שתף קטע נבחר

מה לעשות עם ספר שבו ציטוט מהברית החדשה?

הודיה שואלת: קניתי את "האלכימאי", אך מיד בהתחלה גיליתי ציטוט מהברית החדשה. מה לעשות בספר? הרב משיב בפרוטרוט מהם דיני עבודה זרה, מורה: "לקרוע או למחוק את הציטוט מהברית החדשה" - וממליץ "להתייעץ לגבי קריאת הספר עם מי שקרא אותו בעין ביקורתית דתית"

שאלה:

קניתי את הספר "האלכימאי" לאחר ששמעתי עליו המלצות רבות. בעמוד הראשון בו מופיע ציטוט מהברית החדשה. מה לעשות עם זה? האם לקרוא את שאר הספר? (מן הסתם הוא מכיל מוטיבים נוצריים). (הודיה, אזור המרכז).

 

 

<< לכל השו"תים במדור החדשו"ת >>

 

תשובה:

תחילה יש לברר, מדוע אסור לקרוא בברית החדשה: במשנה (מסכת סנהדרין, פרק י' משנה א') נאמר: "כל ישראל יש להם חלק לעולם הבא... ואלו שאין להם חלק לעולם הבא:.. רבי עקיבא אומר אף הקורא בספרים החיצוניים". הגמרא מסבירה ש"ספרים חיצוניים" הכוונה לספרי "מינים" – ספרים הכופרים באמונה היהודית.

 

על איזה איסור עובר מי שקורא בספרים אלו?

 

בתורה (במדבר פרק ט"ו, ל"ט) נאמר: "ולא תתורו אחרי לבבכם ואחרי עיניכם", ולמדו מכאן חז"ל:

איסור קריאה בספרי עבודה זרה. וכך כותב הרמב"ם (ספר המצוות מצות לא תעשה מ"ז): "היא שהזהירנו שלא לתור אחרי לבבנו עד שנאמין דעות שהם הפך הדעות שחייבתנו התורה..."

 

מקור נוסף לאיסור מובא במדרש (ספרא קדושים): "אל תפנו אל האלילים ואלוהי מסכה לא תעשו לכם". מפסוק זה לומד המדרש, שאם פונים אל האלילים (בכל דרך ואפילו בספרים) - אפילו יודעים שהם אלילים עץ ואבן שלא מועילים, יש חשש שהשלב הבא יהיה לעשות אותם "אלוהי מסכה".

 

וכך נאמר בספר החינוך (מצווה רי"ג): "שלא לפנות אחר עבודה זרה במחשבה או בדיבור, ולא אפילו בראייה לבד, כדי שלא יבוא מתוך כך לעבוד אותה, שנאמר (ויקרא י"ט, ד'): 'אל תפנו אל האלילים'. ואמרו זכרונם לברכה (כלומר, חז"ל) בספרא (מדרש): אם פונה את אחריהם, את עושה אותם אלוהות. כלומר אם אתה מתעסק בענייניה - כלומר, להרהר אחרי השגעונות אשר יאמרו המאמינים בה, שמזל פלוני או כוכב פלוני יעשה פעולה כן... - מכל זה יהיה סיבה שתהיה נפתה אחריה ותעבדה..."

 

כך פוסק הרמב"ם להלכה (הלכות עבודה זרה פרק ב' הלכה ג'): "ספרים רבים חיברו עובדי עבודה זרה בעבודתה, היאך עיקר עבודתה ומה משפטה ומעשיה. ציוונו הקדוש ברוך-הוא, שלא לקרות באותן הספרים כלל, ולא נהרהר בה, ולא בדבר מדבריה..."

 

נמצא, שיש איסור ללמוד בספרים הכופרים באמונה היהודית, ודבר זה כולל בוודאי את ה"ברית החדשה". ומכאן גם הורו חכמים שאם מגיע ליד ישראל ספר כזה – יש לאבדו.

 

ובנידון שאלתך, צריך לקרוע או למחוק את הציטוט מהברית החדשה.

 

מה לעשות עם הספר עצמו?  

אינני מכיר את הספר, וייתכן שהוא מכיל דברים נוספים ברוח הציטוט. כדאי להתייעץ עם מי שקרא את הספר

בעין ביקורתית דתית, ורק אם תשובתו תהיה מניחה את הדעת - תוכלי בעצמך לקרוא את הספר.

 

אם לא תמצאי מי שקרא את הספר, תוכלי גם כן לקרוא בו בתנאי שתצליחי לקוראו בעין ביקורתית. כל טוב (משיב: הרב יהודה ישרים).

 

  • לבירורים ושאלות אפשר לפנות למענה הטלפוני של צהר בענייני בהלכה. ימים א'-ה', בין השעות 19:00-23:00, בטלפון 1-800-200-377.

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
הברית החדשה? לפי ההלכה אסור לקרוא
צילום: Shutterstock
מומלצים