שתף קטע נבחר

"נחוש לקדם שלום". נחשף מכתב של רבין לסאדאת

ב-1975, במהלך הניסיונות להגיע להסכם שלום בין ישראל למצרים, השאה האיראני שימש כמתווך. היום מפרסם ארכיון המדינה התכתבויות כולל מכתב ששלח ראש הממשלה דאז לנשיא המצרי סאדאת שהגיב לרבין: "הצדדים סבורים שהסכסוך לא ייפתר בכוח צבאי אלא בדרכי שלום בלבד"

40 שנה לחתימה על הסכם הביניים בין ישראל למצרים, שנחתם ב-4 בספטמבר 1975 – מפרסם ארכיון המדינה חומרים חדשים על הסכם זה, בהם מכתב ישיר של ראש הממשלה יצחק רבין לנשיא מצרים אנואר סאדאת, והעברת מסרים דרך השאה של טהרן בין הצדדים.

 

חלק א' של המסמך - לחצו כאן

חלק ב' של המסמך - לחצו כאן

 

עוד בחדשות:

בשל התסבוכת: ארדן מכין אלטרנטיבה להירש

"התשובה לחרם". משוחררי צה"ל מתנדבים בעולם

הימין יעלה, הכלכלה תקרוס. השלכות הפליטים

 

"כל מה שהתרחש בזירת המזרח התיכון מאז ביקורו של סאדאת בירושלים לרבות הביקור עצמו – לא היה אפשרי אלמלא דרך זו שהלכנו בה בחתימת הסכם הביניים". כך קבע יצחק רבין בספרו "פנקס שירות". החתימה על ההסכם הייתה הישג חשוב של רבין בעת כהונתו הראשונה כראש הממשלה, והתוותה את הדרך לחוזה השלום עם מצרים בהמשך.

 

מכתבו של רבין לשאה האיראני ()
מכתבו של רבין לשאה האיראני

 

את תחילתו של התהליך שהביא לחתימת הסכם הביניים ניתן לראות בהסכם הפרדת הכוחות בין ישראל למצרים, שחתמה ממשלת גולדה מאיר בינואר 1974. מיד לאחר כניסת רבין ללשכת ראש הממשלה החלו מגעים לצעדי המשך מדיניים בין ישראל למצרים על פי רצונו של נשיא מצרים אנואר סאדאת ובעידודו של הנרי קיסינג'ר, מזכיר המדינה האמריקני. המשא ומתן לחתימת הסכם הביניים התארך מאוד, עד לחתימתו ב-4 בספטמבר 1975.

 

במהלך השיחות החליפו רבין וסאדאת מסרים של פיוס, אולם בכל זאת הוא התפוצץ – וקיסינג'ר האשים את ישראל בכישלון. בעקבות כך הביע הממשל האמריקני את כעסו על המדיניות הישראלית, אך בסופו של דבר נחתם ההסכם המיוחל. בספטמבר 1975 חתמו ישראל ומצרים על הסכם הביניים, ובו הן התחייבו לא לנקוט איום בשימוש בכוח והצהירו כי הסכסוך ביניהן ובמזרח התיכון לא ייפתר בכוח אלא בדרכי שלום.

 

כשאיראן ניסתה לתווך בין מצרים לישראל  

רבין ניסה לקדם את המגעים הישירים עם מצרים באמצעות השאה האיראני, בעת ביקורו בטהרן בדצמבר 1974, לאחר שזה קיבל שדר מסאדאת בעניין זה. בשדר שקיבל השאה ותוכנו נמסר לרבין נאמר: "סאדאת מוכן להיכנס לשיחות ישירות עם ישראל. תכלית שיחות אלו להגיע להסדר מוגבל בסיני (דהיינו, על חלק מוגבל ממנה)".

 

רבין עם מזכיר המדינה קיסינג'ר, 1974 (צילום: משה מילנר, לע"מ) (צילום: משה מילנר, לע
רבין עם מזכיר המדינה קיסינג'ר, 1974(צילום: משה מילנר, לע"מ)
  

ראש הממשלה רבין מגיב: "אני מאמין שהתקווה היחידה לשלום באזור תלויה ביחסים בין ישראל למצרים. אני מברך מוכנות מצד מצרים למגעים ישירים עם ישראל. אני מוכן לנהל משא ומתן עם מצרים בהנחה שחלקים מסיני יוחזרו אליה בתמורה לצעדים אמיתיים לקראת שלום מצד מצרים. אין צורך להיכנס לפרטים כעת על הנושאים שבדיון בין הצדדים". רבין הדגיש: "ישראל מוכנה למגעים ישירים בכל זמן ובכל מקום שיתאימו למצרים".

