שתף קטע נבחר
צילום: צביקה טישלר

האיש הלא-נכון

המינוי שבוטל, המרד בשלדג והחטיפה שהובילה להדחה. גל הירש המציא שפה שלוחמים לא הבינו. הוא איש של יחידות מיוחדות, אבל לא איש מתאים

בקיץ 2002 סיכם הרמטכ"ל דאז משה (בוגי) יעלון יחד עם אלוף פיקוד המרכז יצחק איתן על מינויו של אל"מ גל הירש למח"ט הצנחנים. אלא שאיתן, שלא קודם לסגן רמטכ"ל, השתחרר ואת מקומו בפיקוד המרכז תפס האלוף משה קפלינסקי. זה החליט לעמוד על הרגליים האחוריות מול הרמטכ"ל - ולבטל את המינוי של הירש, אף ששימש כקצין המבצעים שלו בפיקוד.

 

מי שעמד אז לצד קפלינסקי הוא מפקד זרוע היבשה באותם ימים, האלוף (במיל') יפתח רון-טל, היום יו"ר דירקטוריון חברת החשמל ומי שהיה מועמדו של ראש הממשלה נתניהו בקרב הנוכחי על המפכ"לות. "אי אפשר לכפות מח"ט על אלוף", אמר אז רון-טל. הירש הוגלה לבה"ד 1.

 

 

ההתנגדות של קפלינסקי - קצין מוערך, רב זכויות ובעיקר בעל יחסי אנוש מצוינים - הייתה חריגה וצריכה הייתה להדליק נורות אדומות אצל השר לביטחון פנים. התנגדות כזו של אלוף פיקוד המובילה לביטול מינוי יוקרתי, מבלי שנרשם כשל פיקודי או ערכי, לא זכורה בצה"ל בדור האחרון. ובכל זאת, היא לא הפתיעה רבים. חבריו של הירש טענו אז כי "שבט גולני" מתנכל לו, אבל זה היה קשקוש מוחלט. משהו בהתנהלות האישית של הירש יצר אנטגוניזם כלפיו לאורך כל דרכו. המסלול אמנם היה מפואר ועבר בצמתים הנכונים, אך סגנון הפיקוד והאישיות שלו עוררו התנגדות עזה גם כשהצליח.

 

כך, למשל, כשפיקד על יחידת שלדג בתקופת מבצע ענבי זעם. היחידה זכתה לצל"ש, אבל הלוחמים במילואים לא אהבו את מפקדם ובצעד יוצא דופן ביחידת עילית ארגנו נגדו מרד, שנעצר רק בלחץ של כמה קצינים. לזכותו של הירש נזקף השינוי הארגוני שהוביל ביחידה, אבל ההתנהלות שלו בעת שהוצנח ליחידה מבחוץ מלמדת על הבעייתיות בהצנחה הנוכחית.

חשיבה יצירתית, ללא מרות. תת-אלוף גל הירש (צילום: אפי שריר) (צילום: אפי שריר)
חשיבה יצירתית, ללא מרות. תת-אלוף גל הירש(צילום: אפי שריר)
 

על פניו, מינוי קצין ירוק לפקד על כחולי המדים אמור היה להוביל לקולות שמחה בקרב הגנרלים בדימוס. בפועל נוצר מצב אבסורדי שבו נאלצים מקורביו של הירש לפנות לקצינים לשעבר כדי שיצאו להגנתו. קצינים שמסרבים להתראיין בשמם הודו שהם בהלם. כל אחד שואל בתורו: מה עבר על השר כשהעביר את המינוי. גם אם הוא התעלם מיחסי האנוש, הרי שהמסגרת הכי גדולה שהירש פיקד עליה היא אוגדה - וגם ממנה הודח. לא פיקוד, לא זרוע, אפילו לא גיס.

 

השאלה מה גורם ל"אנטי" הגדול כלפי הירש תישאר לתחקור מומחים מתחום אחר. גם סיפור ההדחה מאוגדת הגליל בעקבות חטיפתם של אהוד גולדווסר ואלדד רגב ז"ל, יכול היה להיגמר אחרת עם אותם נתונים. בינו לבין יו"ר ועדת החקירה, האלוף (במיל') דורון אלמוג, היו יחסים מורכבים. דן חלוץ לא רצה לקבל את ההמלצות, אבל הוא כבר היה רמטכ"ל חלש אחרי מלחמה כושלת ולא הצליח להתמודד מול אלמוג.

 

חודש לפני כן נחטף בגזרה אחרת גלעד שליט. על האוגדה פיקד תא"ל אביב כוכבי. בראש ועדת החקירה עמד האלוף גיורא איילנד שניקה אותו, והיום כוכבי מועמד לרמטכ"לות. מבחינת מקורבי הירש, לו רק היו מחליפים בראשי הוועדות הוא היה היום זה שמועמד לרמטכ"לות וכוכבי למפכ"לות.

 

שר הביטחון יעלון נחשב לסוס המוביל של הירש בצבא, והוא דווקא כן פרסם הודעת תמיכה בו. ובכל זאת, ברור שזה לא יספיק כדי להעניק לו את הלגיטימציה הנדרשת בהצנחה של מפכ"ל מבחוץ.

 

הירש קצין חושב, יצירתי, אינטלקטואל. האיש שהמציא את השפה שזכתה לכינוי הגנאי "השתבללות", עם מונחים שלא תמיד הבינו הלוחמים. כן איש של יחידות מיוחדות, אבל לא איש מטה. כן יוכל לפתח חשיבה יצירתית, לא יאכוף מרות. הירש לא נכנס כאוטוריטה. ספק אם יוכל ללמוד את תורת השיטור, החקירות והמלחמה בפשיעה, וספק גדול עוד יותר אם יכול לעמוד בשורה אחת עם גדי איזנקוט, תמיר פרדו ויורם כהן. סיכויו להצליח קלושים, הן בשל חוסר ניסיונו והן בשל העובדה שלא יזכה לסיוע. גם אם נגרם לו עוול במלחמת לבנון השנייה, זה עדיין לא אומר שנכון היה לפצות אותו בתפקיד כזה. "יועץ לביטחון לאומי" יהלום יותר אותו - ואותנו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
גל הירש ליד ביתו
צילום: צביקה טישלר
מומלצים