שתף קטע נבחר

משעל: "יש מגעים לרגיעה עם ישראל, והם נראים חיוביים"

מנהיג חמאס אמר כי הכדור נמצא במגרש של ישראל, והדגיש כי הפסקת אש, אם תושג, לא תהיה תקפה לגדה המערבית. בירושלים הכחישו קיום מגעים

 

מנהיג חמאס חאלד משעל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מנהיג חמאס חאלד משעל(צילום: AFP)

ראש הלשכה המדינית של חמאס, חאלד משעל, אמר בראיון לעיתון "אל-ערבי אל-ג'דיד" היוצא לאור בלונדון, כי הארגון מנהל מגעים עם ישראל לגבי רגיעה וטען כי הם "נראים חיוביים, אבל עד כה לא הגענו להסכמה". בניגוד לדברי מנהיג חמאס, מוקדם יותר השבוע לשכת ראש הממשלה הבהירה רשמית כי אין לה כל מפגשים עם חמאס. לא ישירים, לא באמצעות מדינות אחרות ולא באמצעות מתווכים.

 

"הכדור ללא ספק במגרש של ישראל", אמר משעל היושב דרך קבע בדוחה בירת קטאר. "הרגיעה והפסקת האש הוכרזו בשנה שעברה, אבל תושבי עזה לא יכולים להיות מרוצים מהפתרון הזה כשהם מתים מוות איטי. זהו אינטרס של כולם לפתור את הבעיות בעזה".

 

מנהיג חמאס אמר כי בארגון מעוניינים לכנס את מסגרת ההנהגה הזמנית של אש"ף, כלומר את הנהגות הפלגים החברים באש"ף לצד ההנהגות של חמאס והג׳יהאד האיסלאמי, שכן שני הארגונים האחרונים אינם חברים באש"ף. מטרתו בכך היא לדון בהצעות שהוצגו לחמאס.

חמושי חמאס (צילום: MCT) (צילום: MCT)
חמושי חמאס(צילום: MCT)
 

כשנשאל אם הפסקת האש תפסיק את "פעילות ההתנגדות", השיב מנהיג חמאס: "הפסקת האש קשורה למערכה שהייתה בעזה והיא מוגבלת לאזור גיאוגראפי קבוע, אך בגדה המערבית אין שום הסכם". לדבריו, התנהלות ישראל בגדה היא תוקפנית. "ישנם אסירים שסובלים בבתי הכלא", אמר משעל, "ישנה תופעת הייהוד והפגיעה במסגד אל-אקצה. כל הנימוקים לביצוע ההתנגדות קיימים בגדה המערבית".

 

לדברי משעל, שליח הקוורטט לשעבר למזרח התיכון טוני בלייר ואחרים הציעו לחמאס את רעיון הרגיעה לכמה שנים וכינו אותה "הודנה". "אנחנו לא זקוקים לא לרגיעה ולא להפסקת אש ממושכת", אמר משעל. "אנחנו לא רוצים ולא חותרים למלחמות, אבל יש התנגדות לגיטימית שתישאר נגד הכיבוש כל עוד יש כיבוש והתנחלויות".

ראש הממשלה נתניהו לצד יו"ר הקוורטט לשעבר בלייר (צילום חיים צח / לע"מ) (צילום חיים צח / לע
ראש הממשלה נתניהו לצד יו"ר הקוורטט לשעבר בלייר(צילום חיים צח / לע"מ)
 

כדי להדגיש את רצונו לפתור את הבעיות של הרצועה, השתמש משעל בביטוי ערבי מוכר: "אנחנו רוצים ענבים ולא להרוג את השומר".

 

"ישנן חמש בעיות", אמר מנהיג חמאס, "הבעיה הראשונה היא השיקום; הבעיה השנייה היא הסרת המצור ופתיחת המעברים; הבעיה השלישית היא פתרון בעייתם של 50 אלף עובדים (לשעבר עובדים בממשלת חמאס, שכיום מובטלים והרשות הפלסטינית לא מכירה בהם כעובדיה); הבעיה הרביעית היא הקמת נמל ימי ושדה תעופה בעזה. לא ייתכן שרצועת עזה תהפוך לכלא אחד גדול. הנושא החמישי הוא התשתיות ברצועת עזה".

  

 

לאחר שמנה את תנאי חמאס, הוסיף משעל: "אמרנו להם, אם הבעיות בעזה ייפתרו תיווצר סביבה מתאימה לביסוס הפסקת האש שהושגה לאחר הלחימה בעזה בשנה שעברה. זה כל עניין המגעים הבינלאומיים ואין להם מימד נוסף. אנחנו ממשיכים להשמיע את עמדתנו ולשמוע מה יש לאחרים להגיד". משעל הזכיר בדבריו כי מדינות כגון קטאר וטורקיה סייעו רבות לרצועת עזה ואישר כי מדינות מערביות יצרו קשר עם הארגון כדי לפתור את הבעיות בעזה. לדבריו, טוני בלייר יצר קשר עם חמאס בזמן שכיהן כשליח לקוורטט למזרח התיכון.

 

משעל מסר כי אותם בכירים מערביים נועדו עם אנשי הנהגת חמאס בעזה ועם הנהגת החוץ בחמאס, כשנושא השיחות היה כיצד ניתן לפתור את הבעיות בעזה ואם ישנה אפשרות לרגיעה. "חלקם דיברו על הפסקת אש וחלקם על רגיעה", אמר משעל. "אנחנו אמרנו להם: אין מנוס מפתרון המשברים בעזה".

 

מנהיג חמאס דחה את הביקורת מצד הפלגים הפלסטיניים האחרים, ובראשם פתח, על כך שחמאס מנסה להקים מדינה נפרדת בעזה באמצעות המגעים העקיפים עם ישראל. הוא הבהיר: "רצועת עזה והגדה המערבית הן יחידה אחת. חמאס לא מתחרה באף אחד ולא מנסה להקים רשות נפרדת".

 

לסיכום, משעל הדגיש את המטרות המרכזיות, לדבריו, של הפלסטינים: "אנחנו מתמקדים היום בפתרון הבעיות בעזה מפני שזה עניין דחוף ביותר שלא ניתן לחכות איתו, אך התוכנית הלאומית שלנו גדולה יותר מכך - שחרור האדמה, ירושלים ומסגד אל-אקצה, המקומות הקדושים למוסלמים ולנוצרים, מימוש זכות השיבה, הקמת מדינה פלסטינית באדמתנו ולהיפטר מהכיבוש". בעיתון ציינו כי הראיון המלא יפורסם מחר.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מנהיג חמאס חאלד משעל
צילום: AFP
מומלצים