שתף קטע נבחר

מכת שכירות: "4,700 שקל ל-30 מ"ר, זה הזוי"

על דירה שעלתה 3,000 שקל ב-2008 תשלמו כיום 5,000, והג'וקים און דה האוס: "אנחנו שוכרים דירה מחולקת של שניים וחצי חדרים. בעקבות הולדת הבת עברנו לשני חדרים. אני גננת וכל המשכורת הולכת לשכר דירה". תמונת מצב עגומה

 

 

מס הרכישה על דירות להשקעה כבר עלה, החוק להגנת השוכרים עדיין רחוק מאישור - והמשמעויות כבר נראות בשטח. גם המחאה החברתית ב-2011 לא עצרה את הזינוק במחירי השכירות, אבל דווקא בשנה האחרונה נראה שהמחירים התייצבו. בין יוני 2014 ליוני 2015 מחירי השכירויות כמעט לא השתנו, אבל אז הגיע הקיץ, ואיתו העלאת מס הרכישה שיזם שר האוצר משה כחלון והאפשרות לחוק שיגביל בעלי בתים בעתיד העלאת המחירים - ושוב חזר הניגון. הטבלה המצורפת מראה את הזינוק המטורף במחירים בשבע השנים האחרונות.

 (צילום: דוד הכהן) (צילום: דוד הכהן)
(צילום: דוד הכהן)
 

ביולי עלה ב-1% סעיף הדיור במדד והשוכרים מרגישים זאת היטב על בשרם. כרגיל, בתל אביב שכר הדירה הוא הגבוה ביותר, אבל הזינוק הגדול במחירים נרשם דווקא בבאר שבע. "אני וחברה חיפשנו דירת 4 חדרים בבאר שבע ורצינו להכניס שותף שלישי", סיפרה רוני, סטודנטית לסוציולוגיה וחינוך מבירת הנגב, שתיארה את עליית המחירים, ואת היחלשות כוח המיקוח של השוכרים. "מצאנו אחלה דירה עם 3.5 חדרים. הדייר שגר לפנינו סיפר ששילם 2,800 שקל, אבל כעת בעלי הדירה דורשים 3,200. הבעלים הסביר שכל המחירים עולים ושהם מתאימים את עצמם לשוק".

 

לדבריה, בדירה שבה מצאו לא היה ריהוט וגם שותף שלישי עדיין לא נמצא, "אבל השתכנענו לקחת את הסיכון ולמצוא אותו אחר כך. קבענו להיפגש עם הבעלים, התמקחנו ובסוף הסכימו להוריד לנו את השכר הדירה ב-100 שקלים, הוסיפו לנו ריהוט ונתנו שבוע למצוא שותף שלישי, היינו מוכנות לחתום מיד על החוזה, אבל בסוף הבעלים אמר לנו כי יכניסו את מי שיסכים לשלם 3,200 שקלים ולא ידרוש ריהוט בסיסי. ברור שמדובר בעסק, אבל זה נהיה לא אנושי".

בני הזוג שלוש. עוברים לגור עם החמות ()
בני הזוג שלוש. עוברים לגור עם החמות

איילת קלנדרו נאלצת לעבור לדירה קטנה יותר  (צילום: ליאור פז, עפר מאיר, יוגב אטיאס) (צילום: ליאור פז, עפר מאיר, יוגב אטיאס)
איילת קלנדרו נאלצת לעבור לדירה קטנה יותר (צילום: ליאור פז, עפר מאיר, יוגב אטיאס)

נועה שלוש (27), סטודנטית לתואר ראשון בחינוך ללקויות למידה, שוכרת דירה בבאר שבע ביחד עם בעלה, שעובד בבנק. "לפני ארבע שנים שכרנו יחידת דיור בשכונת רמות ב-2,000 שקל, כולל מים, חשמל וארנונה. היום יחידת דיור באזור הזה עולה 2,600 שקל לפחות, ודורשים מאיתנו לשלם ארנונה. זה בלתי אפשרי, אסור להמשיך לתת לזה לקרות". לאחרונה גר הזוג הצעיר לבית החמות של נועה, ובקרוב יעברו לשכונה ד', הפופלורית בקרב הסטודנטים ונחשבת לזולה יחסית. השניים ישכרו דירת שלושה חדרים על רחוב רגר ב-2,200 שקל. "לחיות ביחידת דיור זה כבר בלתי אפשרי. זו הדירה שיכולנו להרשות לעצמנו".

 

שלוש פעילה בקבוצת הפייסבוק "ועד שוכרי הדירות בבאר שבע", שמתריעה על מחירי שכירות מופקעים ומסייעת לשוכרים. היא עובדת כמדריכת נוער ויחד עם בעלה הם מנסים להתקיים מ-11 אלף שקל לחודש. "אנחנו מנסים לחסוך כדי לקנות דירה, אבל בקושי מצליחים. המחירים עלו, שוב. אני לא רואה אותנו רוכשים דירה בשנים הקרובות". אוהד מזרחי, אחד ממובילי אותה קבוצה, סיפר כיצד נלחם הוועד בעליית מחירי השכירות לסטודנטים: "לפני חודש הגבנו בשירשורים והסברה בתגובה לדירות יקרות. אנשים אזרו אומץ והגיבו בדרך אלגנטית ולא מתלהמת. היו משכירים שהורידו את ההודעה או פרסמו במחיר יותר זול בפייסבוק".

