שתף קטע נבחר

בנט על הגג בבית אל: "יעלון קיצוני ומתסיס"

העימותים בבית אל והעלייה לשא-נור מפלגים את הקואליציה. "נעשה פה מעשה פזיז ומיותר", אמר בנט. גם שרים אחרים תקפו את יעלון. שר הביטחון: לא אתן יד להפקרות. פג האולטימטום לפעילי הימין שחזרו לשא-נור

נמשכת היממה המתוחה בשומרון: בצהריים (ג') התחדשו העימותים בין כוחות הביטחון לבין מתנחלים ביישוב בית אל, על רקע ההוראה לפינוי בנייני דריינוף השנויים במחלוקת. המהומות התחדשו חצי יממה אחרי ההשתלטות של כוחות הביטחון על המבנים לפנות בוקר ופינוי מאות פעילי ימין ששהו בהם. בצהריים נשכבו כמה מפגינים מול כלי רכב של מג"ב וצעקו "נלחמים על ארץ ישראל". שלושה מפגינים עוכבו לחקירה. למקום הגיעו בין השאר שר החינוך נפתלי בנט, חברי הכנסת מוטי יוגב ואורן חזן, והשר לשעבר אלי ישי.

 

האירועים בשומרון - כתבות נוספות:

 

השר נפתלי בנט נאם לנוכחים מגג המכולת ביישוב: "תושבי בית אל היקרים, אני אוהב אתכם. במהלך הלילה נעשה פה מעשה פזיז, קיצוני ובעיקר מיותר, מעשה שלא תואם את רוח הממשלה שאנחנו חברים בה. אנחנו לא ניתן לזה יד. לפנות בוקר שוחחתי עם ראש הממשלה. דרשתי שבמהלך היום ממשלת ישראל תתן הודעה רשמית לבג"ץ שהיא מתנגדת להריסת בתים, ואנחנו עוקבים כרגע אחרי ביצוע ההוראה. בחודשים האחרונים אנחנו עדים לגל טרור והתשובה לטרור היא התיישבות, לא פחדנות. אתם, אחים שלי, ממשיכים את הדרך. אנחנו יודעים שארץ ישראל נקנית בייסורים". לפני כן אמר בנט כי "שר הביטחון נגרר למחוזות קיצוניים ומתסיסים".

 

 

במהלך דבריו צעקו לו מהקהל "תחזירו אותנו הביתה" ו"תתפטרו מהממשלה". שניות אחרי שהשר בנט סיים לנאום חודשה המהומה כשמתנחלים ניסו לפרוץ לבנייני דריינוף ושוב נרשמו עימותים אלימים עם השוטרים. המפגינות ממשיכות לצעוק לשוטרים "הרסתם בית בארץ ישראל" ו"יהודי לא מגרש יהודי".

 

אורית (16), תושבת בת אל, בין המפגינות שניסו לפרוץ לדריינוף, אמרה ל-ynet: "השוטרים כאן זה בושה. הם היו חייבים לסרב פקודה. איך הם מעיזים לפנות בתים של יהודים כשכל הזמן הערבים בונים מסביב? אני נשארת כאן וגם החברות שלי עד שהמג"בניקים יעופו מכאן".    


בנט על גג המכולת בבית אל (צילום: הלל מאיר- תצפית) (צילום: הלל מאיר- תצפית)
בנט על גג המכולת בבית אל(צילום: הלל מאיר- תצפית)

 

עימותים בבית אל אחרי הנאום של בנט ()
עימותים בבית אל אחרי הנאום של בנט

 

 (צילום: עידו ארז, גיל יוחנן) (צילום: עידו ארז, גיל יוחנן)
(צילום: עידו ארז, גיל יוחנן)

 

 

 (צילום:עידו ארז) (צילום:עידו ארז)
(צילום:עידו ארז)

מאות הגיעו מאז הבוקר לשא-נור (צילום:עידו ארז) (צילום:עידו ארז)
מאות הגיעו מאז הבוקר לשא-נור(צילום:עידו ארז)

 (צילום:עידו ארז) (צילום:עידו ארז)
(צילום:עידו ארז)

 (צילום:עידו ארז) (צילום:עידו ארז)
(צילום:עידו ארז)

 (צילום:עידו ארז) (צילום:עידו ארז)
(צילום:עידו ארז)

כוחות ביטחון בשא-נור  (צילום:עידו ארז) (צילום:עידו ארז)
כוחות ביטחון בשא-נור (צילום:עידו ארז)
 