 

רבין לסאדאת: "מתאמץ לראות מנקודת מבטך"

טרם חתימת הסכם הביניים הציע קיסינג'ר שרבין ישלח לסאדאת מכתב אישי ובו יגלה הבנה לצרכיו הפוליטיים. ב-12 במרס 1975 כתב רבין ישירות לראשונה לסאדאת. הוא כתב לו על ביטחונו בכך שסאדאת עושה מאמצים גדולים למען הסכם, ושכראש ממשלת ישראל חשוב לו שיוכל להציג לציבור את הנסיגה האפשרית כנקודת מפנה לקראת עידן חדש וצעד ראשון להתקדמות אמתית לקראת השלום.

 

אין זו הפעם הראשונה שמועברים מסרים בין ראש ממשלה בישראל לנשיא מצרים, וגם גולדה העבירה דרך האמריקנים מסרים. אך כעת מדובר במכתב ישיר לנשיא המצרי.

נשיא מצרים סאדאת עם קיסינג'ר (צילום: אוסף סוכנות הביון המרכזית ) (צילום: אוסף סוכנות הביון המרכזית )
נשיא מצרים סאדאת עם קיסינג'ר(צילום: אוסף סוכנות הביון המרכזית )

"הוד מעלתך, כשאני מפנה את המכתב הזה אליך אני מודע לחלוטין לכך שזו פעולה יוצאת דופן. עם זאת, אני יכול לשים את מבטחי בחברינו המשותף, ד"ר הנרי קיסינג'ר, שיבטיח את חשאיותו (של המכתב, ג"מ). הקונפליקט הארוך בין שתי המדינות שלנו הביא לסבל רב על אנשינו. שתי האומות שלנו היו קורבן לנסיבות היסטוריות טרגיות, ואני מביע תקווה כנה שההשגחה (משערים שהכוונה להשגחה עליונה, ג"מ) תחלץ אותנו ממערבולת הלוחמה והטינה.

 

"ממה שד"ר קיסנג'ר מסר לי וגם מהצהרותיך הפומביות, אני מרגיש שאתה נחוש לעשות מאמצים להגיע להסדר. אני מצדי נחוש לעשות כל מאמץ לקדם שלום בינינו", כתב לו רבין. "אנא דע שלמרות שאני מ'הצד השני', אני מתאמץ להבין את הבעיות שלך ולראות דברים מנקודת מבטך. אני יודע שאין הסכם אפשרי ללא החלטות קשות".

 

סאדאת: "מוסכם"

"הרשה לי, אדוני הנשיא, להביא לתשומת לבך דאגה שישראל מחשיבה כבעלת חשיבות מכרעת", כותב רבין, ומציג: "אנשיי צריכים לדעת שדרך תהליך של נסיגה לגבול חדש מוסכם, אנחנו נכנסים כעת לנקודת מפנה ונכנסים לעידן שבו נוכל ליישב את כל חילוקי הדעות בינינו באמצעי שלום בלבד". רבין מסביר שכראש ממשלה עליו לשכנע את הישראלים והשרים בממשלתו שישראל לא תסכן את עצמה.

 

קיסינג'ר תיאר את תגובתו של סאדאת שאמר שזה השדר החשוב ביותר שקיבל מישראל, וסדאדאת רשם על גבי מכתבו של רבין את הערותיו. ליד סעיפים שונים רשם "מוסכם". בסוף הוסיף כמה נקודות, בהן "נסיגה לקו מוסכם בדרכי שלום בלבד. חייבת להיות נקודת מפנה", וכן "שני הצדדים סבורים שהסכסוך לא ייפתר בכוח צבאי או בעוצמה והם יפתרו אותו בדרכי שלום בלבד".

 

ב-10 בספטמבר 1975 התראיין רבין לכתבים וסיפר: "אני חושב שהמאבק הזה בעולם הערבי, שאני מקווה שייגמר בטוב, ואני מקווה שסאדאת יעמוד בו. ואני מוכרח לומר ולא אגיד את זה בפומבי אבל הנאומים של סאדאת.. אני מוכרח להודות שיש בהם אומץ לב בלתי רגיל".

 

רבין הוסיף: "על מה סאדאת צועק בעיתון כווייתי ובנאומים? ישראל היא עובדה קיימת, מי שרוצה להתעלם מזה לא חי במציאות שלנו, אני לא זוכר מנהיג ערבי שאמר זאת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: משה מילנר, לע"מ
רבין וקיסינג'ר
צילום: משה מילנר, לע"מ
מומלצים