שתף קטע נבחר

מצבן העגום של קופה"ח נחשף: גרעון של מיליוני שקלים

למרות המאמצים לייצב את מצבן הכלכלי של קופות החולים, גם את שנת 2014 סיימו ארבע הקופות בגרעון עצום. "ההכנסות של בתי החולים הן ההוצאות של קופות החולים, וזה מצריך תיקון", אומרת סמנכ"ל משרד הבריאות

מצבן הפיננסי של קופות החולים ממשיך להדרדר, על אף הגדלת התמיכות הממשלתיות. כך עולה מדו"ח של משרד הבריאות שהתפרסם היום (ד'), לסיכום הפעילות השנתית של ארבע קופות החולים בשנת 2014. גרעון כלל קופות החולים עומד על 382 מיליון שקלים. בנטרול ההכנסות והתמיכות הממשלתיות אותן מקבלות הקופות, הגרעון הכולל מגיע לסכום של 2.475 מיליארד שקלים. 

 

קראו עוד על מצב מערכת הבריאות בישראל:

קטסטרופה: מה יציל את מערכת הבריאות?

דו"ח: הישראלים שילמו 32 מיליארד ש' על שירותי בריאות פרטיים ב-2014

דו"ח מש' הבריאות: אלו בתי החולים האיכותיים בישראל

 

"בשנים האחרונות נוצרו בעיות כלכליות משמעותיות לקופות החולים. הבעיות התקציביות הופכות לבעיות תזרימיות, כלומר אנחנו רואים את ההון העצמי במגמה שלילית, תזרים המזומנים קטן והמצב של קופות החולים לא טוב", אמרה אתמול רויטל טופר-חבר טוב, סמנכ"ל קופות חולים ושב"ן במשרד הבריאות.

 

קופת חולים לאומית הינה הקופה היחידה אשר הציגה גידול בגירעון בניטרול תמיכות, אשר עמד על סך של כ- 296 מיליון שקלים בשנת 2014 לעומת גרעון של כ- 239 מיליון שקלים בשנת 2013.

 


גרעון קופות החולים בניכוי תמיכות והכנסות והפסדים חד פעמיים, לשנים 2010-2014:

גרעון קופות החולים בניכוי תמיכות והכנסות והפסדים חד פעמיים, לשנים 2010-2014:
  2014 2013 2012 2011 2010
כללית 1,776- 1,917- 1,359- 670- 738-
מכבי 224- 243- 379- 337- 197-
לאומית 296- 239- 240- 158- 106-
מאוחדת 179- 229- 151- 282- 74-
סך הכל 2,475- 2,628- 2,129- 1,447- 1,115-

 

 

עוד עולה מהדו"ח כי בשנת 2014 לשלוש קופות חולים ישנו גרעון ביתרות ההון העצמי: במכבי - 296 מיליון שקלים, במאוחדת 50 מיליון שקלים ובלאומית 1,176 מיליון שקלים. 

 

 

לעומת זאת, בשירותי בריאות כללית הנכסים נטו חיוביים בסך של 123 מיליון שקלים, אך נמצאים במגמת ירידה מתמשכת. את הגרעון העצום של שירותי בריאות כללית, המקבלת תמיכות נרחבות מהמדינה, ניתן להסביר בתחזוקה היקרה של בתי החולים הציבוריים הנמצאים בחזקתה.

 

במקביל ניתן לראות בכל מערכת הבריאות בעיה של תקצוב של בתי החולים, גם בבתי החולים הממשלתיים וגם הציבוריים. "כיום ההכנסות של בתי החולים הן ההוצאות של קופות החולים. השמיכה קצרה וכשכל אחד מושך לכיוונו, נוצרת בעיה, כך שכל המודל הזה מצריך תיקון", אומרת טופר-חבר טוב, "לכן אנחנו עובדים על מודל תקצוב חדש, כך שיהיה תקציב ייעודי לבתי החולים באופן שיקטין את הנטל של המימון מקופות החולים לבתי החולים".

