שתף קטע נבחר

עתר לבג"ץ: ואנונו רוצה לטוס לחו"ל

ואנונו, שהיה כלוא במשך 18 שנה בעקבות עבירות ביטחוניות, מערער שוב לבג"ץ בבקשה שיסיר את המגבלות שהוטלו עליו עם שחרורו. "פרט לשאלה מה יאכל היום, העותר מוגבל בכל בהחלטה הנוגעת לחייו"

נתון תחת צווים ומגבלות מאז השתחרר מהכלא. ואנונו, ארכיון (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
נתון תחת צווים ומגבלות מאז השתחרר מהכלא. ואנונו, ארכיון(צילום: גיל יוחנן)

 

מרגל הגרעין מרדכי ואנונו מבקש שיאפשרו לו לצאת לחו"ל לבקר את משפחתה של אשתו, טוען שמעולם לא הוכח שפגע בביטחון המדינה, ומאמין שהאיסור שהוטל עליו לדבר על מה שעשה בקריה למחקר גרעיני בנגב (הקמ"ג) נועד להגביל את השיח בעניין נשק גרעיני. בג"ץ ידון בחודש הבא בעתירה שהגיש ואנונו ובה דרישה לבטל את הצווים שהוטלו עליו מהרגע ששוחרר מהכלא.

 

מרגל האטום ואנונו הורשע בעבירות ביטחוניות ונגזרו עליו 18 שנות מאסר, מתוכן 12 שנים בבידוד מלא. הוא הורשע בעבירות שעיקרן מסירת מידע סודי לגבי פעילות הקמ"ג לגורמים שאינם מוסמכים. מאז שהשתחרר מהכלא בשנת 2004 הוא נתון תחת צווים ומגבלות, בשל החשש כי הוא עלול לפגוע בביטחון המדינה.

 

בין היתר, הצווים שהוטלו אוסרים עליו לעבור מקום מגורים בלי להודיע 48 שעות מראש, לקיים קשר עם אזרחים זרים, להשתתף בצ'ט באינטרנט או למסור מידע מסווג שהגיע לידיעתו במסגרת עבודתו בקמ"ג גם אם מסר מידע כזה בעבר. בעקבות עתירה דומה שהגיש בעבר הקלו מעט את אחת המגבלות וקבעו שמותר לו לדבר עם זרים - אם מדובר בשיחה חד-פעמית במקום פומבי שלא תעלה על 30 דקות.

 

הכור הגרעיני בדימונה (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
הכור הגרעיני בדימונה(צילום: גטי אימג'בנק)

 

כעת ואנונו הגיש עתירה לבג"ץ, באמצעות עורכי הדין אביגדור פלדמן וימימה אברמוביץ', ובה הוא דורש שיסירו את המגבלות הללו כיוון שהן פוגעות, לדבריו, בזכויות יסוד שלו ובחירותו. ואנונו טוען בעתירה כי לא נשקפת ממנו כל סכנה לביטחון המדינה, ועורכי דינו מוסיפים וטוענים בשמו כי "מעולם לא הוכח כי המערער אכן פגע אי פעם בביטחונה של מדינת ישראל".

 

לאחרונה התחתן ואנונו עם בת זוגו, כריסטיאן יוארמיסון, והוא טוען שהמגבלה שהוטלה על יציאתו לחו"ל פוגעת גם ביחסים המשפחתיים שלו. "הוא אינו יכול לצאת ולפגוש את משפחתה שמתגוררת בנורבגיה", נטען בעתירה. "הוא אינו יכול לבקר בארץ מולדתה והם מחויבים בעל כורחם לחיות בישראל".

 

ואנונו מתרעם על הצווים שהוטלו עליו. "על פי הצו, פרט לשאלה מה יאכל היום, העותר מוגבל בכל בהחלטה הנוגעת לחייו", נטען בעתירה. ואנונו מסביר בעתירתו כי מאז שהמיר את דתו לנצרות, הוא מבקר מדי פעם בכנסיית סנט ג'ורג', והעובדה שהוא לא יכול לשוחח עם אזרחים זרים שנמצאים בכנסייה פוגעת בזכותו לחופש דת.

 

מרגל הגרעין סבור שהאיסור לדבר על עבודתו בקמ"ג פוגע בחופש הביטוי שלו. "תכלית האיסור למסור ידיעות הקשורות לעבודת העותר בקמ"ג גם אם אלה כבר פורסמו אינה שמירה על ביטחון המדינה אלא הגבלת השיח בעניין נשק גרעיני", טוען ואנונו בעתירה, "שכן במה תצא מדינת ישראל נשכרת מאי פרסום מידע שממילא כבר פורסם, שממילא הגיע כבר לידי כל המעוניין בו?"

 

לעתירה מצרף ואנונו את הפנייה שהגיש לשר הפנים סילבן שלום, בבקשה לאפשר לו לצאת מן הארץ, ואת תגובתו של שלום. "עולה כי גם כיום קיים חשש ממשי שיציאתו של ואנונו מן הארץ עלולה לפגוע פגיעה קשה בביטחון המדינה", השיב לו השר שלום, "וזאת על ידי ניצול היציאה לצורך העברת מידע העלול לפגוע בביטחון המדינה".

 

אין זו הפעם הראשונה שוואנונו עותר לבג"ץ עם עורכי דינו נגד הצווים שהוטלו עליו מאז ששוחרר, אולם עד כה בית המשפט העליון לא ביטל את הצווים. שופט בית המשפט העליון, אורי שהם, הורה למדינה להגיב לטענות של ואנונו. דיון בתיק נקבע ל-21 בספטמבר.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
ואנונו. ארכיון
צילום: גיל יוחנן
צילום: דודי ועקנין
עו"ד אביגדור פלדמן, המייצג את ואנונו
צילום: דודי ועקנין
מומלצים