שתף קטע נבחר

מתווה הגז: חילוקי דעות בתוך צוות המו"מ

הצבעת הממשלה והכנסת על מתווה הגז החדש נדחתה אמש בשל הודעת המשנה ליועץ המשפטי לממשלה על צורך לערוך שינויים במתווה. במהלך הדיון התגלו חילוקי דעות בצוות המו"מ

אמש הודיע שר האנרגיה, יובל שטייניץ, על דחיית ההצבעה על מתווה הגז בממשלה ובכנסת לבקשת המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, אבי ליכט. ההצבעה הייתה אמורה להתקיים ביום רביעי. בישיבה שהתקיימה אתמול בלשכת ראש הממשלה, הודיע ליכט כי הוא רואה קושי משפטי בהבאת המתווה להצבעה מכיוון שנדרשים שינויים נוספים בעקבות השימוע ציבורי שנערך לו בימים האחרונים.

 

כתבות נוספות בנושא בערוץ הכלכלה:

האם הגז הטבעי בישראל באמת זול?

רגע לפני: אישור מתווה הגז שוב נדחה 

 

במהלך הדיון התברר כי סביב השינויים הרצויים קיימת מחלוקת בין חברי הצוות הממשלתי המנהל את המשא ומתן מול חברות הגז. נציגי משרד האוצר, ראש אגף התקציבים וסגנו, מעוניינים לנסח מנגנון פיקוח מחירים חדש אשר יוריד את המחיר המפוקח מרמה של כ-5.4 דולר ליחידת חום לרמה של פחות מ-5 דולר ליחידת חום. יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, יוג'ין קנדל, ונציגי משרד האנרגיה מתנגדים.

 

על פי המתווה, בתוך 6 שנים חייבות החברות של יצחק תשובה למכור את כל אחזקותיהן במאגר "תמר" ונובל אנרג'י צריכה לדלל את אחזקותיה במאגר ל-25%. עד שיסתיים התהליך יוטל פיקוח על מחירי הגז הטבעי למשק הישראלי, שבו המחיר יהיה צמוד לממוצע המחירים בחוזים שנחתמו עד כה עם יצרני החשמל בישראל - כלומר, כ-5.4 דולר ליחידת חום.

 

חלק מהחוזים שנחתמו בארץ צמודים למחיר הנפט בוול סטריט, וחלקם צמוד למדד המחירים לצרכן בארה"ב. באוצר דורשים כי המחיר יוצמד לממוצע המחירים בחוזים שצמודים למחיר הנפט בלבד, מה שצפוי להוריד אותו לרמה של פחות מ-5 דולר ליחידת חום.

 

הצעה חדשה: המדינה תרכוש את הגז מהמאגרים הקטנים

הצעת שינוי נוספת שעומדת על הפרק נוגעת לתמריצים וסנקציות לפיתוח המאגרים שאינם תפעוליים כיום - מאגר "לוויתן" הענק, ומאגרי "כריש" ו"תנין" הקטנים. צוות המשא ומתן הציע כי המדינה תציע לרכוש מראש את כל הגז במאגרי "כריש" ו"תנין" ותמכור אותו לאחר מכן ליצרני חשמל בישראל. הצעת הרכש מטעם המדינה תבטיח ביקוש לגז במאגרים אלה ותעודד את פיתוחם.

 

כמו כן מוצע להטיל סנקציות על נובל אנרג'י ודלק במידה שלא יפתחו במועד את מאגר לוויתן. אופיין של הסנקציות לא ידוע וגם לא ברור בשלב זה האם הצעה זו ישימה, שכן נדרשת הסכמתן של החברות לכך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים