שתף קטע נבחר

מחריף קרב השבת בירושלים: קנסות למכולות

בסופ"ש הפגינו החרדים בעקבות פתיחת "יס פלאנט" בשבת - וכעת גיבשה העירייה מדיניות חדשה: קנסות למכולות שפתוחות כבר שנים בשבת. חברת מועצה: "אין סיבה להעניק מתנה לחרדים". העירייה: "אין שינוי בסטטוס קוו"

"לא נוכל לספוג דו"חות, נאלץ לסגור" (צילום: אוהד צויגנברג "ידיעות אחרונות") (צילום: אוהד צויגנברג
"לא נוכל לספוג דו"חות, נאלץ לסגור"(צילום: אוהד צויגנברג "ידיעות אחרונות")

 

מאבק השבת בירושלים עובר למכולות השכונתיות: לאחר שבתל אביב החלו לגבש מדיניות חדשה לפתיחת מכולות בסופי שבוע בעקבות פסיקת בית המשפט העליון, גם עיריית ירושלים תתחיל בקרוב להטיל קנסות על מכולות שפתוחות בשבת מזה עשרות שנים.

 

בעירייה מדגישים כי בעוד שחוק העזר העירוני מתיר פעילות בילוי ותרבות בסופי שבוע, פעילות מסחר אסורה על פי החוק. עם זאת, החלטת העירייה גורמת לזעם בקרב פעילים חילוניים וליברליים בירושלים, הטוענים כי מדובר בכניעה ללחצי החרדים, לאחר מחאתם על פתיחתם מתחם "יס פלאנט" בשבת. לדברי המתנגדים להחלטה מדובר במספר מצומצם של מכולות הפועל מזה עשרות שנים ללא הפרעה לצביון השבת בירושלים, ואין כל סיבה לשנות את המדיניות לגבם.


"לא מפריעים לאף אחד בכך שאנחנו פתוחים" (צילום: אוהד צויגנברג "ידיעות אחרונות") (צילום: אוהד צויגנברג
"לא מפריעים לאף אחד בכך שאנחנו פתוחים"(צילום: אוהד צויגנברג "ידיעות אחרונות")

העירייה: העליון חייב אותנו לקבוע מדיניות אכיפה (צילום: אוהד צויגנברג "ידיעות אחרונות") (צילום: אוהד צויגנברג
העירייה: העליון חייב אותנו לקבוע מדיניות אכיפה(צילום: אוהד צויגנברג "ידיעות אחרונות")

לפני כשנתיים קיבל בג"ץ את עתירת בעלי מכולות בתל אביב שטענו כי מדיניות אכיפת חוק העזר העירוני בתל אביב מפלה מכולות קטנות שאינן יכולות לעמוד בקנסות שמטילה העירייה. הפסיקה הובילה לשינוי מדיניות עיריית תל אביב. בהמשך לפסיקה זו הורה לאחרונה היועץ המשפטי של עיריית ירושלים על הגדרת אזורים שונים בעיר שבהם תתחיל העירייה לבצע אכיפה מופחתת נגד מכולות הפתוחות בשבת כגון שכונות עין כרם, תלפיות ודרום מערב העיר ואילו במקומות אחרים כגון חלקים ממרכז העיר תבוצע אכיפה מוגברת. על פי המתווה המסתמן כעת בעקבות המדיניות החדשה שמונה מכולות צפויות להיסגר בסופי שבוע.

 

בעלי המכולות במרכז העיר זועמים על ההחלטה וטוענים כי מדובר בעסקים הפועלים זה עשרות שנים בעיר, ללא כל הפרעה לצביון השבת. "אנחנו לא מפריעים לאף אחד בכך שאנחנו פתוחים, אלא רק מסייעים למי שצריך אותנו - אנשים שצריכים מצרכים לשבת ובליינים שמסתובבים במרכז העיר", אומר בעלים של מכולת מוכרת במרכז העיר. "ביום שאני אקבל דו"חות אאלץ לסגור, אני לא אוכל לספוג דו"חות. אם ירצו לסגור אותנו, נצא למאבק".

