שתף קטע נבחר

יהודים מול ערבים: מכות ואבנים באשקלון

200 עורכי דין ערבים הגיעו לעצרת למען שובת הרעב הפלסטיני מול בי"ח ברזילי, ומולם התייצבו מפגינים יהודים. "ישוחררו האסירים", קראו הערבים. "מוחמד חזיר", ענו היהודים - והעימות האלים החל. שני בני אדם נעצרו

 

 

 

 (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
(צילום: רועי עידן)

ההפגנה ומעצר אחד המפגינים היום באשקלון (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
ההפגנה ומעצר אחד המפגינים היום באשקלון(צילום: רועי עידן)
עימות פיזי בין מפגינים ערבים ליהודים, במהלך עצרת למען שובת הרעב הפלסטיני: כ-200 עורכי דין ערבים מחו הערב (ד') מול בית חולים ברזילי באשקלון, בהזדהות עם העציר הביטחוני מוחמד עלאן ששובת רעב כבר 59 יום. מנגד הגיעו למקום עשרות מפגינים עם דגלי ישראל וקראו קריאות גזעניות לעבר עורכי הדין: "מוות לערבים", "מוחמד חזיר", "לכו לסוריה" ו-"שדאעש יערוף לכם את הראש".

 

בתום ההפגנה, שבה נכחו גם חברי כנסת ערבים, החל עימות פיזי בין הצדדים, שכלל גם יידוי אבנים. כוחות שוטרים גדולים הגיעו למקום וניסו להפריד בין הצדדים באמצעות התזת מים. עם זאת, העימות נמשך גם לאחר מכן, וכמה בני אדם נעצרו. המפגינים, שהניפו כרזות שעליהן נכתב "שביתות רעב - זכות לגיטימית למחאה", "ישוחרר האסיר", ו"חוק האכלה בכפייה לא חוקתי", אמרו כי הם מסרבים לעזוב את מקום ההפגנה. "אנחנו בסכנת חיים", הם טוענים.

 

המוחים הבהירו כי ההפגנה ליד ברזילי, שם מאושפז העציר המנהלי עלאן, היא רק הראשונה בסדרה: "אנו לא נעבור על זה בשתיקה והגזענים לא ירתיעו אותנו. זכותנו כתושבי המדינה להביע את דעתנו נגד כל צעד שמבצעת ממשלת ישראל ובעינינו הוא לא חוקי. צריך לשחרר את העציר הביטחוני ולהפסיק את המעצרים המינהליים".

 


 

 

 (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
(צילום: רועי עידן)

המפגינים למען עלאן אמרו שזו לא ההפגנה האחרונה (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
המפגינים למען עלאן אמרו שזו לא ההפגנה האחרונה(צילום: רועי עידן)

חבר הכנסת ד"ר יוסף ג'בארין: "המפגינים הערבים נתקלו בפרובוקציה של מפגינים שהפגנתם כלל לא הייתה מאושרת. זריקות האבנים היו רק מכיוון המפגינים היהודים לכיוון המפגינים הערבים. במקום להגן על המפגינים שלנו מפני האלימות והפרובוקציה, אנשי המשטרה תקפו את המפגינים הערבים ודחפו אותי אישית בכוח, למרות שהצהרתי שאני חבר כנסת. המשטרה משווה בין התוקפים הבריונים לבין הקורבנות".

 

עו"ד מוחמד אמין טיבי אמר ל-ynet: "באנו למחות נגד הזנתו בכפייה של חברנו עו"ד עלאן ששובת רעב. קיבלנו אישור להפגנה, המפגינים בצד השני הם שלא קיבלו את האישור והתפרעו. אנחנו עורכי דין, שמרנו על החוק והתאפקנו - אבל הם שברו את כל הכלים". 

 

חוסאם מועד: "אני קורא למדינת ישראל לבטל את החוק הזה ומבקש להקפיא אותו עד שבג"צ ייתן את דעתו אודות החוק הגזעני, הנבזי והקיצוני הזה. אני רוצה להזכיר שבשנת 2005 בית המשפט הגבוה לצדק ביטל פיטום אווזים ואין ספק שהוא יבטל גם את חוק ההזנה בכפייה, חוק פיטום אסירים. כולי תקווה ואני סומך על בג"צ שלא יעשה אפליה בין אווזים לבין אסירים שהם בני אדם".

