שתף קטע נבחר

צילום: AP, AFP, אלכס קולמויסקי

עוד סנאטור אחד יבטיח לאובמה את הסכם הגרעין. בכירים בישראל: ידענו שהסיכוי קלוש

שני סנאטורים נוספים הכריזו על תמיכתם בהסכם הגרעין, ובירושלים כבר משלימים עם התבוסה. "האסטרטגיה הייתה מלכתחילה ללכת על דעת הקהל", אמרו בכירים בישראל שסירבה באופן עקבי להיכנס למשא ומתן עם ארה"ב על חבילת הפיצוי בתקווה שהקונגרס יעקוף את הווטו הנשיאותי

אובמה נואם בקונגרס (צילום: AP) (צילום: AP)
אובמה נואם בקונגרס(צילום: AP)

נשיא ארצות הברית ברק אובמה זקוק להצהרה נוספת של סנאטור אחד בלבד כדי להבטיח באופן סופי שהקונגרס יאשר את הסכם הגרעין עם איראן מבלי ולא יוכל לעקוף את הווטו הנשיאותי. אמש (יום ג') הודיעו שני סנאטורים דמוקרטים בוב קייסי וכריס קונס, שידועים כאוהדי ישראל, על תמיכה בהסכם. בישראל, שסירבה לדון עד כה עם ארה"ב על חבילת פיצוי, אמרו כי לא הופתעו מההתפתחות וכי ידעו שהסיכויים למפלה של אובמה בקונגרס היו קלושים.

 

הסכם הגרעין - כתבות נוספות

אובמה, תן לישראל מפצחי בונקרים

אובמה חושף את הפיצוי לישראל

אמ"ן: ההסכם ירסן את איראן מלבצע פיגועים

שלח: נתניהו נאבק באובמה - וישראל תפסיד

אובמה: לא זוכר התערבות שכזו בפוליטיקה האמריקנית

יעלון: "לא אחראי לתוחלת החיים של מדעני הגרעין"

 

קייסי וקונס הודיעו על החלטתם בראיונות לתקשורת. בכך הגיע מספרם של הדמוקרטים התומכים בהסכם ל-34, וחסר סנאטור נוסף אחד כדי לבלום כל ניסיון של מתנגדי ההסכם להשיג רוב של שני שלישים (67 סנאטורים) שיבטל וטו נשיאותי.

 

קונס, יורשו של סגן הנשיא ג'ו ביידן במדינת דלוואר וחבר ועדת החוץ של הסנאט, התלבט במשך זמן רב בנושא והיום הוא גילה בראיון ל"וושינגטון פוסט" על החלטתו לתמוך בהסכם. "יותר טוב לנסות מהלך דיפלומטי תחילה", אמר קונס שהביע בעבר חששות ביטחוניים לישראל והביע ספקות לגבי ההסכם.

 

הוא קיים שיחות ממושכות עם אנשי מקצוע ועם בכירים בממשל ועם מתנגדי ההסכם, והודיע על החלטתו בעקבות מכתב של הנשיא אובמה שהשיב לו על כמה דאגות שהציג בפניו. קונס, שהיה אחד האגוזים היותר קשים לפיצוח של הממשל, מתכוון לנאום מחר באוניברסיטת דלאוור ולהסביר את החלטתו.

 

סנאטור בוב קייסי מפנסילבניה, כתב בראיון לעיתון "פילדלפיה אינקוויירר" כי "ההסכם יגביל את איראן בצורה משמעותית למשך כל התקופה שלו. זו האופציה הטובה ביותר העומדת בפנינו בשעה זו". בעבר הוא הביע חששות כבדים מהסכם הגרעין. כמו קונס גם קייסי קיבל תדרוכים מקצועיים והתחייבות של הנשיא אובמה לדאוג לביטחונה של ישראל. הוא כתב כי יש להמשיך במחויבות הבלתי מסויגת לישראל ולהגדיל את היכולות הצבאיות שלה. 

