש שעות במחסום ומעמידים אותם בשמש לכל אורך הזמן. "היה עוד אירוע שבו שני חיילים היכו פלסטיני כי ראו שהחזיק שלט שבו נכתב 'מוות ליהודים'", טענה החיילת. "נתנו לו אגרופים לראש ובעטו בו. חיילת אחרת סיפרה כי "את השב"חים שמים בצד וסוגרים את העיניים שלהם וכל פעם שהם מדברים מרביצים להם".

 

"הוסכמו למרות שנכשלו במבחנים ובמטווחים"

החיילים העידו גם על מקרים שבהם החרימו ללא סיבה הנראית לעין טלפונים ניידים של פלסטינים ואז שחררו אותם ליום עבודה בישראל. בזמן שהטלפונים היו במחסום, החיילים ריסקו אותם על הרצפה. באחד המקרים אף תיעד אחד החיילים את המעשה. החיילים שקבלו גם העידו על טובות הנאה שקיבלו חיילים במחסום ליד באקה אל-גרבייה, שכלל מתן סיגריות ומנות פלאפל לחיילים מצד פלסטיני שהעביר את חבריו במעבר  בניגוד לפקודות.

 

 

אלא שהתנהגות החיילים לא הגיעה ככל הנראה ללא קשר למציאות שירותם הצבאי, עוד מיום גיוסם. לפי התלונות, בניגוד לפקודות מטכ"ל, חיילים נדרשו במעברים באזור עוטף ירושלים ומרחב בית לחם לישון 4-3 שעות בלבד ביממה. "עשינו מחסומים במשמרות 8-8 (שמונה שעות במחסום ושמונה שעות הפסקה) וציפו מאיתנו לרמת דריכות וערנות גבוהה", העיד אחד החיילים. "ברור שחיילים חיפפו במצבים האלה, ולא יכולנו לבדוק כמו שצריך רכבים שעוברים, גם אם רצינו". חייל אחר העיד כי "הכול התחיל עוד בטירונות, שם ראינו את הזלזול בתפקיד הזה, שאינו לוחם ואינו ג'ובניק".

 

עדויות החיילים חשפו גם מקרים שבהם פלסטינים הגיעו למעבר בהמוניהם וכתוצאה שוחררו לישראל ללא בידוק בגלל העומס. "לפעמים זה היה בכמויות של 1,400-1,200 פלסטינים שהעברנו במכה אחת, אף שקיבולת המעבר הייתה נמוכה בהרבה", העידו חיילים.

אחת הסיבות להתנהגות הלא ראויה: חוסר בשעות שינה. מחסום הל"ה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
אחת הסיבות להתנהגות הלא ראויה: חוסר בשעות שינה. מחסום הל"ה(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

הקבילה העלתה גם מקרים חמורים שבהם מפקדים בבה"ד המשטרה הצבאית השלימו ותיקנו את התשובות במבחנים בשם הטירונים ורשמו תוצאות לא אמיתיות בדיווח על מקצי המטווחים לאחר שהטירונים נכשלו במבחני ההסכמה העיוניים ובמטווחים המעשיים. עם זאת, הם הוסכמו רשמית כמאבחנים ביטחוניים ברמת רובאי 02.

 

לטענת חיילים בגדודים ומשיחות ש-ynet קיים עם מפקדים ביחידות אלה, החיילים לא רק עולים לפעילות המבצעית השוחקת באותה גזרה ובאותם מחסומים כמעט לכל אורך שירותם, ללא החלפת קווים בדומה לגדודים העוסקים בביטחון שוטף. הם גם אינם יודעים באופן מיטבי את מלאכת הבידוק, כיצד לזהות הברחת אמל"ח, סחורות או מסתננים.

 

בהכשרה עצמה, חלק מהחיילים מוכשרים לרמת רובאי 03 של לוחם, אך הדרך לשם, כך נראה, הייתה מפוקפקת וקלה: "בבוחני הכושר הגופני בר-אור, מפקדים אמרו לנו לשקר לגבי התוצאות כדי שנעבור ונוסמך", אמרו חיילים. לטענתם, יחס המפקדים, השחיקה המרובה וההכשרה הלקויה הובילה לעשרות חיילים שנשרו מהגדודים בשנתיים האחרונות, וחלק קטן מהחיילים אף הגיע למצב של ניסיונות אובדניים.