 

עו"ד פואד סולטאני: "חוק האכלת אסירים בכפייה הוא עוד פשע תוצרת כנסת ישראל, המתווסף לחוקים שמחוקקת הכנסת בשנים האחרונות ומופנים כנגד ערבים ופלסטינים. לחוק הזה מתנגדים 28 חברי כנסת יהודים, בנוסף להסתדרות הרופאים. זה חוק שמנוגד לכללי האתיקה הרפואית העולמית וזו בושה שמדינת ישראל היא כמעט היחידה בעולם שמחוקקת חוקים גזעניים כאלה".

 

ראש העיר אשקלון איתמר שמעוני אמר: "לצערי, חנין זועבי ושולחיה באו לאשקלון לעשות פרובוקציות. אנחנו מדינה שומרת חוק, בית החולים הוא מקום ששומר חוק. שוחחתי עם מנהל בית החולים ואני סומך על שיקול הדעת שלהם, הם הרופאים והם יודעים מתי נשקפת סכנה לחייו של האסיר ומתי לא. לחנין זועבי אני רוצה להזכיר לה שהעיר אשקלון פתוחה לכולם, ערבים ויהודים כאחד, כולל היא עצמה, מה שאני לא בטוח שאוכל לעשות בדמשק. אני מגנה כל מעשה אלימות ויודע שהמשטרה תנהג בהתאם ולפי החוק".

 

בבית חולים ברזילי, אליו הועבר עלאן השבוע מסורוקה, הביעו רופאים התנגדות נחרצת להזנתו בכפייה, ולכן לא ברור עדיין אם הפלסטיני יהפוך לראשון שיעבור את ההליך המורכב, בהתאם לחוק שאושר בשבוע שעבר בכנסת. הזנה בכפייה מתבצעת בדרך כלל בשתי דרכים: הכנסת מזון באמצעות זונדה ומשם היישר לקיבה או באמצעות הכנסת צינור היישר לקיבה. דרך נוספת, נדירה ביישומה, כוללת הזנה דרך עורקים - הכנסת צינור מזון לעורק הראשי או לעורק במפשעה.

 

עלאן, תושב הכפר עינאבוס שמדרום לשכם, נעצר ב-4 בנובמבר אשתקד, ולדברי עורך דינו ג'מיל חטיב, הוא חשוד בהשתייכות לארגון הג'יהאד האיסלאמי ובפעילות ביטחונית שפרטיה לא ידועים לו. בעקבות שביתת הרעב שבה פתח ב-18 ביוני הועבר עלאן בתחילה לסורוקה. החוק בנושא אושר בשבוע שעבר בכנסת ברוב של 46 תומכים מול 40 מתנגדים. לפי החוק, שנקרא "מניעת נזקי שביתת הרעב", המדינה תוכל להזין עצירים שובתי רעב שנשקפת להם סכנת חיים, גם אם הם אינם מסכימים לכך.

 

דובר משטרת לכיש מסר כי "החל משעה 18:00 התקיימו שתי הפגנות בכניסה לבית חולים ברזילי באשקלון. כוח משטרה חצץ בין שני הצדדים והסיר דגלים וחומרי הסתה. בשלב מסויים החלו המפגינים להתפרע ולהפר את הסדר הציבורי. כוחות ממשטרת אשקלון ושוטרי יס״מ נגב ויחידת יואב בפיקודו של מפקד משטרת מרחב לכיש, נצ״מ אלי כזרי, הפרידו בין הצדדים ועצרו שני חשודים בגין זריקות אבנים וחפצים אחרים. המפגינים שהתפרעו פוזרו על ידי פרשים ומכת״ז ובשעה זו ההפגנות הסתיימו. אין נפגעים מקרב המפגינים או השוטרים וכרגע נותרו כמה מפגינים בודדים במקום אשר מפוזרים על ידי השוטרים".

 

מפקד המחוז הדרומי, ניצב יורם הלוי, הנחה לפזר את המתפרעים על ידי פרשים ומכת"ז, להוריד את הדגלים שהונפו ולקחת את חומרי ההסתה שאיתם הגיעו המפגינים. ניצב הלוי: "לא נאפשר הפרות סדר, זריקות אבנים והנפת דגלים של אש"פ במטרה להתסיס וללבות אש, כל פעולה אלימה תטופל בנחישות ובאפס סובלנות כמו בהפגנה הזו שפוזרה. גם בעתיד כל הפגנה שתהפוך מלגיטימית ודמוקרטית לאלימה ומסיתה - תפוזר לאלתר ומפירי הסדר יעצרו ויבואו לדין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים