שתף קטע נבחר

בחסות בג"ץ: כ-1,200 מסתננים ישוחררו תוך שבועיים ממעצר

שופטי העליון התערבו בפעם השלישית בחוק המסתננים שחוקקה הכנסת ואסרו על כליאת מסתננים לפרק זמן של יותר משנה. המשמעות המיידית: בעוד 15 ימים ישוחררו ממתקן חולות מרבית העצורים

 

מתקן חולות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מתקן חולות(צילום: רויטרס)

ההשלכה המיידית של החלטת בג"ץ היום (ג') לגבי התיקון לחוק למניעת הסתננות: כ-1,200 מבקשי מקלט ומסתננים ששהו במתקן חולות במשך 12 חודשים או יותר ישוחררו תוך 15 יום. זאת בעקבות הפסיקה של תשעת שופטי ההרכב שלפיה החזקת מבקשי המקלט במתקן למשך 20 חודש – כפי שרצתה המדינה לקבוע בתיקון לחוק – אינה מידתית. מדובר בשחרור של כ-70 אחוז מהעצורים במתקן חולות.

 

למעשה היה זה הסעיף היחיד שאותו פסל בג"ץ בתשובתו לעתירה של ארגוני זכויות האדם נגד התיקון לחוק למניעת הסתננות. בית המשפט קבע כי אין מקום לבטל רוב סעיפיו של התיקון, למעט "סוגיית 20 החודשים". אלא שפעילים חברתיים שמקווים לזרז עזיבת מבקשי המקלט והמסתננים מישראל טוענים שפסילת הסעיף הזה מעקרת את מהות התיקון כולו, ולמעשה מבטלת אפשרות לפתור את המצוקה בדרום תל אביב, אשקלון, ערד, אילת ועוד.

 

במתקן חולות שוהים כ-1,700 מבקשי מקלט. כך שלמעשה, בעוד שבועיים אמורים להישאר בו מאות בני אדם בלבד.

 

השופטת מרים נאור כתבה בהחלטת בג"ץ: "חירותו של אדם היא היסוד הבסיסי לחייו ולקיומו. שלילתה ולוּ למשך יום אחד פוגעת באופן משמעותי בזכויותיו. שקילתן של הפגיעה הקשה בזכויות המסתננים מזה ושל התועלת הנובעת מהחוק מזה, הובילתני למסקנה כי פרק זמן בן 20 חודשים הוא פרק זמן ארוך יתר על המידה להחזקתם של מסתננים בתנאים מגבילי-חירות מהסוג הנדון. יש לזכור כי מדובר במסתננים שלא ניתן לגרשם מישראל ואשר לא נשקפת מהם סכנה קונקרטית לביטחון המדינה או לחיי אזרחיה. כל חטאם הוא כניסה בלתי-חוקית לגבולותינו, אשר בגינה אין המדינה רשאית ככלל להענישם (על פי אמנת הפליטים)".


 

החלטת בג"ץ גררה ביקורת במערכת הפוליטית ובקרב פעילים חברתיים. שר הפנים לשעבר גדעון סער, מיוזמי החוק המקורי, כתב בעמוד הפייסבוק שלו: "בג"ץ שגה גם הפעם בהתעקשותו לפסול בפעם השלישית ברציפות תוך פחות משנתיים חקיקת כנסת שנועדה להתמודד עם תופעת המסתננים. האחריות על עתיד ישראל, שמירת גבולותיה והסתננות בלתי חוקית לתוכה היא על הרשות המבצעת".

 

שפי פז ממטה המאבק של שכונות הדרום, אמרה הערב: "מבחינתנו ההחלטה היא תרגיל מלוכלך. הם כאילו השאירו את החוק אבל עיקרו את הדבר הכי מרכזי בו. המטרה של חולות הייתה להפעיל לחץ על המסתננים לעזוב מרצון ולהראות שלא כדאי להם להיות פה. ברגע שכל פעם מורידים את תקופת השהייה שלהם בחולות, אז מה הטעם? במצב הנוכחי הם יחזרו אליי הביתה. מבחינתנו היה עדיף שיפסלו את החוק כולו ולא יעשו מאיתנו צחוק".

 

ארגוני זכויות אדם שהגישו את העתירה לבג"ץ נגד התיקון לחוק פרסמו הודעה תחת הכותרת "הזמן למדיניות ראויה שתטיב עם תושבי דרום ת"א ומבקשי המקלט". כל מגישי העתירה (המוקד לפליטים ולמהגרים, האגודה לזכויות האזרח, א.ס.ף, קו לעובד, רופאים לזכויות אדם, אמנסטי-אינטרנשיונל ו-ARDC) מסרו: "בית המשפט הבהיר בפעם השלישית כי המחוקק לא הקדיש מחשבה ודיון מעמיק לפני שהורה על שלילת חירותם של אלפי בני אדם. בית המשפט קבע כי החזקה ב'חולות' למשך 20 חודשים איננה חוקתית, וכי כל מי שכלוא שם תקופה העולה על שנה ישוחרר לאלתר. לרשות המדינה עומדת חצי שנה על מנת לגבש הסדר חלופי לתקופת ההחזקה ב'חולות'".

 

בהכנת הידיעה השתתף רענן בן צור
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קרדיט: ליאת בולצמן
מתקן חולות
קרדיט: ליאת בולצמן
מומלצים