שתף קטע נבחר

לא מתנצלים: רווקים לא מחכים - וקונים דירות

צלם מהרצליה שקנה דירת 4 חדרים בכפר שלם; צעיר מראשל"צ שגר עם ההורים ורכש נכס על הנייר; ובת 33 שהשקיעה בנדל"ן באשקלון: רווקים ורווקות כבר לא מחכים לירידת מחירי הדירות - וקונים דירה לפני החופה

יום כיפור אמנם משמש יום של סליחות - אבל בשוק הנדל"ן יש כאלה "שלא מתנצלים". לרגל החג שוחחנו עם 4 רווקים שהחליטו לא "להיכנע" לתכתיבים החברתיים ולקנות דירה לבד שלא לצורך הקמת משפחה, לפחות בשלב הזה של חייהם. על רקע העובדה שבישראל גיל הנישואין רק הולך ועולה, הצעד הזה לא בהכרח מפתיע - כמובן בהנחה שאותם רווקים יכולים להרשות לעצמם לקנות דירה במציאות של היום.

 

כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן  של ynet

 

על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) שפורסמו בתחילת 2015, מדי שנה מתחתנים בישראל עשרות אלפי זוגות צעירים. ואולם, בעוד ששיעור הנשואים בארץ הוא מהגבוהים במדינות ה-OECD, גיל הנישואין הממוצע כאן עולה מדי שנה. כך, למשל, מאז שנת 1970 ועד 2013 זינק שיעור הרווקים בני 25-29 במגזר היהודי מ-28% ל-65%. בקרב הנשים בנות אותו גיל במגזר היהודי עלה שיעור הרווקות מ-13% ל-50%.

 

מהנתונים עולה עוד כי הגיל הממוצע כיום לנישואין בקרב הגברים היהודים הוא 28 ובקרב הנשים 26. בתל-אביב נמצאים הכי הרבה רווקים (83%) ורווקות (70%) בקרב גילאי 25-29. אחרי העיר ללא הפסקה, הובילו את הרשימה מבין הערים הגדולות שבהן חיים הכי הרבה רווקים גם חיפה, פתח תקווה וראשון לציון.

 

מגמה זו הובילה להתפתחות של קהל יעד חדש בשוק הנדל"ן - רווקים ורווקות בשנות ה-20 המאוחרות לחייהם או בשנות ה-30 המוקדמות, שביססו את מעמדם המקצועי והכלכלי והחליטו לרכוש דירה לבד, לצורכי מגורים או השקעה. "הרווקים הפכו בעצם בשנים האחרונות לקהל יעד חדש עבור יזמים המקימים פרויקטים חדשים", מסבירה את המגמה חיה נחום, מנכ"לית המטבחון פרסום העוסקת במיתוג מיזמי נדל"ן למגורים.

 

חלק מהיזמים מקדישים לא מעט מחשבה במיתוג הפרויקט, תכנון הדירות ותהליך השיווק מול קהל יעד זה. כאן נשאלת השאלה כיצד פונים אל השוק הזה, איך מתכננים דירה שתרשים את אותם רוכשים ואיך יקרוץ להם הפרסום? "אמנם גיל הנישואין עלה, אך מבחינת הרווקים והרווקות - אין רצון לעצור את השלב של רכישת נכס, גם אם טרם מצאו בן או בת זוג", מציינת נחום.

 

לדבריה, מגמה זו מתכתבת עם העלייה בהיצע יחידות דיור קטנות בנות 2-3 חדרים, "לא רק בתל-אביב אלא גם במרכזי ערים נוספות שעד כה הציעו בעיקר דירות גדולות לפלח השוק של משפחות ומשפרי דיור", היא מדגישה. דוגמא לכך מספקת נחום בעיר מודיעין. "כ-60% מהדירות שייבנו במסגרת המכרזים שיצאו לאחרונה ביישוב, וממוקמות במרכז העסקים החדש, יהיו בנות 2-3 חדרים", היא אומרת.

 

"קיבעתי לעצמי את מחירי הדיור"

"חשבתי לקנות דירה זמן ממושך, והדילמה הייתה אם לקנות בפריפריה בזול או במרכז תל-אביב - וכך להבטיח לעצמי לשמור על המחיר גם בעוד כמה השנים", מספר בשיחה עם ynet רועי בר (37), צלם מהרצליה שרכש דירת 4 חדרים בשטח של 105 מ"ר בקומה החמישית בפרויקט "Nine Tel Aviv" שבונה קבוצת גבאי בדרום העיר. "כיום אני חי ועובד בעיקר בתל-אביב, ולכן בסופו של דבר החלטתי לרכוש כאן - בעיקר מאחר שאני אוהב את העיר ואת האווירה שלה", הוא מוסיף.

 

בר מספר כי במהלך החיפושים מצא הזדמנות טובה, לדבריו, לרכוש דירה בשכונת כפר שלם - וחתם על העסקה לפני כחודשיים. "זהו אזור שכיום מתחיל רק להתפתח, ואני מאמין שהמחירים בו צפויים לעלות בעתיד. לכן קפצתי על ההזדמנות לקנות דירה עכשיו בפרויקט שיהיה מוכן בעוד כ-3 שנים", הוא מסביר את המהלך. "דירה במרכז הארץ, ובמיוחד באזור כזה, היא גם השקעה טובה - ועד שהבנייה תסתיים הערך שלה עוד יעלה".