 

חברי מועצה חילוניים ודתיים מהסיעות הליברליות בעיריית ירושלים סירבו לקבל את טיעון העירייה כי הצעד נעשה בעקבות פסיקת בג"ץ לגבי המכולות בתל אביב, וטענו כי העירייה נכנעה ללחצים של החרדים שזועמים על פתיחת מתחם ה"יס פלאנט" בשבת. לטענתם, סגירת המכולות מהווה מעין "פיצוי" בעקבות הפגנות החרדים.

 

 

הפגנת החרדים על פתיחת יס פלאנט בשבת (צילום: אוהד צויגנברג, ידיעות אחרונות) (צילום: אוהד צויגנברג, ידיעות אחרונות)
הפגנת החרדים על פתיחת יס פלאנט בשבת(צילום: אוהד צויגנברג, ידיעות אחרונות)

 

"אנו מתנגדים בכל תוקף להחלטה הפתאומית לסגירת המרכולים בשבת, מרכולים אלו היו פתוחים בעשרות השנים האחרונות ורק עסקנות פוליטית מובילה לסגירתם", אומרת חברת מועצת העירייה עינב בר מסיעת "התעוררות", מחזיקת תיק קידום עסקים בעירייה. "המרכולים משמשים ציבור תיירים גדול, ציבור לא דתי גדול וציבור לא יהודי גדול, כל אלו יפגעו מההחלטה האומללה".

 

לדבריה, "לא ייתכן שיד אחת תעודד תיירות ופיתוח כלכלי ויד שנייה תחתום על מהלך כזה. בסיס ההחלטה בעסקנות פוליטית ובדיל בעקבות פתיחת היס פלאנט, ללא מחשבה פרקטית על ההחלטה, שכן המרכולים נמצאים במרכז ירושלים, שמלאה בבתי עסק שפתוחים בשבת. מדובר במספר ספור של מרכולים קטנים. אין כל סיבה להעניק מתנה לחרדים בדמות סגירת המרכולים, שתעלה ביוקר לציבור הירושלמי, לאחר פתיחתו של מתחם בתי קולנוע, שכן מרבית בתי הקולנוע בעיר פתוחים בשבת כבר שנים רבות".

 

מנגד, סגן ראש עיריית ירושלים יוסי דייטש מיהדות התורה מברך על החלטת העירייה: "המכולות האלו פועלות בניגוד לחוק שאוסר על מסחר בשבת והגיע הזמן שתתחיל אכיפה נגדם. שבענו מדיבורים ואנחנו מחכים למעשים. אם העירייה תתחיל לבצע אכיפה יש לברך על כך. אני לא יכול להבין את הטענה לפיה המכולות פועלות מזה שנים ולכן אין לאכוף את החוק. אם מישהו עובר על החוק ולא מתבצעת נגדו אכיפה, אז אי אפשר לעשות דבר?". לדבריו, "צביון השבת בירושלים הולך ונפגע ויש לברך על כך שעל העירייה מתחילה לבצע אכיפה".

 

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "אין כל שינוי בחוק ובסטטוס קוו הנהוג במשך שנים בירושלים, לפיו בשבת מותר לפתוח בעיר בתי קולנוע, מקומות בילוי ומסעדות וחל איסור על מסחר ותחבורה ציבורית. פסיקת בית המשפט העליון באשר למרכולים בתל אביב קובעת כי על רשות מקומית חלה החובה לקבוע מדיניות אכיפה לאי קיום מסחר בשבת. על כן הורה היועץ המשפטי לעירייה על הגדרת אזורים שונים בעיר בהם תבוצע אכיפה מופחתת (עין כרם, תלפיות, עטרות ודרום-מערב העיר) ואזורים בהם תבוצע אכיפה מוגברת (השכונות החרדיות, קרית הלאום, הרובע היהודי וחלקים ממרכז העיר). יצוין כי הנושא אינו רלוונטי לשכונות הערביות בעיר. מדובר בשמונה מכולות מתוך מאות עסקים שפועלים בשבת. חשוב להדגיש כי בהתאם לחוק ולסטטוס קוו תימשך כרגיל פעילותם של מקומות הבילוי, המסעדות ובתי הקולנוע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג "ידיעות אחרונות"
פתיחה בשבת תגרור קנס
צילום: אוהד צויגנברג "ידיעות אחרונות"
מומלצים