שתף קטע נבחר

חוק השקיות חוזר להצבעה: 30 אגורות לשקית

החוק שאושר בקריאה ראשונה בכנסת הקודמת יוגש בשבוע הבא לדיון בוועדת השרים לחקיקה על מנת להכינו לקריאה שנייה ושלישית. במסגרת החוק: על כל שקית יוטל היטל של 30 אגורות. השר גבאי: "שקיות הפלסטיק גורמות לזיהום מיותר"

חוק השקיות, שנדחה בחודש נובמבר, חוזר ובגדול: המשרד להגנת הסביבה הודיע בצהריים (יום ד') כי בכוונתו להציג בדיון הקרוב של ועדת השרים לחקיקה בקשה להחלת דין רציפות לחוק לצמצום השימוש בשקיות נשיאה, שאת הליך חקיקתו החל השר להגנת הסביבה לשעבר, ח"כ עמיר פרץ. מליאת הכנסת ה-19 אישרה בחודש אוקטובר 2014, ברוב גדול וללא מתנגדים, את החוק בקריאה ראשונה, אך תהליך החקיקה נעצר.

 

השר להגנת הסביבה, אבי גבאי, אמר: "ריבוי שקיות פלסטיק הוא תופעה של השנים האחרונות. השקיות גורמות לזיהום מיותר מפני שיש להן חלופה פשוטה ונוחה לא פחות: סלים רב פעמיים".

 

30 אגורות לשקית על-פי ההצעה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
30 אגורות לשקית על-פי ההצעה(צילום: shutterstock)

 

לפי הצעת החוק, תיפסק לחלוטין חלוקת שקיות נשיאה חד-פעמיות "דקות", שעוביין פחות מ-20 מיקרון, בבתי העסק. כמו כן, בעל בית עסק יהיה חייב לגבות מהצרכנים תשלום עבור כל שקית נשיאה חד-פעמית, שעובייה בין 20 ל-50 מיקרון, ולציין את מחיר השקיות בנפרד בחשבונית לצרכן.

 

מחירה של כל שקית נשיאה לא יהיה נמוך מגובה ההיטל שישלמו למדינה יצרנים ויבואנים של שקיות נשיאה. סכום ההיטל המוצע הוא 30 אגורות בשלב הראשון, אך הוא ירד ל-20 אגורות לאחר שנתיים, ולאחר שנתיים נוספות ירד המחיר ל-10 אגורות לשקית.


השר להגנת הסביבה, אבי גבאי (צילום: דוברות הכנסת) (צילום: דוברות הכנסת)
השר להגנת הסביבה, אבי גבאי(צילום: דוברות הכנסת)

 

לפי הצעת החוק, סכומי ההיטל יועברו למדינה לפי החלוקה הבאהה: 20% לקרן לשמירת הנקיון ו-80% לאוצר המדינה. בכוונת הממשלה להקצות את כספי ההיטל, בין היתר, למימון סיוע ליצרני שקיות נשיאה חד-פעמיות. במשרד להגנת הסביבה אמרו כי רשתות השיווק מוציאות כיום מדי שנה יותר מ-88 מיליון שקל על חלוקת שקיות נשיאה (המכונות גם "שקיות גופייה"), סכום שמגולגל אל הצרכן באמצעות מחירי המוצרים. המהלך שמקדם המשרד להגנת הסביבה אמור להוביל לשינוי כך שכל אדם יישא בעלויות לפי היקף הצריכה שלו.

 

לפי סקרים שערך המשרד, יותר מ-70% מהציבור תומכים בהפסקת חלוקת שקיות הפלסטיק בחינם. ישראלי ממוצע צורך כ-275 שקיות פלסטיק בשנה, ובסך הכל נצרכות בישראל כ-2.2 מיליארד שקיות בשנה. חלק גדול מהשקיות מביאות לפגיעה בשטחים הפתוחים ולזיהום המרחב העירוני, שמורות טבע, חופי הים והים עצמו.

 

ב-8 השנים האחרונות מתבשל בישראל "חוק השקיות", שמטרתו לצמצם את השימוש בשקיות גופייה, המהוות פסולת בלתי מתכלה, ולהרגיל את הציבור לשימוש בשקיות רב פעמיות העשויות מחומר עמיד, בסבסוד המדינה. מסקר שערכו ה"מועצה לישראל יפה" ועמותת "צלול", שפועלות בשנתיים האחרונות לקידום החוק, עולה כי הציבור מבין שנדרשת רגולציה בנושא ומוכן לה.

 

הממשלה הקודמת קידמה את החוק והוא אף עבר בקריאה ראשונה, אך בעקבות הקדמת הבחירות התהליך הוקפא. כעת, השר החדש הרים את הכפפה. ואת שקית הפלסטיק.

 

מרב ניר, המנהלת המקצועית לסביבה וקיימות ב"מועצה לישראל יפה", הסבירה את הבעיות הכרוכות בשימוש בשקיות נייר ופלסטיק: "לא משנה ממה השקיות עשויות, אנחנו צורכים אותן מעל ומעבר למה שאנחנו צריכים באמת, מחלקים אותן 'חינם' בחנויות (אנחנו למעשה משלמים עליהן בעקיפין דרך מחיר המוצרים שאנחנו קונים), ואנחנו לוקחים אותן כאילו אין מחר. השימוש בהן מאוד קצר - מהסופר עד הבית, ורובנו עושים בהן שימוש חוזר, לרוב כשקיות אשפה או אריזה, ואז הן מסיימות את חייהן בפחי האשפה. השימוש בשקיות הפלסטיק של הסופר כשקיות אשפה הוא 'חרב פיפיות' מאחר שהן דקות מאוד, נקרעות בקלות, ולרוב כבר מגיעות עם חורים, כך שכששמים בהן אשפה הן מטפטפות ומייצרות יותר עבודה".

 

במועצה ציינו כי מניתוח חיי המוצר של שקיות פלסטיק ונייר, למרות ההנחה הרווחת, ניתן לראות שבכל שלב יש עדיפות לשקית הפלסטיק. הפלסטיק זול יותר, קל יותר, גמיש יותר, יעיל יותר לאחסון ושינוע, וגם יכול להתמחזר בקלות - במקרה שהוא אכן מגיע למחזור. אבל למרבה הצער זה לא קורה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים