שתף קטע נבחר

עימות גם הלילה: הושלכו כיסאות, נזרקו רימוני עשן

מאות מתנחלים ופעילי ימין השליכו כיסאות על כוחות הביטחון במתחם המריבה בבית אל. שישה נעצרו. אחד המפגינים: "אולי נפסיד בקרב, אבל לא במלחמה". בשא-נור המתבצרים לא מתכוונים לעזוב. אב לתשעה הגיע עם 6 מילדיו: "לא יהיה פינוי אלים, אנחנו עם תינוקות"

 

שקי שינה וצעיפים חמים במתחם המריבה בבית אל , מגשי פיצות למתבצרים בשא-נור. כמעט יממה אחרי פינוי המתנחלים מ"בנייני דריינוף" בבית אל, ועליית מפוני שא-נור אל היישוב שממנו פונו לפני 10 שנים, המצב נשאר סטטי יחסית. בבית אל פרצו עימותים מדי כשעה וכמה פעילי ימין נעצרו. בשא-נור נשמר השקט, אך המתבצרים סירבו לפנות את המקום, אף שהאולטימטום שהציבו להם כוחות הביטחון פג כבר בשעה 14:00 בצהריים.

 

אחרי חצות התחדשו העימותים בבית אל. המוחים השליכו כיסאות פלסטיק, ושוטרי היס"מ הגיבו בירי רימוני עשן. בארגון חוננו טענו כי שישה מפגינים, בהם כמה נערים בני 14, נעצרו במהלך המחאה הלילה. א', תושב בית אל, נשוי ואב לילדים, קטע את חופשתו עם המשפחה כדי לחזור לביתו - בלי אשתו - ולחזק את ידי המוחים. "אנחנו פה כי אנחנו תושבים שווי זכויות ולא ייתכן שזכויות היהודים יהיו פחותות משל בני המיעוטים", הוא מסביר, כשברקע נשמעת מוזיקה מפרברי רמאללה. "אם למתנגדים למתווה הגז מותר לחסום כבישים והמחאה של האתיופים לגיטימית, אז גם לנו מותר להביע מחאה על זה שלא נעזוב את הבית. אנחנו לא ילדי כאפות, אי אפשר להכות בנו שוב ושוב". 

העימותים, הלילה (צילום: שריה דיאמנט, סוכנות תצפית) (צילום: שריה דיאמנט, סוכנות תצפית)
העימותים, הלילה(צילום: שריה דיאמנט, סוכנות תצפית)

כיסאות הושלכו על שוטרים (צילום: דוברות מטה בית אל) (צילום: דוברות מטה בית אל)
כיסאות הושלכו על שוטרים(צילום: דוברות מטה בית אל)

 (צילום: שריה דיאמנט, סוכנות תצפית) (צילום: שריה דיאמנט, סוכנות תצפית)
(צילום: שריה דיאמנט, סוכנות תצפית)
 

 (צילום: ענבל גרוס, סוכנות תצפית) (צילום: ענבל גרוס, סוכנות תצפית)
(צילום: ענבל גרוס, סוכנות תצפית)

 (צילום: ענבל גרוס, סוכנות תצפית) (צילום: ענבל גרוס, סוכנות תצפית)
(צילום: ענבל גרוס, סוכנות תצפית)

 

מאות נשארו גם במהלך הלילה (צילום: אוהד צויגנרבג, "ידיעות אחרונות") (צילום: אוהד צויגנרבג,
מאות נשארו גם במהלך הלילה(צילום: אוהד צויגנרבג, "ידיעות אחרונות")
 
 (צילום: אוהד צויגנרבג, "ידיעות אחרונות") (צילום: אוהד צויגנרבג,
(צילום: אוהד צויגנרבג, "ידיעות אחרונות")

 (צילום: אוהד צויגנרבג, "ידיעות אחרונות") (צילום: אוהד צויגנרבג,
(צילום: אוהד צויגנרבג, "ידיעות אחרונות")

יום של אש ועימותים (צילום: אוהד צויגנרבג, "ידיעות אחרונות") (צילום: אוהד צויגנרבג,
יום של אש ועימותים(צילום: אוהד צויגנרבג, "ידיעות אחרונות")

