שתף קטע נבחר

עשרות סופרים בעצומה למירי רגב: "לא לביטול חוק הספרים"

כ-140 סופרים חתמו על עצומה המתנגדת לביטול חוק הספרים, אשר הוגשה לשרת התרבות מירי רגב לקראת דיון שיתקיים בעניין בכנסת. בין החותמים מאיר שלו, א״ב יהושע, עמוס עוז, דורית רביניאן ועוד, המבקשים לערוך בחוק תיקונים, אך לא לבטלו

עם כניסתה לתפקיד שרת התרבות, הכריזה מירי רגב כי היא מתכוונת לבצע שינויים בחוק הספרות והסופרים אשר נחשב לחוק שנוי במחלוקת, לפני שעבר בכנסת וגם לאחר מכן. בחודש שעבר טענה רגב כי "לעם הספר מגיע ספרים במחיר עממי. ספר הוא הלחם של ההמונים", והוסיפה ש"יש לשמור על איזון בין מחיר הספר לבין ההגנה על הסופרים". רגב הודיעה שתיזום וועדה שתבחן את החוק ואת האפשרות להחיל בו שינויים. מאז סופרים רבים הביעו את עמדתם בנושא, ובהמשך לקול קורא לציבור למסור גם כן את עמדותיו, שיצא מטעם משרד התרבות, יתקיים היום (ד') בכנסת דיון על מצב שוק הספרים בישראל, שבו יוצגו המלצותיה של הוועדה המייעצת. בדיון ישתתפו השרה רגב, ח"כ יואב קיש, ח"כ מירב בן ארי, ח"כ סתיו שפיר וח"כ תמר זנדברג - אשר יציגו את הצעותיהם לשיפור החוק.

 

לרגל הדיון הוגש לשרה רגב מכתב בנושא עליו חתומים כ-140 סופרים, בהם א.ב. יהושע, אורלי קסטל בלום, דויד גרוסמן, אורי אורלב, נאוה סמל, חיים באר, עמוס עוז, מאיר שלו, טל ניצן, דורית רביניאן ושלומית כהן אסיף. הסופרים קוראים לרגב לא לבטל את החוק אך לבצע בו מספר תיקונים.

 

במכתב כתבו הסופרים כי ידעו שהשנה הראשונה לאחר חקיקת החוק לא תהיה קלה ודרוש זמן הסתגלות למצב החדש, שהוא לטענתם, כניסה לחנות הספרים "כקורא ולא כצרכן, לנהל שיחה תרבותית עם המוכרים בחנות ולקבל המלצה נטולת פניות שמבוססת על העניין שלך בספר או בתחום מסוים ועל שאיפתו של המוכר להמליץ לך על ספר מתאים, ולא על ספר שעבורו מקבל המוכר באותו חודש תמריץ זה או אחר".

 

השרה רגב מוקדם יותר השבוע, מקליטה עם אמנים שיר קריאה להגדלת תקציב התרבות

 

הסופרים המצדדים בחוק מציינים כי הוא עצר את השחיקה בשכר הסופרים, שהיתה בתקופת המבצעים, ואת האפליה הבוטה בין ספרים שראו אור בהוצאות שונות. "עברנו את החלק הקשה ואנו מאמינים שבמחצית השנייה יורגש השינוי לטובה ביתר שאת", הם כותבים. "שבוע הספר שהסתיים לא מכבר חזר לייעודו המקורי, חגיגה לקוראי הספר ואכן הזדמנות חד פעמית לקניית ספרים במבצעים". באשר לתיקונים הנדרשים לטענת הסופרים, הדגש מושם על הגבלת עמלת התיווך של רשתות הספרים, כפי שעלה פעמים רבות בעבר.

 

לעומת זאת, סקר גיאוקרטוגרפיה שהזמינה המועצה הישראלית לצרכנות, מציג זווית שונה שמסקנתו היא שהחוק פגע בציבור הצרכנים באופן משמעותי. בשורה התחתונה נמסר בסקר כי כ-50 אחוז מהצרכנים קנו פחות ספרים חדשים בגלל החוק.

מנכ"ל המועצה לצרכנות, עו"ד אהוד פלג, מסר כי "הצרכן נדרש לשלם יותר והסופר מקבל פחות. רפורמה, גם אם נעשית בכוונות טובות איננה יכולה להתעלם מהשפעתה על הצרכנים", ומוסיף - ברפורמת הספרים שכחו את מקומו של הצרכן במשוואה, והתעלמו ממשמעות הפגיעה בו והשלכתה על השוק כולו. ביטול של מבצעים והנחות ביחס לספרים חדשים בתקופה בה יוקר המחיה מאמיר - גורם לצרכנים רבים לצמצם רכישות, ומכך נפגעים בראש ובראשונה הסופרים שלהם התכוונו לעזור". לטענתו בשוק הוגן יש להתחשב גם בעוסקים וגם בצרכנים, ובשוק לא הוגן - "הצרכנים הם אולי אלה שנפגעים ראשונים, אבל אחריהם ייפגע הענף כולו".

 

לאור הנתונים העולים מהסקר - למשל, 80 אחוז חושבים או בטוחים שירכשו יותר ספרים חדשים אם יתקיימו עליהם מבצעים, ואילו 66 אחוז יעשו זאת באותו מצב גם עבור סופרים לא מוכרים – מובן כי המלצת המועצה היא לחדש את המבצעים וההנחות על ספרים חדשים, ובכך למעשה לבטל את החוק.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
מירי רגב
צילום: אלכס קולומויסקי
לאתר ההטבות
מומלצים