 

 

העומס בבתי החולים. "יש צורך במודל תקצוב חדש" ()
העומס בבתי החולים. "יש צורך במודל תקצוב חדש"

 

סיבה לגרעון: פער בין המדדים שתוקצבו למצב בפועל

סיבה נוספת לגרעון המעמיק ניתן לתלות בעובדה כי משנת 2008 נחתמו הסכמי שכר חדשים לרופאים ולאחיות. הסכמי השכר לא תוקנו במדד יוקר הבריאות, המשקף את עליית המחירים במערכת.

 

בנוסף, מתקיים תהליך של שחיקה במדד הדמוגרפיה, המשקף את הגידול באוכלוסיה וההזדקנות שלה לאורך השנים. לדברי טופר-חבר טוב, בשנים האחרונות תוקנו שני המדדים, אך זה עדיין לא מספיק. "הכסף הזה שנגרע מהקופות יצר בור גדול", היא אומרת, "נכון שמשרד הבריאות מסייע לכסות אותו אבל זה לא סכום שהקופות מקבלות באופן אוטומטי אלא רק אם הן עומדות במדדים מסויימים".

 

שר הבריאות, ח"כ יעקב ליצמן אמר אתמול : "אנחנו מודאגים מאוד מהגרעונות בקופות החולים שמאיימים על יציבות המערכת. החלטנו לא להסתפק בטיפול קוסמטי או בתגבור של הסכם הייצוב, אלא לטפל באופן יסודי בתופעת המחסור במשאבים וההקצאה המעוותת".

 

קופות החולים: אנחנו ממשיכים להתייעל

"הדו"ח מראה גם השנה כי הכללית שומרת על המגמה של מאזן לקוחות חיובי והתנהלות פיננסית יעילה ואחראית", נמסר בתגובה משירותי בריאות ככלית, "מחדל התקצוב של בתי החולים במדינת ישראל בולט בדו"ח, המראה כי בעוד שגרעונם של בתי החולים הממשלתיים ממומן על ידי המדינה, הכללית נושאת על כתפיה את התקצוב של שליש ממערכת האשפוז הציבורית וכל זאת מבלי שהמדינה מעמידה למשימה לאומית זו מקורות ראויים".

 

לעומת זאת, ממכבי שירותי בריאות נמסר כי "הנתונים שפורסמו מעידים שוב על מחסור מתמשך ותת תקצוב במערכת הבריאות. על המדינה לתקצב את מערכת הבריאות מראש באופן מסודר ובבסיס התקציב. כדי לייעל עוד את מערכת הבריאות יש לשנות את המבנה שלה ולהעביר את בתי החולים הממשלתיים לניהול קופות החולים. מכבי ביצעה בשנים האחרונות באופן מיטבי תהליכי התייעלות שהביאו גם לשיפור השרות ולצמצום הבירוקרטיה".

 

בלאומית שירותי בריאות מעדיפים להתייחס לצורך בשינוי התקצוב הקופה ביחס לגודלה: "כפי שמוצג בדו"ח, לאומית שירותי בריאות פועלת החל משנת 2007 באיזון תקציבי, תוך עמידה ביעדים כפי שנקבעים על ידי משרדי הבריאות והאוצר. לאומית פועלת מזה תקופה מול כל גורמי הממשלה על מנת לפתור מספר משקולות ייחודיות מההיסטוריה, לרבות עדכון הכרחי של נוסחת הקפיטציה אשר תתן מענה לחיסרון לקוטן".

 

בקופת חולים מאוחדת מרוצים מתוצאות הדו"ח: "הדו"ח ההשוואתי לשנת 2014 מציג כי מאוחדת השיגה שיפור בתוצאותיה זו השנה השלישית ברציפות. שיפור זה בולט במיוחד לאור תוצאות הקופה בשנים 2010-11 שנים בהן הגיעה הקופה עד לרישום אזהרת עסק חי בדוחותיה".

 

וזה מה שקרה בחורף הקודם - עומס שיא בבתי החולים:

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל לרנר
קופת חולים כללית. הגרעון נובע מאחזקת בתי החולים הציבוריים
צילום: גיל לרנר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים