שתף קטע נבחר

צילום: AP, רויטרס

כבר לא אכזרית: המהפך בתדמית של מרקל

מקנצלרית "חסרת לב" שלא מוותרת ליוון היא הפכה תוך חודשיים ל"גיבורה הומניטרית" ו"אימא". דרך הפעולה בשני המשברים זהה: התחלה מהוססת, פעולות נחרצות בהמשך ואמונה שגרמניה צריכה להראות את הדרך למדינות אירופה. הגרמנים איתה: "אנחנו ידועים ביסודיות, עכשיו צריך גמישות"

 

תוך חודשיים השתנתה התדמית של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל מקצה לקצה. מדימוי של מנהיגה חסרת לב, שמטפלת במשבר החוב האירופי בצורה מרושעת, היא הפכה לגיבורה של אלה שבורחים ממולדתם כדי למצוא מקלט באירופה.

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

לא כולם מרוצים מהגישה התקיפה של מרקל, גם למשבר הכלכלי ביוון וגם למשבר הפליטים. חלק מהמדינות שגיבו את ההתעקשות שלה להציב תנאים נוקשים בתוכנית החילוץ של יוון, סלובקיה למשל, נמצאות כעת בצד השני של הוויכוח בנוגע לקליטת הפליטים ביבשת.

"היינו יסודיים, עכשיו צריך גמישות". מרקל (צילום: AP) (צילום: AP)
"היינו יסודיים, עכשיו צריך גמישות". מרקל(צילום: AP)

השוני בין המשברים הוביל לתפיסות מנוגדות של הקנצלרית בעולם, אך דרך הפעולה שלה בשני המקרים הייתה דומה: גישה ראשונית מתונה שהופכת לנחרצת, התעקשות שאירופה חייבת לציית לחוקים הבינלאומיים, בחינת דעת הקהל בארצה ואמונה ביכולתה של גרמניה לפתור משברים באירופה.

 

התמיכה הגדולה במרקל בגרמניה נמשכת גם כשהיא מתקרבת לשנתה העשירית כקנצלרית. התקופה הארוכה שלה בשלטון היא גם בזכות היכולת לשכנע את הגרמנים שהיא שולטת במשברים מורכבים, אך גם לוקחת בחשבון את החששות שלהם ומבינה אותם – מה שהעניק לה את הכינוי "מוטי" (אימא).

מצטלמת עם פליטים בברלין (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מצטלמת עם פליטים בברלין(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

 

"כל האופציות על השולחן". קריקטורה לפני אישור תוכנית החילוץ ליוון ()
"כל האופציות על השולחן". קריקטורה לפני אישור תוכנית החילוץ ליוון

"אם רחומה". הסורים מביעים את אהבתם בטוויטר
"אם רחומה". הסורים מביעים את אהבתם בטוויטר

מסכת מרקל בהפגנת תמיכה בפליטים במדריד (צילום: Getty Images) (צילום: Getty Images)
מסכת מרקל בהפגנת תמיכה בפליטים במדריד(צילום: Getty Images)

מובן שהקביעה שגרמניה ושאר חברות האיחוד האירופי מחויבות לקלוט את מי שבורח ממלחמת אזרחים בארצו הפכה אותה ליקירת המהגרים. בביקור במרכז לקליטת פליטים בברלין ביום חמישי הונפו תמונותיה, רבים ביקשו להצטלם איתה למזכרת וקראו לה "אימא". מעניין אם ההערצה תימשך אחרי ההודעה של גרמניה ביום ראשון שתחדש את ביקורת הגבולות שלה כדי להגביל את שטף המהגרים.

 

"אם נקלוט את הפליטים כמו שצריך נרוויח"

סימן ההיכר של מרקל תמיד היה פרגמטיות, הרבה יותר מאשר פאתוס או חזון. "כמו תמיד, גם הפעם היא פועלת בצורה פרגמטית מאוד. יש שטף של פליטים והיא מנסה להשתלט עליו", אומר מנפרד גולנר, ראש מכון הסקרים פורסה. "כמו תמיד היא מסתכלת על המצב ולוקחת צעד אחר צעד". גולנר מוסיף שגרמניה מחויבת לעזור לאלו שברחו מקרבות בארצם כדי ש"התדמית השלילית של גרמניה לא תחזור".

 

כשנשאלה השבוע איך היא מרגישה על תדמיתה מחוץ לגרמניה אמרה הקנצלרית שהיא "שמחה שגרמניה הפכה למדינה שהרבה אנשים שלא חיים בה מקשרים אותה לתקווה. אני לא חושבת שזה קשור רק אליי, זה קשור גם למדינה, לאנשים, למי שעזר וקיבל את מבקשי המקלט".

פליטים מגיעים לגרמניה (צילום: AP) (צילום: AP)
פליטים מגיעים לגרמניה(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)
 

מרקל חושבת שלגרמניה, שהאוכלוסייה שלה מידלדלת, יש מה להרוויח משילוב הפליטים בחברה. "אם נעשה את זה כמו שצריך זה יוביל ליותר הזדמנויות מסיכונים", אמרה מרקל. היא הוסיפה שלא תגלה סובלנות ל"חברות מקבילות" של מהגרים שמתנגדים לאינטגרציה, ועודדה נשים שמגיעות ללמוד גרמנית יחד עם הילדים שלהן.

