שתף קטע נבחר

מחקר ענק קובע: חומרי הדברה ביתיים גורמים לסרטן בילדים

פרסום ראשון: סיכום כלל המחקרים האחרונים חושף כי חומרי ההדברה גרמו לסרטן מסוג לוקמיה ולימפומה בילדים. משרד הבריאות: עוקבים אחר התוצאות, החומרים המסרטנים יוצאים בהדרגה משימוש

סכנה ברורה מחומרי הדברה ביתיים: לפי מחקר ענק שיפורסם בקרוב בכתב העת המרכזי לרפואת ילדים "פדיאטריקס", ומובאים כאן לראשונה, חומרי הדברה ביתיים גורמים לסרטן דם בילדים. במשרד הבריאות הישראלי הגיבו: "חומרים מסרטנים יוצאים בהדרגה משימוש".

 

חוקרים בחרו 16 מחקרים מתוך 277, שהיו בעלי מובהקות סטטיסטית. החוקרים בדקו נתונים לגבי החשיפה לחומרי הדברה ביתיים בתוך הבית ומחוצה לו (כמו בחצר) למול שיעור התחלואה בלוקמיות ולימפומות.

 

קראו עוד על סכנות חומרי ההדברה:

חומרי ההדברה שמוצאים דרכם למזון שאתם אוכלים

מש' הבריאות: להגביל השימוש בחומר הריסוס המסרטן

ישראל ראשונה בתחלואת סרטן הלימפומה; שנייה בתמותה

 

חומרי הדברה נמצאים בשימוש נרחב בכל רחבי העולם, בחקלאות, בתעשייה וגם בבתים הפרטיים. ילדים חשופים לחומרי ההדברה כאשר הם נוגעים במשטחים כמו רצפה או דשא שעברו ריסוס, ולאחר מכן מכניסים את אצבעותיהם לפיהם.

 

תרסיס נגד ג'וקים - נראה תמים, אבל עלול להיות מסוכן יותר מהג'וק (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תרסיס נגד ג'וקים - נראה תמים, אבל עלול להיות מסוכן יותר מהג'וק(צילום: shutterstock)

 

מאחר שמערכת החיסון של ילדים עדיין מתפתחת, הם מוגנים פחות ממבוגרים. המערכות האנזימטיות והמטבוליות מסוגלות פחות לנטרל את הרעלים ולהפריש אותם מהגוף. לפיכך, הם רגישים הרבה יותר מגופם של מבוגרים לחומרים רעילים, כמו חומרי ההדברה.

 

מחקרים קודמים כבר הראו את הקשר בין חומרי הדברה לתחלואה בסרטן. במחקר החדש שיפורסם בעולם בשבוע הבא, סיכמו חוקרי אוניברסיטת הארוורד 16 מחקרים מתוך כלל 277 שעסקו בקשר בין חומרי הדברה לסרטן בילדים.

 

החוקרים מצאו כי חשיפה לחומרי הדברה ביתיים הגדילה את הסיכון של הילדים לסרטן הדם מסוג לוקמיה ב- 47%, והגדילה את הסיכון לסרטן מסוג לימפומה ב-43%. בנוסף נמצא כי החשיפה לחומרי ההדברה הגבירה במעט את הסיכון ללקות גם בגידולי מוח.

 

פרופ' מרים בן הרוש, מנהלת המערך להמטואונקולוגיית ילדים בביה"ח רמב"ם, מסבירה על השפעת החשיפה לחומרי הדברה לסיכון לסרטן:

 

 

"הסיכון לסרטן מחומרי הדברה ידוע כבר מהעבר", אומרת פרופ' בן הרוש, "כבר משנות השמונים ישנם דיווחים בעולם על הסיכון ללוקמיות ולימפומות בילדים, ואפילו באמצעות חשיפת האם ההרה לחומרים במהלך ההריון.

 

"אנחנו לוקחים את הדיווחים הללו מאוד ברצינות, אבל אין סיבה לפאניקה", מוסיפה פרופ' בן הרוש, "חשוב לנקוט במשנה זהירות ולצמצם את החשיפה לחומרי הדברה, במיוחד במהלך ההריון, אבל עדיין צריך להמתין לתוצאות מחקרים נוספים כדי שנגיע למסקנות חד משמעיות".

 

משרד הבריאות: חומרים מסרטנים ייאסרו לשיווק

ממשרד הבריאות נמסר ל-ynet כי הם עוקבים אחר הספרות הרפואית והשפעות חומרי ההדברה בילדים, וכי חומרים מסוכנים יוצאו בהדרגה משיווק: "נציגי משרד הבריאות דנים עם המשרד להגנת הסביבה באופן קבוע בישיבות של וועדה בינמשרדית בנושא רישום חומרי הדברה לתברואה כולל שימוש ביתי.

 

"חומרים הידועים כמסרטנים אינם מאושרים כחומרי הדברה לתברואה, כאשר גם חומרי הדברה החשודים כמסרטנים יוצאים בהדרגה משימוש תברואי (לדוגמא החומר פרופוקסור). על כל חומרי ההדברה התברואיים חובה לסמן אזהרות למזעור חשיפה של ילדים, למשל: הוראות אחסון, הוצאת ילדים מהחדר בזמן הריסוס, איסור על שימוש של חומרים מסוימים בחדרים של תינוקות, זמן כניסה מחדש של אנשים לאזור המטופל ועוד.

 

"במקרים נדירים ורק כאשר אין תחליף לחומר (למשל פורמלדהיד לחיטוי קרקע), אז חומרי הדברה מסרטנים רשומים לשימוש חקלאי או וטרינרי. במקרה זה, חשיפת ילדים תהיה פחות רלוונטית מכיוון שלא מדובר בשימוש ביתי או שימוש בגינות פרטיות. כמובן שיש לציין בתווית התכשיר אזהרה לכך שהחומר ידוע או חשוד כמסרטן.

 

לאחרונה פורסמה הודעה של הסוכנות הלאומית למחקר על סרטן על כך שהחומר גליפוסט (קוטל עשבים) חשוד כמסרטן בבני אדם, וזאת על בסיס עדויות מספקות לסרטון בחיות מעבדה ועדויות מוגבלות בבני אדם. משרד הבריאות המליץ למשרד החקלאות להגביל את השימוש בתכשיר בגינות ציבוריות ובקרבה למוסדות חינוך, וזאת כדי למזער חשיפה של ילדים".






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאטרסטוק
חשיפה בהריון לחומרי הדברה עלולה לגרום לסרטן אצל התינוק
צילום: שאטרסטוק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים