שתף קטע נבחר

מקרר ציבורי בספרד, חזיר בלי טיפת בשר בבריטניה ומה גרם ליפנים לשבור מסורת של מאות שנים?

סופו של הקיץ מביא איתו גם כמה רוחות של שינוי ברחבי העולם: בספרד נפתח מקרר ציבורי לרווחת התושבים ולמען צריכת אוכל נבונה יותר, ביפן מנסים להשתחרר מדעות קדומות בכל הנוגע להכנת סושי ובבריטניה התגלה כשרון פנומנלי לעיצוב פסלים באמצעות עוגות. ויש גם הישג ישראלי מרשים

בריטניה: פסלת הקינוחים שמשגעת את העולם

קינוח שנראה בדיוק כמו ציור של האמן לוסיין פרויד, דגים עשויי מרציפן, שועל מתנמנם על השיש ואפילו חזיר בתפוחים בלי טיפה אחת של בשר: השם החם בעולם הקינוחים והאוכל החוייתי הוא ג'ורג'ייה רוז פיירמן.

 

למחייתה היא עובדת כאסיסטנטית של פסלת בשם פלידה בארלו, ולאחרונה היא עסוקה בדברים אחרים: היא מפסלת קינוחים המוזמנים לארוחות יוקרתיות ברחבי עולם. השף הסטון בלומנטל כל כך התלהב מהקינוחים היצירתיים, העבודה המדויקת והטעם הנפלא עד שהכריז ששף הקינוחים שלו בסכנה.

 (צילום: מתוך חשבון האינסטגרם של ג'ורג'ייה רוז פיירמן) (צילום: מתוך חשבון האינסטגרם של ג'ורג'ייה רוז פיירמן)
(צילום: מתוך חשבון האינסטגרם של ג'ורג'ייה רוז פיירמן)
את הדרך לעולם פסלי הקינוחים החלה פיירמן לפני שנתיים במטבח הקטן שלה בלונדון, כשרצתה להפתיע את בן זוגה בעוגת יום הולדת. במקום עוגת שוקולד וסוכריות היא קנתה כמה עוגות שיש מצופות מרציפן, והחלה לפסל אותן ולצבוע בצבעי מים אכילים עד שיצרה דימוי מושלם של צלי עוף עם גזרים ותפוחי אדמה.

 (צילום: מתוך חשבון האינסטגרם של ג'ורג'ייה רוז פיירמן) (צילום: מתוך חשבון האינסטגרם של ג'ורג'ייה רוז פיירמן)
(צילום: מתוך חשבון האינסטגרם של ג'ורג'ייה רוז פיירמן)
  

מאז, היא מפסלת טובע דומם אכיל ומעורר התפעלות עבור לקוחות פרטיים שמוכנים לשלם לא מעט עבור קינוחים שהם יצירת אמנות. אפשר להתפעל מהיצירות של פיירמן דרך חשבון האינסטגרם שלה.

 

ספרד: המקרר הציבורי הראשון

האשפה הנוצרת משאריות אוכל ועודפי מזון, מעסיקה תנועות אקולוגיות ופעילים חברתיים בכל רחבי העולם. קריאה לצרכנות שקולה, רתימת שפים מובילים לבישול ארוחות המורכבות מעודפי ייצוא או משאריות מזון מחברות השיווק ואפילו תחקיר מטלטל של הקומיקאי ג׳ון אוליבר, הם רק חלק מהעלאת המודעות לנושא. כעת, בספרד, מצטרפת יוזמה חדשה: מקרר שבו ניתן לאחסן שאריות מזון ולהעביר אותן עבור מי שמעוניין בהן.

 

פעיל חברתי בשם אלברו סייז, הציע לראש עיריית גלדאקו להקים חדר קירור שבו תושבי העיר יוזמנו לאחסן עודפי אוכל ושאריות. כל המעוניין לצרוך את תכולת המקרר, מוזמן להגיע לחדר הקירור ולקחת מזון לרווחתו. ואיך מונעים מהמקרר העירוני להפוך לפח זבל? בעזרת חוקים ברורים ונוקשים: אין להביא בשר, דגים או ביצים שתוקפם פג; אוכל שבושל בבית צריך להימסר עם פתק המציין את תאריך הכנתו; מתנדבים פעילים במקום בודקים מדי יום את התכולה ומוודאים שלא יימצא בו אוכל מקולקל.