אחד המפגינים, נער צעיר מרחובות, נמצא כבר יותר מיממה בבית אל. "ביום וחצי האחרונים ישנתי שלוש שעות, אבל האמונה מספקת כוח ומעמידה אותי על הרגליים. אנחנו מרגישים פה שליחות. חוויתי פה פציעות ודחיפות, אבל אני מרגיש הרבה יותר צער על זה שהשוטרים מסכנים, על מה שהם צריכים לעשות". מפגין מבוגר יותר, תושב המקום, מתערב: "זה לא משנה מה יהיה פה, אם הבתים ייהרסו או לא, מדובר בחלק ממאבק גדול יותר של התיישבות. אולי נפסיד בקרב - אבל לא בכל המלחמה".

 

כמעט 2,000 איש נכחו בהופעתו של הזמר שלומי שבת בבית אל, לא הרחק ממתחם דריינוף, ורבים מהם שבו לאחר מכן למוקד המחאה. באופן לא מפתיע, העימותים התחדשו באותה עת. לאחר מכן השקט חזר, אך צעירים רבים נערכו לשהיית לילה, והכינו שקי שינה וצעיפים חמים. שולחנות נפרשו, דברי מאפה הוצבו עליהם, ונערים ונערות רבים - בחופשת הקיץ - נותרו במקום גם אחרי חצות.   

 

בינתיים נמשכה ההתבצרות בשא-נור ובצל החשש מפינוי נערכו ביישוב שבצפון השומרון ללינת לילה בשטח היישוב שנעזב לפני עשור ובלילה הקודם יושב מחדש. ניתאי, אב לתשעה ילדים ממפוני חומש, הגיע למקום עם שישה מילדיו: "זה לא תיקון מבחינתנו כי התיקון חייב להיות ממלכתי. מדינת ישראל פישלה ודרוש תיקון. אנחנו כאן כדי לנסות לשנות. בסבסטיה עלו שמונה פעמים על הקרקע, עד שהצליחו. ברור לכולם שלא תהיה התנגדות אלימה אם יהיה פינוי, אנחנו עם תינוקות. נגיד שלום ותודה לחיילים ונלך מכאן".

 

"אנחנו עם התינוקות". בשא-נור ()
"אנחנו עם התינוקות". בשא-נור
מתפללים בשא-נור ()
מתפללים בשא-נור

"מבחינתנו ברור לנו שאי אפשר להישאר פה לאורך זמן", הוסיפה אחת המתנחלות שגרה בעבר בשא-נור ופונתה בהתנתקות, "אבל לאט-לאט המקום הזה יהפוך שוב להיות הבית שלנו. אנחנו לא נתנגד, הפינוי לא יהיה אלים. גם בני הנוער יודעים שזו לא הדרך ולא המטרה".

  

בשעות הערב הצליחו לעלות לשא-נור כמה משפחות נוספות שעקפו את מחסומי הצבא והמשטרה והצטרפו לכעשרים משפחות המפונים שכבר נמצאות ביישוב, יחד עם כ-150 בני נוער. במקביל הגיע משלוח ציוד להמשך שהיית התושבים, ובו גם 15 מגשי פיצה תרומת פיצריה בעינב. האולטימטום שהציב הצבא לפינוי פג כבר בשעות הצהריים, והתושבים חוששים כי כוחות הצבא והמשטרה יגיעו במהלך הלילה לשא-נור בכדי לפנות את התושבים, הנמצאים במצודה שנותרה עומדת על תלה ולא נחרבה בפינוי.

 

מוקדם יותר הביעו משפחות התושבים חשש כי המדינה תשתמש בחיילי צה"ל ובחיילי מג"ב בכדי לפנותם שנית. "העמדת החיילים מול אחיהם המתיישבים הינה הוספת חטא על פשע", אמרו התושבים. "גם אם ברצון הממשלה לגרש יהודים מביתם ומאדמתם, יש לעשות זאת על ידי שוטרים, ולא על ידי חיילים וחיילי מג"ב בסדיר אשר מוסרים את מיטב שנותיהם למען ביטחון ישראל".

