שתף קטע נבחר

האחיות שרוצות הכרה כידועות בציבור: "הסיפור שלנו עצוב. מה רוצים מאיתנו?"

ביטוח לאומי מסרב לבקשה של רג'ינה (93) ואדית (88), שמעולם לא נישאו וחיות יחד כל חייהן. היום הגיעה המחלוקת לראשונה לבית הדין לעבודה בת"א. אדית: "אנחנו רק רוצות שאם מישהי מאיתנו תמות, השנייה תקבל קצבה"

 

 

נמשך מאבקן של האחיות רג'ינה (93) ואדית (88) פישביין להכיר בהן כידועות בציבור: השתיים הגיעו הבוקר (ה') לבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב לדיון מקדמי בערעור שהגישו נגד החלטת ביטוח לאומי, המסרב להכיר בבקשתן בטענה שלא ניתן להחיל את הלכות הידועים בציבור על אחיות.

 

בית הדין קבע דיון נוסף לחודש הבא, והורה לאחיות להעביר לביטוח לאומי תוך שבוע טופס בקשה של ידועים בציבור. ביטוח לאומי יגיש בתגובה פירוט של זכאות האחיות לקצבות זקנה כיחידות או כזוג.

 

אדית ורג'ינה פישביין מעולם לא התחתנו או הביאו ילדים. הן חיו יחדיו כל חייהן, ובמשך עשרות שנים הן חולקות בית משותף וחשבון בנק משותף. לעת זקנה, הן ביקשו מביטוח לאומי שיכיר בהן כידועות בציבור כדי שאם אחת מהן תלך לעולמה, השנייה תהיה זכאית לקצבה של 1,600 שקל בחודש שתאפשר לה חיים בכבוד.

 

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

ההגדרה המקובלת לידועים בציבור מתייחסת לבני זוג לא נשואים המנהלים חיי משפחה ומשק בית משותף. האחיות טוענות שלגבי ההגדרה חל ריכוך בפסיקה עם השנים, וכך למשל, גם זוגות שלא קיימו יחסי אישות וישנו במיטות נפרדות הוכרו כידועים בציבור.

 

בערעור שהגישו על הסירוב של הביטוח הלאומי, שהוגש לבית הדין באמצעות הקליניקה לסיוע משפטי לזקנים וניצולי שואה בפקולטה למשפטים של אוניברסיטת בר אילן, הן עותרות נגד החלטת מנכ"ל הביטוח הלאומי, שלמה מור יוסף, לדחות אותן.

 

האחיות פישביין נולדו בגרמניה ועלו ישראל עם הוריהן ב-1936. המשפחה גרה בדירה בתל אביב עד מות ההורים, ואחר כך המשיכו אדית ורג'ינה לגור במקום וניהלו משק בית משותף. כיום הן גרות בדיור מוגן בתל אביב, ביחידת דיור משותפת, והן אף קנו חלקות קבר סמוכות. בסך הכול חיות האחיות יחד במשך 88 שנה.

 (צילום: מוטי קמחי ) (צילום: מוטי קמחי )
(צילום: מוטי קמחי )

  

על פי הערעור שלהן, את יחידת הדיור המשותפת הן מממנות באמצעות שתי קצבאות הזקנה שלהן, ופנסיה של אחת מהן מממשלת גרמניה. בערעור נטען כי מות אחת מהן ישאיר את השנייה במצב כלכלי קשה, עד כי לא תוכל לשלם את דמי המחיה הנדרשים כיום. "הן עומדות בכל התנאים הנדרשים לשם ידועות בציבור", נכתב בערעור. "התנאי של יחסי אישות, שאינו מתקיים במקרה שלהן, אינו תנאי נדרש להכרה כידועים בציבור".

 

אדית פישביין אמרה בשיחה עם ynet: "הסיפור שלנו עצוב. אנחנו גרות יחד מאז שנולדנו וחולקות הכול. במשך השנים לא חשבנו על הדברים האלו, אבל הבנו שאנחנו תלויות זו בזו. הבנו שזוג שחי יחד זכאי לרווחה, אבל התברר שכדי להכיר בנו דורשים שיהיו בינינו יחסי אישות. אנחנו רק רוצות שאם אחת מאיתנו תמות השנייה תקבל קצבה. פנינו במשך השנים לביטוח לאומי שוב ושוב, אבל נאמר לנו שאנחנו לא בהגדרה. זה חולה. מה רוצים מאיתנו? למה מתעקשים על זה? כל יום בגילנו הוא מתנה, ורק ביטוח לאומי הורס לנו. אני מרגישה שאנחנו מיותרות ומפריעות להם".

 

עו"ד ד"ר אביעד איגרא, המייצג את האחיות פישביין, מסר: "יש כאן מחלוקת משפטית אם האחיות האלו זכאיות לקצבה סוציאלית כי הן חיות יחד. הן עונות על כל הרכיבים הדרושים להגדרה של ידועים בציבור על פי הפסיקה. אנחנו מקווים שההחלטה תיצור תקדים, כי יש עוד אחים שחיים יחד כל חייהם ואין להם משפחה אחרת. ידועים בציבור בדרך כלל מוכרים אחרי ארבעה חודשים. הן חיות יחד 88 שנה".

 

מביטוח לאומי נמסר בתגובה: "העניין בדיון משפטי. נעקוב אחרי הדיון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
ג'ינה (מימין) ואדית פישביין, הבוקר בבית הדין לעבודה
צילום: מוטי קמחי
מומלצים