בזמן שהמדד עולה ויורד, מחירי הדיור רק מטפסים ()
בזמן שהמדד עולה ויורד, מחירי הדיור רק מטפסים

כמעט בכל קיץ יש עליית מחירים, אבל את ניר (שם בדוי), כבן 30, זה לא מנחם. "אני גר בתל אביב, שילמתי עד עכשיו בסביבות 4,000 שקל ופתאום בעלי הדירה הודיע לי שהוא מעלה לי את המחיר ב-700 שקל. וזה לדירה של 30 מטר, זה הזוי". הוא קישר בין חוק השכירות ההוגנת של הח"כים רועי פולקמן (כולנו) וסתיו שפיר (המחנה הציוני), שאושר בוועדת שרים ולפיו יינתנו בין היתר תמריצי מס למשכירי דירות לטווח ארוך, לבין העלאת המחירים.

 

"ההנחה שלי היא שזה נגרם בעקבות הגבלה אפשרית של שכר דירה שמדברים עליה, אז הוא רוצה לעשות את המכה לפני שיגבילו את שכר הדירה", אמר השוכר המתוסכל. "אני שוקל לעזוב את תל אביב, אבל יהיה לי קשה להגיע למקום העבודה שלי, לאור העבודות שמתחילות באזור. לצערי אאלץ כנראה להיענות לדרישות שלו עד שאמצע מקום מחוץ לתל אביב. זו תאוות בצע, אני מרגיש שמנצלים אותי". חוק השכירות ההוגנת, אגב, רוכך לאחרונה ועדיין רחוק מאישור בקריאה שנייה ושלישית.

 

מומחה: שוק הנדל"ן רותח

איילת קלנדרו מרעננה, אם ליעל (בת חודש), מספרת: "אנחנו שוכרים דירה מחולקת של שניים וחצי חדרים ברחוב אחוזה ברעננה. 50 מ"ר, קומה שלישית בלי מעלית, ומשלמים 3,300 שקל. בעקבות הולדת הבת החלטנו לעבור לדירה קטנה יותר, של שני חדרים עם מעלית, ולשלם 3,600 שקל. העדפתי לשלם יותר בגלל המעלית. אני גננת, מרוויחה 5,000 שקל בחודש, וכל המשכורת שלי הולכת לשכר דירה וארנונה. זה מאוד מתסכל. אני יודעת שחסכונות לא יהיו לנו. ההורים שלי הגיעו לפני 24 שנים לרעננה, לפני שהעיר הפכה היקרה. אימא שלי הגיעה מאוסטרליה ואבא שלי בא מהקיבוץ. החינוך ברעננה מעולה, ואני מאוד רוצה להישאר היכן שגדלתי ואיפה שיש לי משפחה שתעזור, אבל אני לא יכולה להישאר בגלל עליית מחירי שכר הדירה".

 

יש גם מי שנאלץ לעבור לדירה שכורה "באמצע החיים". עודד לינה התגרש ועבר לגור ליד הילדים בדירה שכורה במודיעין: "אני משלם 4,000 שקלים לדירת שלושה חדרים קטנה. מודיעין זו עיר מאוד יקרה. יש כאן הרבה גרושים וגרושות שגרים כאן. צריך גם לשלם מזונות, גם לשכור דירה וגם לשלם ילדים. ואין אפשרות לגור במקום אחר, כי צריך להיות צמוד לילדים".

 

אחת השכונות שבהן הביקוש עלה בשנים האחרונות, ואיתו גם המחירים, היא פלורנטין שבדרום תל אביב. "ראינו מלא ג'וקים", סיפרו צעירות במהלך חיפוש אחר דירה שכורה, אבל את המחירים זה לא מוריד. 4,000 שקל לדירת 40 מ"ר קטנטנה הוא מחיר שאינו נחשב בלתי סביר בשכונה. 

 

יניב חברון, הכלכלן הראשי של חברת "אקסלנס", הסביר את זינוק מחירי הדיור במדד יולי: "אמנם תמיד ביולי מדד הדיור גבוה, אבל הפעם הוא גבוה במיוחד. זה מראה שמחירי השכירות עולים וששוק הנדל"ן רותח. יכול להיות גם שהרגולציה, כלומר המיסוי על משקיעים, הגברת אכיפת רשות המסים על משכירים והאיומים מפני קיבוע מחירי השכירות - כל אלו בעצם גורמים למשכירים כבר היום לנסות ולהשיג שכירות גבוהה יותר. בעצם הלחץ הזה מגולגל לשוכרים, לחלשים. לדעתי מחירי השכירות לא צפויים לרדת בשנתיים-שלוש הבאות".

 

במשרד האוצר אמרו מנגד כי הם ממשיכים במאמץ לבלום את עליית מחירי הדיור על ידי שורה של צעדים להגדלת ההיצע ולצמצום הביקוש: "אנו צופים שבעקבות העלאת מס הרכישה למשקיעים תחול ירידה ברכישת דירות על ידי משקיעים בסוף 2015, ואנו צופים שזה יוביל גם לירידת המחיר. במקביל לצעד זה, שצפוי לטפל בהורדת הביקושים, אנו ממשיכים בצעדים רבים לשיווק קרקעות לבנייה של עשרות אלפי יחידות דיור ברחבי הארץ. כל זה בא בהמשך למדיניות שר האוצר לאיחוד כלל הגופים העוסקים בתחום הנדל"ן והדיור, על מנת לאפשר לאוצר ארגז כלים יעיל ומאוחד כדי לרסן את מחירי הדיור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בני הזוג שלוש. "כבר אי אפשר לחיות ביחידת דיור"
מומלצים