זמן קצר קודם לכן פג תוקף האולטימטום שהציב מערכת הביטחון למאות מתנחלים ופעילי ימין שהגיעו במהלך הלילה לשטח היישוב שא-נור בצפון השומרון. על פי הוראה של מפקד החטיבה המרחבית מנשה, היה עליהם לפנות את המקום עד 14:00, אחרת ייתכן פינוי שיכלול גם שימוש בכוח. משפחות שלמות נמצאות במקום מאז שעות הבוקר - בפעולת תגובה להשתלטות בבית אל - והן דורשות מכוחות הביטחון והממשלה לאפשר לחדש את ההתיישבות במקום לאחר עשור. 

 

בשא-נור התפרשו לאורך היום צעירות וצעירים רבים על שמיכות ומזרונים, ובזמן שפג האולטימטום ניהלו חלקם שיעור לימוד תורה ואחרים בישלו ארוחת צהריים. ילדים שהגיעו במסגרת קייטנה ציירו על קירות המצודה כתובות כגון "מוות לערבים", "ארץ ישראל השלמה", "שאנור=גאולה" ועוד. כל זאת מול עיניהם של כוחות מג"ב שנמצאים במקום.

 

לימור אלמלח, ממפוני היישוב חומש בהתנתקות, הגיעה למצודה בשא-נור עם ארבעת ילדיה. "באנו לכאן לחזור לבתים שמהם גורשנו לפני 10 שנים", היא אומרת. "הגירוש שלנו מפה הוא עיוות מוסרי. היום אני רואה את הבת שלי בחומש וזה מעלה בי הרבה געגועים. הגעתי הלילה עם הילדים שלי שחלק מהם נולדו בחומש. להגיע לפה זה לא פשע". היא לא מאמינה שהצבא מתכוון לפנותם: "ההרגשה שלנו היא שצריך לחזור לפה. אם הם יצטרכו לפנות אותנו זה יכאב גם להם".

 

במצודה נמצאת גם שון הר מלך, שסרבה להגיד אם תהיה התנגדות לפינוי: "אם יצטרכו לפנות זה יהיה בכאב. אני לא יודעת להגיד אם נתנגד, אבל אני יכולה להגיד שנחזור לפה שוב".

 

ח"כ בצלאל סמוטריץ' הנמצא בשא-נור אמר במשדר המיוחד של אולפן ynet: "לא התקבלה החלטה לסגת. לפי דעתנו איסור השהיה בשטח הזה לא תקף. אנחנו לא לוקחים את החוק לידיים, אנחנו מובילים מהלך ציבורי סופר-לגיטימי במדינה דמוקרטית. זה חלק מהמשחק הדמוקרטי: סטודנטים חוסמים כבישים, אנשים שסוגרים להם מפעל מפגינים, זה לגיטימי. מה שקורה כאן זה אירוע מכובד. יש כמיהה מאוד גדולה להקים את היישוב.

 

החזרה לשא-נור, לפנות בוקר (צילום: מטה חומש תחילה) (צילום: מטה חומש תחילה)
החזרה לשא-נור, לפנות בוקר(צילום: מטה חומש תחילה)


 (צילום: מטה חומש תחילה) (צילום: מטה חומש תחילה)
(צילום: מטה חומש תחילה)

 

 

ההתקבצות של מאות הפעילים בשא-נור הגיעה כאמור בתגובה להשתלטות כוחות הביטחון לפנות בוקר על בנייני דריינוף בבית-אל, לקראת החלטת בג"ץ אם לפנותם. מחאת המתנחלים מכוונת לשר הביטחון משה יעלון, שלדבריהם הפר הבטחה לא לפנות את המתחם. מלשכת יעלון נמסר בגובה כי השר עודכן על ידי הרמטכ"ל לפני ביצוע תפיסת המבנים בבית אל.

 

בין השאר הגיעו לשא-נור במהלך הלילה ח"כ בצלאל סמוטריץ', ח"כ לשעבר אריה אלדד, הרב אלישמע כהן ראש ישיבת חומש, הרב גדי בן זמרה ראש אולפנת מעלה לבונה, הרב מאיר גולדמינץ וכן כ-20 משפחות שפונו מהיישוב במסגרת תוכנית ההתנתקות ב-2005.