 (צילום: דורון גולן) (צילום: דורון גולן)
(צילום: דורון גולן)
 

היוזמה יצאה לדרך בחודש מאי האחרון בהשקעה עירונית של כ-5,500 דולר. לדברי היזם, המטרה העיקרית של המקרר העירוני אינה להוות מרכז צדקה, אלא דרך לשפר את צריכת המזון הנבונה. ״מבחינתי אפילו חוליו איגלסיאס יכול לבוא ולקחת מפה אוכל, אם זה מה שחסר לו״, הוא אומר. מודל המקרר החברתי פועל כרגע בעיר נוספת בספרד, וכמה יזמים ברחבי העולם כבר הביעו התעניינות בהעתקת המודל. בקרוב אצלנו?

 

יפן: שינוי היסטורי תרבותי - סושי-וומן

משך שנים רבות נחשבת עבודת גלגול הסושי ביפן כעבודה המיועדת לגברים בלבד. על פי האמונה הרווחת, חום הגוף של אשה גבוה מזה של הגבר ועל כן פוגע באבחנות הטעם. המסורת המגדרית הזו נשמרת ביפן ובמסעדות יפניות מסורתיות ברחבי העולם. כיום מעריכים כי ביפן עובדים 35,000 סושי-מן (שפים המתמחים בהכנת סושי), ומתוכם מספר זניח של נשים.

 (צילום: בועז לביא) (צילום: בועז לביא)
(צילום: בועז לביא)
 

לאחרונה, מעודדת ממשלת יפן שילוב של יותר ויותר נשים במעגל העבודה ובכלל זה – בהכנת סושי. נשים יוצאות להתמחות מקצועית האורכת כמה שנים, במהלכן הן לומדות את רזי הכנת האורז והדג על בוריים. האקדמיה לסושי בטוקיו מדווחת כי לראשונה, חמישית ממחזור התלמידים האחרון הן נשים. ומה קורה לאחר הלימודים? חלק מהנשים מנסות להשתלב במסעדות, וחלקן אף פותחות מסעדות סושי עצמאיות.

 

 

לא פעם הן חוות השתאות (ולעתים אף זלזול) מצד לקוחות שנכנסים למסעדה, ולא מאמינים שבעמדת הסושי-מן נמצאת אשה. מולם נמצאים אלה שטוענים שכדאי ליפן לצעוד קדימה, ולהיפטר מהדעות הקדומות בכל הקשור לסושי ומגדר.

 

אופס, עשינו זאת שוב

הישגים יפים למטבח הישראלי מסביב לעולם: מגזין טיים אאוט לונדון פירסם החודש את רשימת 50 המסעדות הטובות ביותר בלונדון כאשר במקום התשיעי מדורגת פאלומר, המסעדה הירושלמית מקבוצת ״מחניודה״.

שף אסף גרניט (צילום: תום להט)
שף אסף גרניט(צילום: תום להט)
 

עוד ברשימה: אוטולנגי, של יותם אוטולנגי וסמי תמימי ו-honey and co, של הזוג הישראלי שרית פקר ואיתמר סרולוביץ׳ (שניהם יוצאי אוטולנגי). ביפן, לעומת זאת, נבחר יין ״אלכסנדר הגדול״ מבית יקבי אלכנסנדר להיכנס לרשימת היינות היוקרתית של מסעדת לה מונד של שף ז׳ואל רובישון, המתהדרת בשלושה כוכבי מישלן. שאפו.

 

פינת ה"לא צריך את זה, אבל איזה מגניב"

גם אם ביליתם את החופש הגדול בעבודות יצירה, אי אפשר להשאר אדישים לסדרת קיפולי הנייר של סטודיו Mr Printables הכוללת קרטיבים, ארטיקים, קסטות וגלידות ליצירה עצמית. השלגונים המדומים מגיעים במגוון צבעים וצורות, מפעילים את הדמיון ומעוררים אותו. אפשר להוריד את הדוגמאות חינם כאן, ולעקוב אחר ההוראות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך חשבון האינסטגרם של ג'ורג'ייה רוז פיירמן
מעורר תיאבון. עוגה מעוצבת בצורת שועל
צילום: מתוך חשבון האינסטגרם של ג'ורג'ייה רוז פיירמן
מומלצים