 

 

כיום מתנגדים להסכם כל 54 הסנאטורים הרפובליקנים ושני דמוקרטים - הסנאטור הבכיר היהודי מניו-יורק צ'ק שומר, ומי שהיה יו"ר ועדת החוץ של הסנאט רוברט מננדז מניו גרזי.

 

המתלבט הגדול ביותר שמצפים להכרעתו לקראת חזרת הקונגרס מפגרת הקיץ בשבוע הבא הוא המנהיג הדמוקרטי בוועדת החוץ של הסנאט היהודי בן קרדין ממרילנד. אך יש לזכור כי בסך הכל 11 סנאטורים דמוקרטים טרם הכריזו על אופן הצבעתם, ונראה שהבית הלבן לא יתקשה להציג מספיק סנאטורים דמוקרטים שיעניקו לאובמה את הניצחון.

 

עכשיו מנסה אובמה להגיע להישג נוסף ולמנוע ממתנגדי ההסכם להשיג רוב של 60 סנאטורים. בבית הלבן מקווים שלא יהיו יותר מ-59 תומכים להסכם וכך יתבצע תהליך של נאומים אינסופיים (פיליבסטר) במליאת הסנאט שימנעו בפועל להצביע על ההסכם וכלל לא יהיה צורך להביאו לאישור או הטלת וטו של הנשיא. הסכם הגרעין יובא להצבעות בסנאט ובית הנבחרים בשבועיים הקרובים.

   


 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

בכירים בירושלים לא הופתעו מהדיווחים שלאובמה חסר עוד סנאטור אחד כדי לבלום מהקונגרס לעקוף את הווטו הנשיאותי. לדבריהם, כבר מהשלבים הראשונים היה ברור שהסיכויים להשיג שני שליש בקונגרס הם קלושים ולכן האסטרטגיה הישראלית הייתה מלכתחילה ללכת על דעת הקהל מתוך תקווה שזו תשפיע על הסנאטורים במקרה הטוב, או שלפחות תקבע בתודעה שהקונגרס הצביע נגד ההסכם, עוד לפני הווטו, ופירוש הדבר יהיה שהעם האמריקני נגד ההסכם עם איראן.

 

לנתניהו חשוב לקבע את האמירה הזו שהעם האמריקני נגד ההסכם מתוך תקווה שהנשיא הבא שייבחר בארה"ב יבטל את ההסכם ישנה אותו. באופן רשמי בלשכת ראש הממשלה סירבו להתייחס להפסד המסתמן בהצבעה בקונגרס, אך ניתן לומר שבסביבתו של נתניהו כבר השלימו עם תוצאות ההצבעה. 

 

 

ישראל סירבה באופן עקבי להיכנס למשא ומתן עם ממשל אובמה על חבילת הפיצוי. כל הפיתויים מצדו של הנשיא האמריקני ומקורביו לא עזרו, ונתניהו הטיל וטו. התפיסה הייתה שלא מדברים על חבילת הפיצוי כי עצם הכניסה למשא ומתן כזה פירושה מתן אישור ישראלי לקיומה של העסקה. אובמה אפילו שלח לישראל את מזכיר ההגנה קרטר, אך נתניהו אמר לו שהוא לא בשל .

 

אובמה שלח מכתבים לסנאטורים שבהם הציג את חבילת הפיתוי-פיצוי שכללה את הגברת שיתוף הפעולה הביטחוני עם ישראל; הענקת סיוע נוסף במימון מערכות הגנה מטילים; האצת פיתוח משותף של מערכות הגנה מפני טילים ופיתוח טכנולוגיות שנחוצות לישראל לצורך גילוי ומיפוי מנהרות.

 

נתניהו, כאמור, סירב למרות שבכירים בתוך מערכת הביטחון הזהירו אותו שאם ההסכם יעבור לא בטוח שאובמה יגלה את אותה מידת נדיבות לאור העקשנות הישראלית. נתניהו דחה את האזהרות האלה והביע ביטחון שאובמה יהיה ענייני ולא יעניש את ישראל . 

 


פורסם לראשונה 01/09/2015 23:28

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
נשיא ארה"ב ברק אובמה
צילום: EPA
מומלצים