שתף קטע נבחר

ארה"ב לא תשחרר אסיר שמוזן בכפייה 8 שנים

בניגוד לישראל, בכלא גואנטנמו האמריקני הרופאים כבר מזמן פתרו את הדילמה האתית בנוגע להאכלה בכפייה. 8 שנים אחרי שהחלו להחדיר אוכל לגופו של טאריק עודה ששוקל כעת 34 ק"ג בלבד, שוב דחו שם את הבקשה לשחררו

משרד המשפטים האמריקני החליט לדחות שלשום (יום ו') עתירה נוספת לשחרור טאריק עודה, אסיר בכלא גואנטנמו המואכל בכפייה מאז שהתחיל לשבות רעב לפני 8 שנים. עודה, בן 36, מקבל מזון מצינורית שהוחדרה דרך אפו, מאז שהפסיק לצרוך מזון מוצק ב-2007. בשנה וחצי האחרונות הוא איבד משקל רב, והוא עכשיו שוקל 34 קילוגרם בלבד. עורכי דינו אומרים שישנו חשש שהוא ימות מרעב. בפנטגון השיבו שהוא מקבל "טיפול הולם".

 

הבקשה לשחרורו של עודה יצרה מחלוקת בין הרשויות השונות בארצות הברית. במשרד החוץ האמריקני נטו שלא להתנגד לבקשה. שם חשבו שהדבר סותר את ההתבטאויות של הנשיא ברק אובמה, בדבר רצונו לסגור את המתקן בגואנטנמו עד סוף כהונתו ב-2017. במשרד ההגנה והמשפטים טענו שהמקרה עשוי לעודד עצירים אחרים לפתוח בשביתת רעב.

 

פרקליטו, עומאר ראפח, הסביר שאסירים אחרים לא היו יכולים להשתמש בהחלטה כזו כתקדים, כיוון שעודה פיתח תסמונת ייחודית שבמסגרתה גופו לא הצליח לספוג רכיבים תזונתיים בהאכלה בכפייה. "זהו ניסיון שקוף להסתיר את העובדה שהתהליך לסגירת גואנטנמו הוא בלגן בלתי עקבי", אמר פארח.

 

עוניין לסגור את המתקן בגואנטנמו. אובמה בכלא אמריקני (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עוניין לסגור את המתקן בגואנטנמו. אובמה בכלא אמריקני(צילום: רויטרס)

 

הפגנה לסגירת הכלא בגואטנמו (צילום: MCT) (צילום: MCT)
הפגנה לסגירת הכלא בגואטנמו(צילום: MCT)

 

צינורית הזנה (צילום: AP) (צילום: AP)
צינורית הזנה(צילום: AP)

 

עודה, אזרח תימן, מוחזק יותר מ-13 שנים בגואנטנמו, כלא אמריקני מחוץ לשטחי ארה"ב. צבא פקיסטן תפס אותו בגבול עם אפגניסטן, והוא הואשם שנסע לאזור כדי להילחם למען הטליבאן. בשנת 2009 המליצה ועדה אמריקנית, שכללה נציגים משש סוכנויות ממשל, להעביר את האסיר מגואנטנמו בחזרה לתימן. מאז העניין נדחה לטענת גורמים ביטחוניים בגלל מלחמת האזרחים שם.

 

התקדים ששימש את עורכי דינו של עודה הוא מקרה ב-2013 שבו משרד המשפטים האמריקני לא התנגד לשחרור עציר סודני חולה חזרה לסודן. אך, כאמור, עתירתם שוב נדחתה - והאסיר ימשיך לשהות בכלא ולהיות מוזן בניגוד לרצונו.

 

לפי דיווחים של ארגוני זכויות אדם, בכלא במפרץ גואנטנמו מוחזקים 116 בני אדם.

כיוון שהמתקן נמצא בשטחה של קובה, האסירים אינם זכאים להגנת החוק האמריקני ולזכויות האדם המוקנות לאסירים בארצות הברית. לפי דו"חות פנימיים, עודה הוא אחד מ-51 אסירים שוועדה קבעה שהם יכולים להשתחרר מהמתקן אך עדיין כלואים בו. בעבר התפרסם שהפנטגון הגיש רשימה לבית הלבן ובה 46 אסירים שהמליצו לא לשחרר לעולם בשל מסוכנותם.

 

בשבוע שעבר החלו נציגים של הצבא האמריקני לבחון אפשרות להעביר חלק מהאסירים למתקנים על אדמת ארצות הברית במדינות קנזס ודרום קרוליינה. לפי רשת CNN אף שההצעה צפויה להיחסם בקונגרס על-ידי הרפובליקנים, נשלחו נציגים לבדוק מה יהיו העלויות של מהלך כזה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT
אסירים בגואנטנמו
צילום: MCT
מומלצים