שתף קטע נבחר

מאמץ ישראלי-אמריקני לסכל הצעה ערבית לפיקוח על הכור בדימונה

על רקע הסכם הגרעין והמשבר ביחסים עם ארה"ב, הוועידה הכללית של סבא"א תדון היום בהצעה של מדינות ערביות לפרז את המזרח התיכון, ואת ישראל, מנשק גרעיני. מאחורי הקלעים פועלות ירושלים ווושינגטון להשיג רוב. ראש הממשלה נתניהו שוחח עם מנהיגים ושרי חוץ של כמה מדינות

 

הכור בדימונה (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
הכור בדימונה(צילום: גטי אימג'בנק)

 

מאמץ ישראלי-אמריקני לסכל היום (ה') הצעה ערבית הנתמכת על ידי סוריה, איראן עיראק ולוב להטיל פיקוח על הכור הגרעיני בדימונה ולפרז את המזרח התיכון מנשק גרעיני. הוועידה הכללית של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), המקיימת את הכנס השנתי שלה בווינה, צפויה להצביע על שתי הצעות של הקבוצה הערבית בדבר "יכולותיה הגרעיניות של ישראל".

 

מאחורי הקלעים פועלת ישראל, בתיאום עם ארה"ב וידידותיה במערב, כדי להשיג רוב שיסכל את ההצעה. בשנים האחרונות הצליחה ישראל להפיל הצעות דומות שמטרתן הייתה לייחד אותה לרעה. עם זאת, הפעם ברקע להצבעה, לראשונה יהיה הסכם הגרעין שנחתם בין איראן למעצמות.

 

משרד החוץ שלח שליחים לכמה מדינות בכמה יבשות כדי לשכנע אותן להתנגד לשתי ההצעות. כמו כן, ראש הממשלה ושר החוץ בנימין נתניהו קיים כמה שיחות עם מנהיגים ושרי חוץ וביקש מהם להתנגד.

 

ראש הוועדה לאנרגיה אטומית זאב שניר נאם אתמול בפני הוועידה וגינה את הקבוצה הערבית על הניסיון הנוסף לנגח את ישראל. לדברי שניר, ההצעה מונעת משיקולים פוליטיים ונועדה לבודד את ישראל. שניר הזהיר כי "אם ההחלטה תעבור היא תזיק לאמינות של סבא"א באמצעות הכנסת פוליטיזציה ותדלדל את המשאבים היקרים שלה. זה בבירור מעבר להיקף ולמנדט של סבא"א. הדיון על הצעות אלה נכפה על הוועידה הכללית שנה אחרי שנה ורוב המדינות החברות בסוכנות הבינו זאת בכך שדחו את ההצעות האלה כבר שלוש פעמים בשנים האחרונות".

זאב שניר (צילום: באדיבות הועדה לאנרגיה אטומית ) (צילום: באדיבות הועדה לאנרגיה אטומית )
זאב שניר(צילום: באדיבות הועדה לאנרגיה אטומית )

שניר התייחס באריכות גם לאיראן, ואמר כי היא האיום הגדול ביותר באזור. "איראן חותרת כבר כמה עשורים בחשאי לתוכנית גרעין", אמר שניר. "איראן הגיעה לשולחן המו"מ רק תחת הלחץ הכבד של הסנקציות הבינלאומיות".

 

הוא הדגיש כי ישראל מייחסת חשיבות גדולה לפעילויות של סבא"א ומשתתפת במגוון רחב של פעילויות בתחומי בטיחות גרעין, ביטחון, מענה חירום ושיתוף פעולה טכנולוגי. לדבריו, ישראל הקצתה לפעילויות אלה את מיטב המומחים שלה וגם נהנתה מהניסיון העשיר והידע של סבא"א והמדינות החברות בארגון.

 

הנציג הישראלי ציין כי ממשלת ישראל החליטה להגדיל את התרומה הכספית שלה לסבא"א באמצעות תוכניות הגרעין לצורכי שלום שלה. הוא גילה כי בחודש הבא ישראל תארח סדנת אימון בינלאומי על שמירת איכות בטיפול בקרינה. הסדנה תיערך במרכז הדרכה ישראלי שנחשב למוביל בתחומו בעולם. "אני רוצה לשבח את שיתוף הפעולה הטכני עם סבא"א, אמר. "בשנה שעברה ישראל ניהלה תרגיל מענה חירום שבו תרגלו תקרית שנבעה מחבלה בכור המחקר בנחל שורק".


פורסם לראשונה 16/09/2015 23:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג'בנק
הכור הגרעיני בדימונה
צילום: גטי אימג'בנק
מומלצים