שתף קטע נבחר

גורם ביטחוני בכיר בממשל אובמה: "אם איראן תתקוף את ישראל - ארה"ב תגן עליה"

במסגרת מאמצי ההרגעה של האמריקנים בעקבות הסכם הגרעין, טוען הגורם שארה"ב לא תפר את "הברית". לדבריו: "נגן עליכם כמו על חברה בנאט"ו". על שמירת היתרון הצבאי של ישראל: "רק צה"ל יקבל F-35". על אכיפת ההסכם: "נבדוק ברמת דיוק של לייזר את הציות האיראני". קרי בקטאר: מדינות המפרץ יקבלו מודיעין אמריקני

ארצות הברית  מבטיחה מטריית הגנה לישראל בעקבות הסכם הגרעין בין המעצמות לטהרן: גורם ביטחוני בכיר בממשל האמריקני אמר היום (ב') בתדרוך לכתבים המדיניים כי ארצות הברית תגן על ישראל אם זו תותקף על ידי איראן. "אנחנו חיים את המחויבות הזו כל יום, זה דבר שאנו עושים למען ישראל ברמה היומיומית", אמר. "יש לנו יחסים של בני ברית ולמילה ברית יש משמעות עבורנו. זה אומר שאם תותקפו אנחנו נגן עליכם כמו שנגן על חברה בנאט"ו".

 

לדברי הגורם, ארה"ב "מזועזעת" מהקריאות של ההנהגה באיראן להשמיד את ישראל לאחר חתימת ההסכם: "זו לא הדרך שמדינה צריכה לנהוג בעולם של ימינו. אבל זה לא אומר שלא צריכים לחתום על הסכם שמפחית את הסכנה שאיראן תהפוך למדינה גרעינית. אנחנו לא מצפים שאיראן תשנה אה התנהגותה בצורה רדיקלית בעקבות ההסכם. אנחנו מנסים להתמודד עם סוגיית הגרעין ולהביא אותה לרמת שקיפות ונראות. זה לא שאנו חושבים שאיראן השתנתה ומנהיגיה רוצים ליצור שלום והרמוניה. אני לא חושב שאיראן היא חלק מהפתרון. אולי בעתיד אם תשנה את התנהגותה".   

נשיא ארה"ב ברק אובמה. יחסים של בני ברית (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נשיא ארה"ב ברק אובמה. יחסים של בני ברית(צילום: AFP)

 

מזכיר המדינה ג'ון קרי בשימוע בסנאט על הסכם הגרעין:

 

על האפשרות שישראל תתקוף צבאית את איראן אמר הבכיר האמריקני: "אנחנו חושבים שהעסקה הזו מפחיתה את הצורך בהתקפה צבאית. אנו מבינים שאופציה צבאית היא תמיד אופציה לישראל ולארה"ב, אבל הסכם הופך אופציה צבאית לפחות נחוצה. אבל לישראל יש את הזכות להגנה עצמית, אנו מבינים את זה".

 

הגורם סיפר כי בכירים ישראלים הביעו דאגה ממכירת יכולות מפתח צבאיות למדינות המפרץ, והעניין עלה בין השאר במהלך ביקורו של מזכיר ההגנה אש קרטר בישראל לפני שבועיים וגם לפני כן. הוא הכחיש דיווחים שלפיהם ארה"ב מתכוונת לספק מטוסי F-35 למצרים או למדינות במפרץ הפרסי. "אין מכירה של F-35 לאף מדינה אחרת באזור מלבד ישראל, והדיווחים על כך לא נכונים", ציין.

 

הוא התחייב שארה"ב תמשיך לשמור על היתרון הצבאי האיכותי של ישראל ותגביר את הסיוע הצבאי בתחום ההגנה מפני טילים ומלחמה בטרור. לדבריו, ביום שאחרי החתימה על ההסכם לא יהיה ניגוד אינטרסים בין המודיעין הישראלי לבין המודיעין האמריקאי כדי לגלות הפרות איראניות: "המודיעין האמריקני ימשיך לבדוק ברמת דיוק של לייזר את הציות האיראני להסכם, וכל ניסיון לרמות או להטעות את הפיקוח יתגלה. המטרה היא לספק לקובעי המדיניות את המידע הנכון ולשתף אותו עם הישראלים. לא תהיה הפחתה ברמת הנחישות שלנו לפקח על האיראנים ולהגיע להערכה על מידת הציות האיראני".

 

לגבי השמירה על היתרון הצבאי של ישראל אמר הגורם: "זה משהו שמופיע בחקיקה. זה נוגע לדברים שאנחנו מוכרים לישראל כדי לשמור על היתרון ולאופן שבו אנחנו מפקחים על מכירת נשק לאזור כדי שישראל תשמור על עליונות. לכן, מכירה של F-35 ומערכות אחרות היא דבר קריטי. זו הייתה הדרך שלנו לשמור על היתרון האיכותי וכך זה יישמר. ההסכם עם איראן הוא בנוגע ליכולות הגרעין ולא ליכולות הקונבנציונליות שלה. השמירה על היתרון האיכותי הייתה לפני ההסכם ותהיה גם אחרי".

