שתף קטע נבחר

מחר יפורסם דו"ח המבקר בנושא מתווה הגז

על רקע המחאה הציבורית, ולפני ההצבעה הגורלית בכנסת, יפרט מבקר המדינה את מסקנותיו בשאלת התנהלות המדינה ויצירת המונופול

 

ארכיון. מאגר תמר (צילום: אלבטרוס, באדיבות נובל אנרג'י) (צילום: אלבטרוס, באדיבות נובל אנרג'י)
ארכיון. מאגר תמר(צילום: אלבטרוס, באדיבות נובל אנרג'י)

 

צעד נוסף לקראת ההכרעה סביב המחלוקת הציבורית והפוליטית בנושא הגז הטבעי: מחר (ב') אחר הצהריים צפוי מבקר המדינה יוסף שפירא לפרסם את הדו"ח שחיבר על התנהלות ממשלות ישראל בנושא בשנים האחרונות. מסקנות הדו"ח צפויות להשפיע על ההצבעה שאמורה להתקיים בקרוב בכנסת על העברת סמכויות הגז לממשלה, ולמעשה תקדם אישור מתווה הגז.

 

הדו"ח אמור לעסוק באופן שבו התנהלו בשנים האחרונות ממשלות ישראל וזרועותיהן השונות בנושא הגז הטבעי ולפרט אם וכיצד נוצר מונופול בתחום זה.

 

טיוטת הדו"ח הועברה בתחילת החודש למבוקרים, בהם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים יובל שטייניץ, וקודמיו בתפקיד סילבן שלום ועוזי לנדאו. מלבדם קיבלו את הטיוטה גם ראש המועצה הלאומית לכלכלה, פרופ' יוג'ין קנדל, והממונה על ההגבלים העסקיים לשעבר, דיוויד גילה, שהתפטר מתפקידו בשל חילוקי דעות על המתווה.

 

מתווה הגז עורר מחלוקת ציבורית על רקע החשש להיווצרות מונופול שימנע הורדת מחירים לצרכנים בישראל, חרף עתודות הגז האדירות שנמצאו, ויניב רווחים אדירים לחברות הפרטיות על חשבון הציבור.

נתניהו והמבקר. דו"ח לפני ההצבעה (צילום: אלכס קולומויסקי, גיל יוחנן) (צילום: אלכס קולומויסקי, גיל יוחנן)
נתניהו והמבקר. דו"ח לפני ההצבעה(צילום: אלכס קולומויסקי, גיל יוחנן)

על פי המתווה, חברות "דלק" ו"נובל אנרג'י" ימשיכו להחזיק במאגר לווייתן, הגדול ביותר שהתגלה בישראל, אך יידרשו למכור את רוב החזקותיהן במאגרי תמר וכריש-תנין בשנים הקרובות. המדינה קבעה תקרת מחיר והמתווה לא ישתנה במשך עשר שנים.

 

השר שטייניץ התעקש שהמתווה טוב למדינת ישראל ולאזרחיה: "אבל קשה מבחינת חברות האנרגיה. מאגר לווייתן נשאר ללא שינוי בהחזקות - דלק ונובל יהיו שם. הצבנו שם תנאי, המדינה שומרת לעצמה את הזכות, אם יתברר שלא מתפתחת תחרות, תוך עשר שנים מהזרמת המאגר או פחות, אולי חמש שנים, אנחנו שומרים לעצמנו את הזכות לחייב להפריד במאגר את המכירות והשיווק שלהם".

 

בסוף יוני אושר המתווה פה אחד בישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני, אך שר הכלכלה אריה דרעי, שהיה צריך לאשר את הסעיף שעוקף את הממונה על ההגבלים (סעיף 52 לחוק ההגבלים) - סירב לחתום עליו. בכך למעשה העביר את ההכרעה הסופית לכנסת ולממשלה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלבטרוס צילומי אוויר
ארכיון. אסדת הקידוח תמר
צילום: אלבטרוס צילומי אוויר
מומלצים