שתף קטע נבחר

נתניהו: "מתווה הגז יוזיל את יוקר המחיה"

"הסכם הגז החדש יכניס לאזרחים מאות מיליארדי שקלים בשנים הבאות, וישמש לבריאות, לחינוך ולרווחה, וגם להורדת יוקר המחיה", אמר היום נתניהו בתגובה לסיכום מתווה הגז החדש במסגרתו תישאר היציבות הרגולטורית ללא שינוי ל-10 שנים, ומחיר הגז יהיה תחת פיקוח במשך 6 שנים

יממה לאחר סיכום המתווה החדש להפקת גז טבעי בין המדינה וחברות הגז, מסכם ראש הממשלה בנימין נתניהו את המתווה במסיבת עיתונאים במשרד ראש הממשלה בירושלים. "מתווה הגז החדש שם במרכז את האינטרסים של מדינת ישראל ואת אזרחי ישראל", אמר נתניהו, שלא ענה לשאלות והסתפק בהצהרה בלבד. "ההסכם יכניס לאזרחים מאות מיליארדי שקלים בשנים הבאות, וישמש לבריאות, לחינוך ולרווחה, וגם להורדת יוקר המחיה. לאחר כל בחינה אפשרית אזרחי ישראל שוכנעו שהמתווה טוב והוא יגיע לממשלה בראשון ויעבור ברוב קולות".

כתבות נוספות בנושא מתווה הגז בערוץ הכלכלה :

שטייניץ וחברות הגז הגיעו להסכמות

רשות החשמל: מתווה הגז יעלה לציבור 13 מיליארד שקל

קרנית פלוג: "בנק ישראל תומך במתווה הגז"

הפגנה בת"א: "מתווה הגז - האסון של כולנו"

 

"אחרי עיכוב מיותר של כמה שנים, אנחנו מתחילים לנוע קדימה עם פיתוח לוויתן, כריש ותנין, ליצירת תחרות ולפירוק המונופול", אמר שר האנרגיה, יובל שטייניץ. "לעתים זמן הוא פקטור חשוב. כשמדובר במאות מיליארדי שקלים - הכנסות עתידיות למדינה - עיכוב של כמה שנים הוא בלתי נסבל, ואת זה פתרנו היום".

 

"לא עולה בדעתי לפגוע באינטרסים של מדינת ישראל ואזרחיה בשל שיקולים פוליטיים, אישיים או תדמיתיים. אבל כדי שתוכל להסתכל על עצמך ביושר צריך לעשות את הדבר הנכון והמתווה הזה הוא הדבר הנכון", הוסיף שטייניץ.

 

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

שטייניץ התייחס לעלות קידוחי הגז ואמר שאזור המזה"ת עובר טלטלה לרבות על מדינות מתונות כגון מצרים וירדן. "למיטב ידיעתי והבנתי תגליות תמר ולווייתן אינן סוף פסוק, ומחכות תגליות גז ונפט במים הכלכלים שלנו. אין אמנם ודאות, אבל יש סבירות למצוא אותן ואני פונה לחברות אנרגיה עולמית ולקרוא להן לחזור להשקיע בישראל לאחר שהמתווה יאושר. חקרו פה רק 30% מהים ויש סיכוי סביר לחשיפה של מאגרי נפט וגז משמעותיים נוספים".

 

על פי המתווה שסוכם, החברות שבבעלות יצחק תשובה ימכרו את חלקן במאגרי תמר, כריש ותנין תוך 6 שנים ונובל אנרג'י תדלל את חלקה בתמר ל-25%. עד תום תקופה זו מחיר הגז יהיה בפיקוח. כמו כן, כולל ההסכם התחייבות לפיתוח מאגר לוויתן עד שנת 2019. ההסכם יובא לאישור הממשלה ביום ראשון הקרוב.

 

בפגישה שנערכה אתמול בין נציגי המדינה לאנשי חברות הגז סוכמו שלוש סוגיות אחרונות במתווה - תמחור הגז, אבני דרך בפיתוח מאגר לווייתן ויציבות רגולטורית. בנושא תמחור עסקאות גז חדשות הוחלט כי הצרכנים יוכלו לבחור אחת משלוש אפשרויות: היצמדות למחיר הממוצע של עסקת גז כיום - 5.4 דולרים ליחידת אנרגיה - שייבדק מחדש בכל רבעון; הצמדה למחיר הגז הממוצע במשק, בנטרול החוזה של חברת החשמל, שעומד כיום על 5 דולרים ליחידת אנרגיה, ובמרץ צפוי לרדת ל-4.7 דולרים; והצמדה למחיר הנפט. לפי ההערכות, המחיר לצרכנים צפוי לרדת מתחת ל-5.2 דולרים ליחידת אנרגיה.

 

בעניין פיתוח לווייתן נוספו שתי אבני דרך שמחייבות את חברות הגז להשקיע לפחות 50% מפיתוח המאגר, ולא פחות משני מיליארד דולר עד 2017 או לכל המאוחר תחילת 2018.

 

הנקודה השלישית, הבעייתית ביותר, נוגעת לדרישה מצד חברות הגז כי לא יהיה שינוי רגולטורי - כולל ביוזמת חברי כנסת - וכי הן יוכלו לתבוע את ישראל במקרה של הפרה. לפי שעה, ההבנה היא שחברות הגז יוותרו על הדרישה הזאת והיא תנוסח אחרת מבלי לוותר על הצהרה ממשלתית שלפיה יש ליצור בישראל מעטפת רגולציה יציבה לתקופה ארוכה (10 שנים מיום הפעלת לווייתן, כלומר סביב 2029).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
רה"מ נתניהו. "ההסכם יכניס לאזרחים מאות מיליארדי שקלים"
צילום: gettyimages
מומלצים