 

הגורם האמריקני התייחס גם לסוגיית הכסף שיחזור לזרום לאיראן בעקבות ביטול הסנקציות, והתעקש שלא תהיה הקלה בהגבלות שהוטלו עליה בגין תמיכה בטרור והפרת זכויות אדם.

 

מטוס ה-F-35. לישראל בלבד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מטוס ה-F-35. לישראל בלבד(צילום: AFP)

חתימת הסכם הגרעין בווינה. ג'ון קרי ומוחמד זריף (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חתימת הסכם הגרעין בווינה. ג'ון קרי ומוחמד זריף(צילום: רויטרס)

 

על רקע היחסים הבעייתיים בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לבין ממשל אובמה אמר הגורם כי הדבר לא ישפיע על שיתוף הפעולה הביטחוני: "היחסים הביטחוניים לא היו מעולם כל כך חזקים. למרות מתיחות פוליטית, היחסים נשארו אבן פינה בגישתנו למזרח התיכון. היחסים חסרי תקדים מבחינת העומק. מרמת הקולונל בצבא ועד המנהיגות הצבאית והפוליטית הבכירה ביותר – הם עומדים בקשר שבועי עם מקביליהם הישראלים. בביקורו של מזכיר ההגנה קרטר בישראל דנו על שיתוף פעולה לגבי מה אנו יכולים לעשות נגד האיום של החיזבאללה בצפון, תמיכת איראן בטרור וגם על קיצוניות ואלימות סונית".

 

הבכיר התייחס גם לסוגיית "חבילת פיצוי" שאמורה ישראל לקבל בעקבות הסכם עם איראן. בנימין נתניהו מסרב להיכנס למו"מ על החבילה כדי שהדבר לא יתפרש כמתן לגיטימציה להסכם. בכירים ישראלים התריעו שאחרי חתימת ההסכם אובמה הפך נדיב פחות, אולם הבכיר האמריקני מסביר שאין משמעות לתזמון השיחות בעניין ושהחבילה תהיה "נדיבה" בכל מקרה.

 

"דיברנו על הרחבת שיתוף הפעולה בתחומים מסוימים אבל לא היה דיון על חבילה", הוא מסביר. "מה ששמענו מחלקים אחרים בממשל הוא רצון להיכנס לשיחות על מזכר ההבנות הביטחוני ועל הסיוע הביטחוני לישראל. גם בביקורו של מזכיר ההגנה בסעודיה לא היה דיון על חבילת הפיצוי אלא המשך שיתוף הפעולה".

 

קרי בקטאר: מודיעין אמריקני למדינות המפרץ

במסגרת מסעו באזור שאינו כולל את ישראל נפגש היום מזכיר המדינה, ג'ון קרי, לראשונה עם שרי החוץ של מדינות המפרץ כולל של סעודיה בדוחא בירת קטאר ועדכן אותם בפרטי הסכם הגרעין. במסיבת עיתונאים משותפת ניכר כי, למרות הביקורות שהושמעו בעיתונות המפרצית על ההסכם, לפחות למראית עין הצדדים יישרו קו. שר החוץ הקטארי, חאלד אל-עטייה, שייצג במסיבת העיתונאים את מדינות המפרץ אמר כי הם מאמינים שההסכם שנחתם יהפוך את האזור לבטוח יותר וכי "ההסכם הזה הוא האופציה הטובה ביותר שיש כרגע".

 

קרי עצמו שהגיע כדי להרגיע את הדאגה של אותן מדינות ציין כי מדינות המפרץ מבינות שההסכם המדובר יהפוך את האזור לבטוח יותר. קרי עצמו הציג במסיבת העיתונאים את ההטבות שיקבלו מדינות המפרץ בעקבות ההסכם. בין השאר ארה"ב תחלוק עוד מודיעין עם אותן מדינות ותסייע להן באימון יחידות מיוחדות כדי למנוע התערערות ביטחונית במזרח התיכון. בנוסף הוא סיפר כי הצדדים דנו על זירוז עסקאות של משלוחי נשק ומערכות טילים. לאחר מכן נפגש קרי ושר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, יחד עם שר החוץ הסעודי, עאדל אל-ג'ובייר, למפגש משולש כדי לדון בסוגיות האזוריות הבוערות ובייחוד המשבר המדמם בסוריה שהצדדים חלוקים לגביו.

 

על רקע מסע ההסברה של קרי באזור עבור ההסכם ובייחוד במפרץ והתכונה היום בדוחא גם האיראנים פועלים בנושא בניסיון להרגיע את החששות של מדינות המפרץ מכך שההסכם יעניק לאיראן עליונות עליהן באזור. שר החוץ האיראני, מוחמד ג'וואד זריף, שרק בשבוע שעבר ביקר בקטאר, בכווית ובעומאן לראשונה מאז ההסכם כתב היום מאמר למספר עיתונים מובילים במדינות האזור תחת הכותרת "השכן לפני הבית" (מסורת מוסלמית מוכרת) בניסיון להעיד על עד כמה חשובה כביכול השכנות הטובה לאיראן. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
F-35. מובטל לישראל בלבד
צילום: AP
מומלצים