 

הקריאה העקבית של מרקל למדינות האיחוד האירופי שצריך לפעול לפי החוקים הבינלאומיים הרגיזה רבים במהלך המשבר הכלכלי האחרון של יוון. במובנים מסוימים הגישה הזאת באה לידי ביטוי גם כאן. מרקל דחתה את הקביעה של הונגריה, שטענה כי המשבר הוא בעיה גרמנית לחלוטין, בכך שציינה שאמנת ז'נבה להגנה על פליטים תקפה על כל מדינות האיחוד האירופי. "גרמניה עושה את הדבר הנכון מבחינה מוסרית וחוקית. לא פחות ולא יותר", הכריזה.

 

"אם גרמניה תהיה אמיצה נמצא פתרון לאירופה"

ממשלת גרמניה דחתה האשמות שהיא בעצמה מזלזלת בחוקי היבשת, משום שהחליטה שלא לשלוח פליטים סורים חזרה למדינה האירופית הראשונה שאליה הגיעו, ומתעקשת לשכנע את אירופה כולה לשאת בנטל הפליטים. "אנחנו רואים שוב ושוב שיש לאירופה אתגרים שנוגעים אלינו במיוחד, לעוצמה של גרמניה", אמרה מרקל לפוליטיקאים בארצה, בהכרה גלויה ויוצאת דופן בתפקידה של גרמניה כמנהיגת אירופה. "הגיוני שנמצא פתרון אירופי אם אנחנו נהיה אמיצים, ונוביל את הדרך".  

 

במהלך הקיץ ספגה מרקל ביקורת בגרמניה כשהיססה לטפל במשבר, בזמן שחלק מהגרמנים סייעו לפליטים ומקלטים הותקפו. מדובר בדפוס ארוך שנים של הקנצלרית, שתחילה "יושבת על הגדר" כשצצות סוגיות שנויות במחלוקת, עד שהיא קוראת את הלך הרוח הפוליטי ופועלת.

בדיון על חבילת הסיוע ליוון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
בדיון על חבילת הסיוע ליוון(צילום: EPA)
 

"גברת מרקל אנחנו עדיין אוהבים אותך". יוון (צילום: AP) (צילום: AP)
"גברת מרקל אנחנו עדיין אוהבים אותך". יוון(צילום: AP)

מרקל התייעצה עם שר הפנים והסגן שלה, לפני שהגיעה לביקור במקלט לפליטים בהיידנאו, שם פעילי ימין קיצוני התפרעו והשליכו בקבוקים וזיקוקים על שוטרים. בהמשך הסכימה מרקל לאפשר לאלפי מהגרים שנתקעו בהונגריה להיכנס לגרמניה, צעד שלפי הממשלה הוא חד-פעמי במטרה להקל את מצב החירום, אף ששטף המהגרים לא נחלש מאז.  

 

למרקל יש את הלוקסוס לקבל החלטות בקואליציה עם רוב עצום בפרלמנט, שבו אופוזיציית שמאל ליברלית. הביקורת הפוליטית היחידה על החלטתה לקלוט פליטים מהונגריה הגיעה ממפלגת האיחוד הנוצרי-סוציאלי בבוואריה, "מפלגת בת" שמרנית סוציאליטסית של מפלגתה של מרקל ("מפלגת האיחוד הנוצרי דמוקרטי") שקבעה כי הצעד היה שגוי. מרקל דחתה את הביקורת ואמרה כי היא "משוכנעת שמדובר בצעד נכון".

 

ביום ראשון, בזמן שהקושי בשיכון הפליטים נמשך, הודיעה ממשלת גרמניה שתפעיל ביקורת גבולות בגבול אוסטריה כדי להגביל את מכסת הפליטים – הודעה שמפעילה לחץ על מדינות נוספות באיחוד האירופי לסייע בנטל הפליטים. "אסור שהמוכנות שלנו תימתח יותר מדי", אמר שר הפנים תומאס דה מייזיר.

 

כמו שמרקל התעקשה שמשבר החוב של יוון לא ייפתר ברגע, כך היא מכינה את הגרמנים להתמודדות ארוכה עם משבר הפליטים. היא ציינה שאין גבול למספר הזכאים לבקש מקלט, אך עם זאת הוסיפה כי מי שלא זכאי צריך לשוב למולדתו במהרה – במיוחד מהגרים רבים שמגיעים מאזור הבלקן.

 

"זה יהיה אתגר גדול, לא רק של ימים או חודשים", אמרה מרקל. "אז חשוב לומר כמה שהיסודיות הגרמנית גדולה, אבל עכשיו אנחנו צריכים גמישות גרמנית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
מרקל מצטלמת עם פליט בברלין
צילום: EPA
מומלצים