 

בהודעה שפרסמה תנועת חומש צוטט ח"כ סמוטריץ' אומר: "עשר שנים אחרי הגירוש הגיע הזמן לתקן, ותחילת התיקון הוא כאן בצפון השומרון". הוא הוסיף כי "צה"ל שולט בשטח, חמאס לא כאן, נשארנו בשטחי C ואין שום סיבה שלא נחזור ונקים את כל היישובים הללו מחדש".

 

ראש המועצה האזורית שומרון, יוסי דגן, שפונה בעצמו משא-נור בהתנתקות, נתן גיבוי מלא למי שהגיעו לקמום והסביר כי "דרישת המשפחות מוצדקת. ראש הממשלה צריך לתת למגורשי שא-נור וחומש להישאר במקום ולהורות להקים את היישוב מחדש".

 

הציוץ של השר יעלון:

 (צילום: מתוך טוויטר) (צילום: מתוך טוויטר)
(צילום: מתוך טוויטר)

 (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון) (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
(צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)

 

האם תתקיים הופעה הערב בבית אל? ()
האם תתקיים הופעה הערב בבית אל?

משפחות שא-נור שיגרו מוקדם יותר מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשר הביטחון משה יעלון, ובו דרישה לאפשר להם לחדש את ההתיישבות היהודית בצפון השומרון: "לפני עשור גורשנו מביתנו והלילה חזרנו הביתה. חזרנו הביתה כי הגיע הזמן לתקן את העוול הנורא. יישובי צפון השומרון הינם בשליטה מלאה של צה"ל, במרחק נגיעה ממרכז הארץ - עומדים ריקים וממתינים לשובם של תושביהם היהודים. שר הביטחון, אתה אמרת כי אין ספק שההתנתקות נכשלה והוספת כי עקירתנו מביתנו הייתה מתוך מצוקה פוליטית ואישית של מי שהיה אז ראש ממשלה, אריאל שרון.

היום בידך האפשרות לתקן את העוול הנורא. זו העת להפסיק עם הדיבורים על העוול ולעבור למעשים".

 

המשפחות הוסיפו דרישה לא לשלוח חיילים לפנותן: "חיילי צה"ל הם אחינו אהובנו, בשר מבשרנו. אנו דורשים לא לחזור על טראומת הגירוש".

 

עם כניסת כוחות הביטחון הבוקר לבניני דריינוף בבית אל, הכריז אלוף פיקוד מרכז על ההתנחלות כשטח צבאי סגור עד 1 באוגוסט. אולם הערב צפויה להתקיים במרכז ההתנחלות הופעה של שלומי שבת ואודי דוידי, ואליה צפויים להגיע אלפי תושבים מהמועצה האזורית מטה בנימין. "המטרה היא שיבואו כמה שיותר אנשים שאחר כך יגיעו למבנים וישארו שם", סיפרה דנה, תושבת בית אל. "אנחנו לא נוותר ונמשיך להראות נוכחות ולעשות כאב ראש לשוטרים".

 

על רקע שמועות בדבר ביטול ההופעה בשל סגירת השטח על ידי הצבא, נמסר ממועצת בנימין: "מופע הקיץ הערב בבית אל יתקיים כמתוכנן. מי שרכש כרטיסים מוזמן לממשם".

 

שר הביטחון יעלון כתב בחשבון הטוויטר שלו: "פעלתי ואני פועל למען ההתיישבות ביו"ש, כולל בבית אל, והרוב השפוי והממלכתי שם יודע זאת. אך מי שחושב שאפר את החוק - טועה! לא אתן ידי להפקרות".

 

"אני לא מגבה את המהלך שביצע שר הביטחון", אמר השר יריב לוין במשדר ynet והתייחס להוראה להשתלט על הבניינים, שבג"ץ אמור להחליט אם להרוס אותם. "אני קורא לו להוציא לאלתר את השוטרים שנמצאים שם".

 

יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג מתח במשדר המיוחד באולפן ynet ביקורת על השר נפתלי בנט, על תמיכתו בתושבי בית אל: "שר חינוך צריך לתת דוגמה אישית ולשמור על שלטון החוק. השופט גרוניס אמר שצריך לפנות את זה, וכרגיל בשטעטל חושבים שאפשר לעשות קומבינה".


פורסם לראשונה 28/07/2015 12:33

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מטה חומש תחילה
עלייה מחדש לשא-נור. לפנות בוקר
צילום: מטה חומש תחילה
מומלצים