 

"קשה לעמוד בחום או בקור עם שכפ"ץ ונשק במשך שעות ארוכות"

משיחות שקיים ynet עם מפקדים וחיילי מעברים בשבועות האחרונים עולה כי לצד החיילים שהיכו פלסטינים, היו חיילים שניסו לשמור עד כמה שניתן על כבודם. מפקד זוטר ששירת עד לאחרונה במעבר ליד ההתנחלות ביתר אמר: "היכן שיש חיילות למשל, חיילים שידועים כבעייתיים מתביישים להשפיל פלסטיני. זה נכון שלחלקנו נתנו תעודת לוחם, אבל זה טיפה בים מול המשימות הרבות והחיכוך הקבוע עם האוכלוסייה הפלסטינית".

 

לדברי אותו מפקד, "תנאי המגורים שלנו והאוכל טובים בסך הכול וישנם חיילים רבים שמבינים את חשיבות הפעילות שלהם לביטחון המדינה. לא בכדי הצלחנו בכל אוגדת יהודה ושומרון לסכל בשנים האחרונות מאות ניסיונות של הברחות סחורות, שב"חים ואמל"ח לתוך ישראל".

 

מבדיקה מקרית במעברים של עוטף ירושלים, במחסום המנהרות ובא-זעים, נראים החיילים ערניים יחסית, אך בשעות העומס, לדבריהם, המשימה קשה מאוד. "אין הרמטיות של 100 אחוז", סיפרה חיילת ותיקה, "אנחנו יודעים שיש מצב שבמשמרת אחת נרשמה הברחה או שניים, אבל זה בגלל הקושי לעמוד ככה בחום או בקור, בחוץ, שעות ארוכות, עם שכפ"ץ ונשק".

 

קצין בכיר בתגובה: אסור לקחת מחוצי המעבר כלום, גם לא מים

בתגובה לדברים ולטענות מסביר קצין בכיר מחיל המשטרה הצבאית שלוקח חלק בעבודת המטה כי כל מקרה של השפלות או התעללות מגיע לתחקירי מפקד גדוד או קצין משטרה צבאי ראשי ובמקרים חמורים אף למצ"ח. "כל אחד מהאירועים בדו"ח קרה וטופל", מבהיר הקצין בשיחה עם ynet. "אנו מדגישים לחיילים את ההיבט הערכי ולא בהכרח חסינים מטעויות ותקלות במערכת כה אינטנסיבית שפועלת 24 שעות ושבעה ימים בשבוע. אנו בודקים ומענישים את מי שצריך ושולחים לכלא את מי שצריך".

 

"בנוסף", מספר הקצין, "חידדנו את האיסור שאסור לקחת כלום. אפילו לא סופגנייה ולא כוס מים, מעוברים יהודים ופלסטינים כאחד". בנוגע לטענות על העברת כמויות גדולות וחריגות של פלסטינים ללא בידוק אמר הקצין: "ישנן הנחיות ברורות לגבי היקפי הבידוקים לפי תרחישי ייחוס, הערכת מצב ושיקול דעת במתח שבין שמירה על הביטחון לשמירה על מרקם החיים של הפלסטינים. בנוגע לניסיונות אובדניים מצד חיילים ציין הקצין כי המקרה האחרון היה בשנת 2011 והשאר היו תחת מעקב וטיפול הגורמים הרלוונטים ביחידות.

 

לגבי הליך ההכשרה מציין כי הוא נמשך 14 שבועות ומחזק את החייל והמוטיבציה. "הגדלנו את כמות החיילים המוסמכים ברובאי 03 ולגבי הזיופים אני יכול לומר שכל המבחנים וההסכמות רוכזו למערכת בקרה אחת שנקראת 'ברק' שמאפשרת פיקוח אישי על כל חייל. אין מצב יותר שחייל לא יהיה מבוקר. אם יהיו עוד תקלות, נדע לזהות אותן מהר ולהעניש אם צריך".

 

בנוגע לשחיקת החיילים במעברים אמר הקצין כי השנה שונה לראשונה אופן העבודה של הפלוגות בתמהיל שונה של פרקי אימון, חופשה מרוכזת, נופש ותעסוקה. בנוגע לאחוזי הנשירה אמר הקצין כי הם צומצמו עם ירידה מ-35% בשנת 2012 עד ל-9% בשנה שעברה. הקצין ציין כי נכון למחצית השנה הנוכחית, אחוז הנשירה עומד על 2% בלבד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
מחסום הל"ה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים