שתף קטע נבחר

יום היסטורי: קובה וארה"ב חידשו את יחסיהן

אחרי יותר מ-50 שנות איבה: כשהשעונים בוושינגטון ובהוואנה הורו הלילה על השעה 24:00 חידשו שתי המדינות את היחסים הדיפלומטיים ביניהן ובהמשך היום ישדרגו את מעמד נציגויות האינטרסים שלהן למעמד של שגרירויות

דגל קובה מוצב במחלקת המדינה האמריקנית לצד דגלי מדינות אחרות שעמן יש לארה"ב קשרים דיפלומטיים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
דגל קובה מוצב במחלקת המדינה האמריקנית לצד דגלי מדינות אחרות שעמן יש לארה"ב קשרים דיפלומטיים(צילום: AFP)

 

20 ביולי 2015 הפך לציון דרך היסטורי ביחסי האויבות לשעבר: יותר מחצי מאה של מלחמה קרה ואיבה מתמשכת הגיעה הלילה (יום ב') לסיומה כשארצות הברית וקובה חידשו באופן רשמי ומלא את היחסים הדיפלומטיים ביניהן.

 

סיפורים מרתקים מהעולם ישר לפיד שלכם בדף הפייסבוק של ynet חדשות בעולם

 

דף חדש ביחסים:

הינקים חוזרים. מורשת אובמה תבוא מקובה

"הולה, אמריקה?" וושינגטון והוואנה מטלפנות

מהר לפני שייגמר: סעו לקובה האותנטית

הסיגרים הקובניים מגלים מחדש את אמריקה

 

ההסכם שעליו חתמו נשיא ארה"ב ברק אובמה ונשיא קובה ראול קסטרו נכנס לתוקף כשהשעונים בוושינגטון ובהוואנה הורו על השעה 24:00 ולוח השנה הורה על התאריך 20 ביולי 2015. למרות המשמעות ההיסטורית הגדולה, בשל השעה המאוחרת לא נערכו טקסים מיוחדים לציון המאורע ובמחלקת המדינה האמריקנית תלו את הדגל הקובני לצד דגלי מדינות אחרות שעמן יש לארה"ב קשרים דיפלומטיים. בהמשך היום תפתח ארה"ב את שגרירותה בהוואנה וקובה את שגרירותה בוושינגטון ודגלי המדינות יונפו לראשונה באופן רשמי מאז פרוץ המשבר ביחסים ביניהן ב-1961.

 

הנציגות הקובנית בוושינגטון שמעמדה ישתדרג לשגרירות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הנציגות הקובנית בוושינגטון שמעמדה ישתדרג לשגרירות(צילום: AFP)

נציגות האינטרסים האמריקניים בהוואנה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נציגות האינטרסים האמריקניים בהוואנה(צילום: EPA)

מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי יארח היום בוושינגטון את עמיתו הקובני ברונו רודריגס, והשניים יערכו מסיבת עיתונאים משותפת וימסרו הצהרות. עוד היום יונף דגל קובה בשגרירות הקובנית בוושינגטון, אך הדגל האמריקני יונף בשגרירות בהוואנה רק כשקרי יגיע לביקור במקום בחודש אוגוסט. 

 

המורשת של אובמה

הסיכום על פתיחת שגרירות קובנית בוושינגטון ושגרירות אמריקנית בהוואנה הוא הצעד המוחשי ביותר של חידוש היחסים מאז הודעתן המפתיעה של ארה"ב וקובה בדצמבר על כך שהן מתחילות תהליך של נרמול יחסים. חידוש היחסים עם קובה הוא חלק חשוב מהמורשת שישאיר אחריו נשיא ארה"ב אובמה כשיעזוב את הבית הלבן. אובמה חותר זה שנים לשיפור היחסים עם יריבות מסורתיות של ארה"ב - מגמה שלא זכתה עדיין לתגובה חיובית מצד רוסיה ואיראן, אבל כן מקובה - והוא טען זמן רב שהאמברגו האמריקני על קובה הקומוניסטית אינו יעיל.

 

קובה היא שכנתה של ארה"ב מדרום, ומרוחקת 150 קילומטרים מחופיה. היחסים בין שתי המדינות התקררו מאוד עם עליית פידל קסטרו לשלטון בקובה ב-1959 והפיכתה של הוואנה לבעלת בריתה של ברית המועצות במלחמה הקרה. מאז 1961 מקיימת ארה"ב משטר סנקציות נגד האי הקריבי שבו מתגוררים 11 מיליון איש תחת משטר קומוניסטי. ארה"ב עשתה מאמצים גדולים במשך שנים להביא להדחת המשטר הקובני ולבודד את האי, כולל החרפת הסנקציות על קובה.

 

קובה זכורה כשחקנית משמעותית במלחמה הקרה בראש ובראשונה בשל משבר הטילים בקובה: טילים גרעיניים סובייטיים הוצבו בקובה באוקטובר 1962, ובמשך 13 יום היו המעצמות הגרעיניות קרובות יותר מאי פעם למלחמה של ממש.

 

מאז שלהי שנות ה-70 הפעילו ארה"ב וקובה נציגויות אינטרסים דיפלומטיות זו בבירה של זו, אבל לא היו אלה שגרירויות לכל דבר ועניין. הנציגויות הללו הופעלו בחסות שווייץ. נשיא קובה הנוכחי, ראול קסטרו שהוא אחיו הצעיר של פידל קסטרו, פעל בשנים האחרונות לביצוע רפורמות, וארה"ב תחת אובמה הקלה את משטר הסנקציות על קובה בניסיון לקדם מערכת יחסים חדשה עמה.

 

אובמה וקסטרו בפנמה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אובמה וקסטרו בפנמה(צילום: EPA)

הקובנים מחכים לתיירים האמריקנים. עובדות בבית קפה בהוואנה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הקובנים מחכים לתיירים האמריקנים. עובדות בבית קפה בהוואנה(צילום: רויטרס)

בעקבות חידוש היחסים הדיפלומטיים בין שתי האויבות לשעבר שינתה הנציגות הקובנית בוושינגטון את שמה בטוויטר ל"שגרירות".

קונראד טריבל, סגן ראש הנציגות האמריקנית בהוואנה, "צייץ" בטוויטר: "בדיוק ביצעתי את שיחת הטלפון הראשונה אי פעם למרכז המבצעים של מחלקת המדינה מהשגרירות בהוואנה. המרכז לא היה קיים ב-1961".

 

למרות הנורמליזציה ביחסי שתי המדינות, עדיין קיימות מחלוקות אידיאולוגיות עמוקות ביניהן וסוגיות בלתי פתורות, בהן דרישת קובה להסיר את אמברגו הסחר עליה מלפני 53 שנים וקריאות ארה"ב לקובה לשפר את מצב זכויות האדם בשטחה ולקדם את הדמוקרטיה באי הקריבי. כמה מחוקקים אמריקניים, בהם כמה בכירים רפובליקנים, הבטיחו להתנגד להסרת האמברגו על קובה ולצעדים נוספים שיזם אובמה כחלק מחידוש היחסים עם קובה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP, רויטרס
כבר לא אויבים. אובמה וקסטרו
צילום: AFP, רויטרס
מומלצים