שתף קטע נבחר

לתאילנדי מ"פלפלים צהובים": רוצה אזרחות? ותר על שלך

טון חי עם בן זוגו בישראל כבר יותר משבע שנים והשניים נתקלים באפליה כפולה. רשות ההגירה: "זהו החוק". האגודה לזכויות האזרח: "ההתעקשות סותרת את חובת הרשות לנהוג בשוויון ומפלה"

מדוע דורש משרד הפנים מבן זוג תאילנדי של אזרח ישראלי לוותר על אזרחותו הזרה כתנאי לקבלת אזרחות ישראלית, אף שלא ביקש זאת בעבר מפונים אחרים באותו עניין?

 

אלון מימון הישראלי וקיטיפום פוטבטים (טון) התאילנדי, בני זוג כבר יותר משבע שנים שחולקים חיים משותפים בישראל. לדבריהם, משרד הפנים מפלה אותם על רקע היותם ידועים בציבור ומציב להם דרישות בלתי אפשריות. "המשמעות היא שכבר שנים אנחנו מנסים לקבל את המגיע לנו כחוק וכעת נתקלים באטימות ובירוקרטיה".

 

מימון ופוטבטים. "זכויות בסיסיות כמו כולם" ()
מימון ופוטבטים. "זכויות בסיסיות כמו כולם"
 

בשנים האחרונות ביקש פוטבטים, המכונה טון, להתאזרח בישראל. לצורך כך החלו בני הזוג ב-2008 ב"הליך המדורג" שמאפשר התאזרחות של זר שבן זוגו אזרח ישראלי. כאן נתקלו השניים, המוכרים כידועים בציבור, בבעיה הראשונה: רשות האוכלוסין וההגירה מאפשרת שני מסלולים לקבלת אזרחות עבור בן זוג – מסלול לנשואים ומסלול ללא נשואים. אלון וטון אינם נשואים, ולכן נדרשו לעבור מסלול ארוך יותר שאורך שבע שנים לעומת ארבע שנים וחצי לנשואים.  

 

אחרי שעמדו בקריטריונים וצלחו את התקופה ניצבים כעת השניים, המתגוררים בתל אביב, בפני בעיה חדשה: נציגי רשות האוכלוסין וההגירה הבהירו שכתנאי לקבלת האזרחות ישראלית נדרש טון לוותר על אזרחותו התאילנדית. הוא הסכים בתחילה, אבל לאחר מכן הבין שהצעד יפגע במשפחתו. בעקבות זאת נדחתה הבקשה שהגיש. "המשמעות של ויתור על אזרחות היא מרחיקת לכת. זה אומר שלא אוכל לטפל בהורים שלי לאורך תקופה ארוכה בתאילנד. שתיפגע הזכות שלי לרשת אותם ושנפגע בבני המשפחה שלי", הסביר טון. הוא מועסק כיום כעובד בספא תאילנדי ומטפח קריירת משחק. בעבר אף שיחק בסדרת הטלוויזיה "פלפלים צהובים". 

 

בני הזוג הכירו ב-2007 בטיול של מימון בבנגקוק. טון הגיע לישראל בעקבותיו שנה מאוחר יותר ומאז הם יחד. "כבר יותר משמונה שנים שאנחנו יחד, הוכחנו שהאהבה שלנו אמיתית ושמרכז החיים שלנו בישראל", הסביר מימון (33). "לא תכננו שום דבר מראש אבל טון הגיע בעקבות האהבה לישראל ומאז אנחנו מתנהלים מול בירוקרטיה שמצריכה הצגת מיליון מסמכים ותעודות", הווסיף. ואילו טון הסביר: "ישראל היא הבית שלי. אני מבקש לקבל זכויות בסיסיות כמו כולם".

 

עו"ד טל חסין, מנהלת מחלקת פניות הציבור באגודה לזכויות האזרח המייצגת את בני הזוג, ערערה בשמם לרשות לפני כחודש אך עד כה ללא מענה. "התעקשות משרד הפנים שמר פוטבטים יוותר על אזרחותו התאילנדית כתנאי לקבלת אזרחות ישראלית חסרת כל תכלית וטעם, סותרת את חובת המשרד לנהוג בשוויון ומפלה", הסבירה. לדבריה, "אין כל שוני רלוונטי בין בני זוג נשואים, שאינם נדרשים להיפרד מאזרחותם הזרה, לבין ידועים בציבור. הכנסת ובית המשפט  העליון הכירו בכך מזמן, ובשורה ארוכה של חוקים ופסקי דין השוו את זכויותיהם. למשרד הפנים יש שלל דרכים חוקיות לסגת מדרישתו המפלה, והוא אף ייאלץ לעשות זאת כשהנושא יגיע לבית המשפט". 

 

מרשות האוכלוסין וההגירה נמסר בתגובה: "שני המסלולים קיימים כבר שנים רבות. הבקשה לוויתור על אזרחות היא סעיף בחוק ההתאזרחות ולא 'דרישה של הרשות'. מי שמבקש לערער על הסעיף רשאי להגיש בקשה לפטור מוויתור על אזרחות והבקשה נבחנת לגופה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מימון ופוטבטים. הבקשה נדחתה
צילום: עומר לוזובסקי
עו"ד טל חסין
צילום: עומר לוזובסקי
מומלצים