שתף קטע נבחר

"שרים הבטיחו - ואחותי תקועה 11 שנה באתיופיה"

שר הפנים ושר הקליטה התחייבו לסייע לארגווי טספה, שהשתחרר לפני שנה מסיירת צנחנים, להעלות את אחותו מאתיופיה. אבל דבר לא השתנה

"מציבים אינסוף קשיים בירוקרטיים, 'תלך, תבוא, תביא את הטופס הזה וההוא', ולמרות הבטחות של שרים דבר לא קורה. אחותי מחכה כבר 11 שנה לממש את הזכות הבסיסית לעלות לישראל והלב שלנו קרוע. יד ימין לא יודעת מה עושה יד שמאל". כך הסביר ארגווי טספה, שהשתחרר בשנה האחרונה משירות בסיירת צנחנים, כיצד המדינה מערימה קשיים לנוכח מאמציו שנמשכים כבר יותר מעשור במטרה להעלות את אחותו ושלושת ילדיה מאתיופיה. סיפורה של המשפחה פורסם לראשונה ב-ynet ובהמשך זכה להד ציבורי. בסופו של דבר התחייבו לפני כשלושה חודשים שר הפנים סילבן שלום ושר הקליטה זאב אלקין להעלות את בני המשפחה, אך נראה כי היו אלה הבטחות בעלמא.

 

האחות קסה ובני משפחתה. עדיין ממתינים באתיופיה ()
האחות קסה ובני משפחתה. עדיין ממתינים באתיופיה

לדבריו, בחודשיים האחרונים הסוכנות היהודית מסרבת להעלות את האחות וילדיה, בטענה כי לא ניתן להסדיר ביטוח רפואי להטסת בתה, תינוקת בת כחודשיים שאושפזה עם לידתה. מאז התינוקת שוחררה מבית החולים אך הסוכנות עדיין מסרבת להעלות את בני המשפחה. "הצגנו אישורים שהתינוקת בריאה ועכשיו אומרים לנו שאי-אפשר להסדיר לה ביטוח בריאות בישראל. בסוכנות שלחו אותי לטפל בזה בעצמי אבל זה משהו שרק רשות ממלכתית יכולה לעשות", אמר.

 

טספה בן ה-23 עלה עם אמו וארבעת אחיו מגונדר שבאתיופיה ב-2004. בישראל חיכו לו שני אחים נוספים, אך אחותם קסה בת ה-18 נשארה באתיופיה. הסיבה: היא הייתה בת יותר מ-18 ונציגי הסוכנות ומשרד הפנים הודיעו כי תעלה ארצה בהפרש של שבועיים. לדברי טספה, רגע לפני העלייה למטוס נמסר להם כי ייאלצו להיפרד: "אמרו לנו שהיא תעלה מהר אבל אף אחד לא הבין שה'מהר' הזה יהפוך לעשר שנים של סיוט, שבהן מעבירים אותנו מיד ליד ואנחנו לא מקבלים תשובות".

 

כאמור, במאי 2015 התחייבו שרי הפנים והקליטה כי קסה, בעלה וילדיהם יעלו לישראל. בנוסף בני המשפחה מחזיקים בידיהם מסמך רשמי שבו נכתב כי למשפחה יש אישור לעלות לישראל. "זה פשוט מתסכל. אחותי וילדיה במצב לא טוב באתיופיה, אנחנו לא מפסיקים להילחם, מקבלים התחייבות אבל אפס מעשים בשטח". 


ארגווי טפסה בעת שירותו. ההבטחה לסייע לחיילים התמוססה ()
ארגווי טפסה בעת שירותו. ההבטחה לסייע לחיילים התמוססה
 

סיפורו מייצג במידה רבה את מצבם של אלפים נוספים מיוצאי אתיופיה המבקשים להביא לישראל את בני משפחותיהם שנותרו במדינה עקב מחלוקת לגבי זכאותם לעלייה.

 

לאחר סדרה של החלטות ממשלה מאז 2003, שלא הביאו להעלאת כל בני הקהילה, ובשל הצטברות פניות של יוצאי אתיופיה שביקשו להעלות את קרוביהם, הקים לפני כשנתיים שר הפנים דאז גדעון סער ועדה שהייתה אמורה לדון בתיקיהם של אלפי היהודים שבקשת עלייתם לארץ נדחתה.

 

6,000 פניות - אף אחת לא נענתה

אל הוועדה פנו כ-6,000 משפחות החיות בישראל, אך בתום שנה התברר כי היא לא אישרה אפילו בקשה אחת מאלה שהופנו אליה. לפני כשנה ביקש סער להרחיב את המנדט שניתן לוועדה והאריך את תקופת פעילותה, אולם גם בשנה שחלפה לא אישרה הוועדה את עלייתו של אף אחד מהמקרים שהובאו בפניה.

  

בדיון בכנסת בחודש יולי אישר שר הפנים שלום כי הועברו אליו רשימות של כ-8,000 יהודים שנותרו באתיופיה. הוא התחייב לעדכן את הכנסת באפשרות לגבש החלטת ממשלה חדשה להעלות עוד אלפים מהם לישראל. בנוסף הצהיר שלום כי יפעל באופן מיידי להעלאת בני משפחותיהם של חיילים בצה"ל.

 

"אני לא מצליח להבין איך משרד הפנים, הסוכנות היהודית ומשרד הקליטה, שהכינו תוכנית חריגה לעלייה שלנו, לא מצליחים להעלות משפחה אחת. זה ביטוי של זלזול עמוק ולא ברור לי איך, במצב כזה, הם יביאו עוד אלפים מיהודי אתיופיה", סיכם טספה.

  

מהסוכנות היהודית נמסר כי היא אמונה על הבאת עולים לישראל, "בעוד אחותו של טספה קיבלה ממשרד הפנים אשרה הומניטרית ולא אשרת עולה. אף שאין לה מעמד של עולה, הסכימה הסוכנות לפנים משורת הדין לממן את הוצאות הטיסה של האחות ובתה התינוקת ולאפשר להן להתגורר במרכז קליטה עם הגעתן ארצה עד שיושלם הליך גיורה ומשרד הפנים יעניק לה מעמד עולה ואזרחות.

 

"כל עוד האם והתינוקת אינן מקבלות מעמד זה, הן אינן זכאיות על פי חוק לזכויות שונות השמורות לאזרחים. לפיכך, אנו מעודדים כעת כל מי שמעוניין לסייע, להציע תרומה למשפחה כדי לממן את אשפוזה של התינוקת והטיפולים הרפואיים בה במידת הצורך, עד לרגע שבו הן יקבלו אזרחות ויהיו זכאיות לביטוח לאומי וביטוח בריאות ממלכתי (קופת חולים)".

 

תגובתם של שר הקליטה ושר הפנים לא התקבלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים