שתף קטע נבחר

משבר בבורסת שנגחאי? הצחקתם את הסינים

מי שמכיר את מבנה כלכלת סין יכול להבין מדוע תחזיות המערב שהתריעו מספר פעמים על קריסת הכלכלה האסייתית טעה - ובגדול. הבורסה בשנגחאי מתחילה להתאושש מהנפילה האחרונה, הכלכלה הסינית נפרדת אט אט משליטת הממשלה ונפתחת באיטיות גם להשקעות זרות. סקירה

ההיסטוריה של סין בעשרות השנים האחרונות רצופה במשברים - בהם האנליסטים במערב בטוחים כי הנה קורסת הכלכלה שלה אך מתבדים בסופו של דבר. זה קרה במשבר ליהמן בראדרס של 2008, בימי בועת הנדל"ן הסינית וזה קרה גם כעת, במשבר המניות של בורסת שנגחאי. יש בכך ריטואל החוזר על עצמו. מי שמכיר את המבנה של כלכלת סין יכול להבין מדוע תחזיות אלו התבדו עד כה, וגם יכול לקבל כלים לחזות את המשך הדרך.

 

לכתבות נוספות בשוק ההון

סוף עידן: eBay ופייפאל נפרדות סופית

יום שביעי רצוף של עליות בבורסה

 

הטעות של אותם אנליסטים הייתה, שהם ניתחו את המצב והמאורעות של המשק הסיני בכלים מקצועיים המתייחסים ומוכיחים את עצמם בשווקי המערב, ושכחו לקחת בחשבון את הנקודות בהן פועלת סין אחרת.

 

סין, ראשית כל, היא מדינה ריכוזית. זאת מדינה השולטת בעזרת מנגנון המפלגה הקומוניסטית בכלל משאבי המשק והחברה העומדים לרשות היזמים והמנהלים ומחליטה למי היא מעניקה ומאפשרת, ולמי לא.

הממשל מנתב את פעילות המגזר הפרטי כולו והבורסה של שנגחאי היא חלק ממארג זה. היא נועדה לשרת את מטרות המשק (צילום: AP) (צילום: AP)
הממשל מנתב את פעילות המגזר הפרטי כולו והבורסה של שנגחאי היא חלק ממארג זה. היא נועדה לשרת את מטרות המשק(צילום: AP)

אמנם לתושביה יש חופש יוזמה עסקית, אך בתוך מסגרת מכוונת. המימשל מגדיר את יעדי המשק על ידי תוכניות חומש היוצאות אחת לחמש שנים ועל ידי תוכניות ביניים. בדרך זאת יכולים חברות ואנשי עסקים לקבל מטריה של המפלגה לצרכיהם כאשר הם פועלים למען המטרות שלה, וזה מאפשר למימשל לנתב את פעילות המגזר הפרטי כולו.

 

בקרוב ייפתחו למשקיעים מחו"ל אפשרויות להשקיע בסין

הבורסה של שנגחאי היא חלק ממארג זה. היא נועדה לשרת את מטרות המשק כמובן, ולצורך כך יש לה יעדים מוגדרים. בעלי הון בסין מקבלים עידוד להשקיע והיכן, בעקבות פגישותיהם עם פקידי מפלגה, וחברות שהמפלגה רוצה לקדם מצליחות בה באופן מיוחד. המגמה הזאת קיבלה תפנית מסויימת בשנתיים האחרונות: תוכנית הביניים הכלכלית שהתפרסמה בשנת 2013 הגדירה כי המשק יעזוב בהדרגה את המצב הפרוטקציוניסטי למען ניהול על פי כוחות שוק, חברות ממשלתיות יאבדו מונופולים ותיעדוף, ותיפתחנה למשקיעים מחו"ל אפשרויות שהיו סגורות בפניהם עד כה.

 

המשק הסיני, כמו המימשל הסיני, שמרניים בהתנהלותם ולוקח להם זמן לעבור שינויים, אך לאחר שהם מפנימים את המצב החדש הם מכוונים אליו את ההגה ומתחילים לפעול. בהדרגה חילחלה אל תודעת המשקיעים הסינים הגדולים, ההבנה כי יש לפעול על פי חוקים חדשים, וכאשר זה קרה, החלה הירידה של מניות ששוויין היה מנופח, ובעיקר אלה של חברות ממשלתיות ושל אחרות שהיו מוכרות כחביבות הממשל. המכירות והירידה החלו בטפטוף שהפך לסנטימנט שלילי והסתיים בנפילה של עשרות אחוזים.

המשק הסיני, כמו המימשל הסיני, שמרניים בהתנהלותם ולוקח להם זמן לעבור שינויים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
המשק הסיני, כמו המימשל הסיני, שמרניים בהתנהלותם ולוקח להם זמן לעבור שינויים(צילום: shutterstock)

עכשיו, לאחר שהחלו התיקונים כלפי מעלה נמצא שוק המניות של סין בפני מצב חדש. חביבי הממשל לא יכולים לצפות לשימור ערך מלאכותי והממשל עצמו, שנראה כי נבהל מעט מהתוצאות, ובעיקר מהחשש מתדמית שלילית בעולם, התגייס על מנת להראות למה הוא מסוגל. כמעט חצי טריליון דולר הוקצו בכלים פיננסיים שונים על מנת לייצב את הבורסה והם יוצאים מכיסו של הענק הפיננסי הגדול בעולם, סין המחזיקה ברזרבות מטבע חוץ של למעלה מ-4 טריליון דולר.

 

הרזרבות של סין מאפשרות לה להתמודד טוב עם משברים

ניתן להניח בזהירות כי לא כל מסגרת ההקצאה הזאת תמומש, עצם העובדה שהיא פורסמה כבר תספיק למשקיעים הממושמעים של שוק ההון הסיני להבין כי כדאי לשוב ולהשקיע בשנגחאי, ותחושה זאת כבר תעשה חלק גדול מהעבודה.

 

ומה יהיה בהמשך? כפי שהיה עד כה, סין תמשיך להיפתח אל מנגנוני השוק באופן הדרגתי ולא פתאומי, היא תתמודד טוב יותר מאשר כלכלות המערב עם משברים משום שיש לה הרבה יותר רזרבות ומשום שהיא מסוגלת לגייס מנגנון ציבורי לצד כלל המגזר הפרטי במדינה של למעלה ממיליארד איש.

 

הישראלי המחפש בכך הזדמנויות מומלץ לו בתור כלל אצבע להתרחק ממניות של חברות ממשלתיות סיניות, מלבד במקרים בדוקים ויוצאים מן הכלל, להיות זהיר לפני השקעה בסין בחברות שעברו טיפוח בידי המימשל בעשור האחרון ושלא ברור עד מתי הוא ימשך, ולחפש את המטאורים בקרב החברות הדינמיות. הסוסים השחורים הרעבים שכבר אינם קטנים - אך עדיין לא הפכו לדינואורים וקל להם יותר להצליח בלי מטריה במסגרת החוקים החדשים, הם כמובן המקומות אליהם כדאי ללכת.

 

אך חשוב לזכור כי כל הנאמר כאן, הן במסגרת המלצות רוחביות, כל מקרה וכל מניה צריכים כמובן להיבחן בצורה דקדקנית לגופו של עניין.

 

 

הכותב הוא יועץ עסקי ובין תרבותי לשוקי מזרח אסיה, יועץ ומרצה לעסקים בסין , מחבר הספר "המדריך הישראלי לעסקים בסין", ועורך המדריך ליבוא מסין של אגוד לשכות המסחר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
צניחת המניות בסין רחוק מלהיות משבר
צילום: EPA
מומלצים