 

יממה של עימותים

במהלך הלילה שבין שני לשלישי הגיעו מאות שוטרי יס"מ למתחם המריבה והוציאו ממנו בכוח מאות צעירים שהתבצרו במקום מבעוד מועד. כ-50 מפעילי הימין עוכבו לחקירה. במקביל הגיעו בשעות הלילה כ-250 פעילי ימין לחורבות ההתנחלות שא-נור שבצפון השומרון, שפונתה במהלך ההתנתקות ב-2005. בשעות הצהריים התחדשו העימותים בין כוחות הביטחון למתנחלים ופעילי הימין בבית אל. כמה מפגינים נשכבו מול כלי רכב של מג"ב וצעקו "נלחמים על ארץ ישראל". שלושה מפגינים עוכבו לחקירה.

חזרו לשא-נור, אחרי עשור (צילום: EPA) (צילום: EPA)
חזרו לשא-נור, אחרי עשור(צילום: EPA)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

לאחר מכן הגיע למקום שר החינוך ויו"ר הבית היהודי נפתלי בנט. בנאומו מגג המכולת ביישוב אמר בנט כי "במהלך הלילה נעשה פה מעשה פזיז, קיצוני ובעיקר מיותר, מעשה שלא תואם את רוח הממשלה שאנחנו חברים בה. אנחנו לא ניתן לזה יד. לפנות בוקר שוחחתי עם ראש הממשלה. דרשתי שבמהלך היום ממשלת ישראל תיתן הודעה רשמית לבג"ץ שהיא מתנגדת להריסת בתים, ואנחנו עוקבים כרגע אחרי ביצוע ההוראה. בחודשים האחרונים אנחנו עדים לגל טרור והתשובה לטרור היא התיישבות, לא פחדנות".

 

בשא-נור התפרשו לאורך היום צעירות וצעירים רבים על שמיכות ומזרנים, ובזמן שפג האולטימטום שקיבלו לפינוי (בשעה 14:00 בצהריים) ניהלו חלקם שיעור לימוד תורה ואחרים בישלו ארוחת צהריים. ילדים שהגיעו במסגרת קייטנה ציירו על קירות המצודה כתובות כגון "מוות לערבים", "ארץ ישראל השלמה", "שא-נור=גאולה" ועוד. כל זאת מול עיניהם של כוחות מג"ב שנמצאים במקום.

  

בשעות הערב התחדשו העימותים בבית אל. פעילי ימין יידו אבנים לעבר שוטרי מג"ב, התעמתו עמם פיזית ואף הבעירו פח אשפה. בהמשך הושלך מחסום משטרתי לפח הבוער. המפגינים גם צעקו לשוטרים: "מג"ב זה סמרטוט" ואחרים ניסו לפרוץ לבתי המריבה אך נהדפו. למתחם הגיעו השרים יריב לוין, זאב אלקין ואורי אריאל.

 

בתוך כך, אמש הגישה המדינה את תגובתה לעתירה לבג"ץ שהגיש מוקדם יותר הקבלן מאיר דריינוף - יזם שני המבנים שאמורים להיהרס. בתשובתה טוענת המדינה שיש לקבל את עמדת העותרים ומבקשת לתת צו ביניים שימנע את הריסת המבנים עד לקיום דיון בעתירה. המדינה טענה בתשובתה כי קיים שינוי יסודי במצב התכנוני בכל מה שנוגע להסדרת המבנים. עוד נטען בתשובה כי הושלמו הליכי התכנון להכשרת שני המבנים וכל שנותר לבצע הוא להוציא היתר בנייה כחוק.

 

שרי הליכוד מתחו לאורך כל היום ביקורת על שר הביטחון משה (בוגי) יעלון, אבל יו"ר הבית היהודי בנט, ששמע קריאות לעברו "תתפטר" בבית אל, נמנע מלהצהיר כי מפלגתו תעזוב את הקואליציה אם אכן הבניינים ייהרסו. יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן העלה פוסט בפייסבוק ובו קרא לשר אריאל לפרוש מהממשלה. "במלאות עשור לתמיכת נתניהו בגירוש מגוש מקטיף, אולי הגיע הזמן - דווקא היום - להסיק מסקנות?", כתב ליברמן.


פורסם לראשונה 29/07/2015 00:15

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שריה דיאמנט, סוכנות תצפית
העימותים בבית אל, הלילה
צילום: שריה דיאמנט, סוכנות תצפית
מומלצים