 

כיום מתגורר בר בשכירות בהרצליה. "חשבתי שאמצא דירה מיד שנייה במחיר טוב, אבל תנאי המימון מקבלן יותר קלים", הוא מודה, "אז קיבעתי לעצמי את מחירי הדיור לעוד מספר שנים. היום בתל-אביב אין ממש עתודות בנייה, ואני הצלחתי לקנות דירת 4 חדרים במחיר של שני חדרים במרכז תל-אביב. בסך הכל אני רוצה ודאות - ברגע שקניתי את הדירה, אני יודע כמה היא תעלה לי בעוד 3 שנים".

רועי בר (באמצע) בעת חתימה העסקה. "חשבתי שאמצא דירת יד שנייה במחיר טוב, אבל תנאי המימון מקבלן יותר קלים" ()
רועי בר (באמצע) בעת חתימה העסקה. "חשבתי שאמצא דירת יד שנייה במחיר טוב, אבל תנאי המימון מקבלן יותר קלים"

אף שחלקם של הרווקים באוכלוסייה כמו בר עלה ובאמת יש היצע מתאים בשוק, הם עדיין אינם מהווים פלח שוק מסיבי שיגרום ליזם לתכנן פרויקט ולמתג אותו בתור "מגדלי הרווקים". נחום מציינת כי בכל הנוגע למיתוג פרויקטים ולקמפיינים פרסומיים, "הפעם היחידה בה נתקלנו בפרויקט שמיתג עצמו כפונה לצעירים היה לפני מספר שנים עם מגדל הצעירים במע"ר (מרכז עירוני ראשי - ה.צ) הצפוני של תל-אביב".

 

לדבריה, קהל יעד זה מתנהג כמו מצמצמי דיור (זוג מבוגרים שמעוניין לעבור לדירה קטנה יותר לאחר שהילדים עזבו את הבית) - אבל גם כקהל המשקיעים. "צרכי הרווקים דומים לצרכים של מצמצמי הדיור: על אף פערי הגיל, מדובר בשני קהלי יעד המחפשים דירה במיקום מרכזי ומעוניינים שמוקדי הבילוי, התרבות והפנאי יהיו מתחת למרפסת שלהם", היא מסבירה. פרופיל הרווק "המשקיע" מאפיין אדם שקונה דירה לצורך ביטחונו העתידי. "בדרך כלל הוא יחפש דירה גדולה יותר בפריפריה עם עדיפות לעיר הולדתו, אליה הוא מקווה לחזור עם משפחה בעתיד", היא אומרת.

 

"חוסך את הכסף שהייתי מבזבז על שכירות"

"בעשור האחרון אנחנו באמת עדים להתרחבות התופעה של יחידים שרוכשים דירות - הן למטרות השקעה והן למגורים", מחזק את הדברים עו"ד נדב בריח, סמנכ"ל השיווק של חברת נווה העיר לשיווק נדל"ן. לדבריו, "אין ספק שעליית גיל הנישואין בעשור האחרון השפיעה על צמיחת קהל הרוכשים החדש, שמחפש דירות קטנות יותר. מדובר בעיקר ברווקים שביססו את מעמדם, צברו הון ראשוני והחליטו שלא לחכות לנישואין ולהשקיע בדירה".

 

בריח מציין כי הרוכשים היחידים נחלקים לשני סוגים - אלה שקונים את הדירה למטרת כניסה מיידית; ואלו שרוכשים מתוך כוונה להשכיר אותה לכמה שנים ולהיכנס אליה בהמשך, כשירחיבו את התא המשפחתי. עידן פוריאן (28), עורך דין עצמאי מראשון לציון, שייך לסוג הראשון. בשנה האחרונה הוא רכש דירת 4 חדרים בשטח של 105 מ"ר כולל מרפסת בקומה ה-13 בפרויקט "iq" שבונה קבוצת אבי ונסים בובליל ברחובות.

 

עד שייכנס לדירה, מתגורר פוריאן עם ההורים וכך חוסך בדמי השכירות. את המשכנתא יתחיל לשלם עם הכניסה לדירה בעוד כשנה וחצי-שנתיים. "אפשר לומר שההורים די דחפו אותי לרכישת הדירה, ועם מעט עזרה מהם יחד עם החסכונות שלי, הצלחתי להשיג הון עצמי מספיק", הוא מספר. לדבריו, "גם החברה באה לקראתנו וכך השגנו מחיר סביר שהתאים לכיס. גם הזמן התאים - האכלוס בעוד שנה וחצי עד שנתיים - מכיוון שיש אפשרות להמשיך ולחסוך עד לתחילת תשלום המשכנתא".

עידן פוריאן. "הצלחתי להשיג הון עצמי מספיק" (צילום: מאיה אמדו) (צילום: מאיה אמדו)
עידן פוריאן. "הצלחתי להשיג הון עצמי מספיק"(צילום: מאיה אמדו)

"בשונה מחברים שלי שזורקים את הכסף על שכר דירה ונשארים בלי כלום, החלטתי לחסוך את הכסף שהייתי מבזבז כנראה על זה", הוא מוסיף. "בכלל, בזמנים שבהם המחירים רק עולים, אני חושב שאם יש אפשרות - בלי קשר למצב המשפחתי - כדאי לעשות את המהלך. אין ספק שלקבל משכנתא קל יותר כשאתה זוג ובכלל לשלם את ההחזר, אבל כאן ההשקעה היא בדירה שנשארת שלי; וגם אם אי אפשר לעמוד בתשלומים, תמיד אפשר להשכיר את הנכס או למכור אותו".

 

ליזי צפריר (33), מנהלת תכנון בחברת נדל"ן מתל-אביב, שייכת לסוג השני - המשקיע. צפריר רכשה לפני כשנתיים דירת 5 חדרים על הנייר בשטח של 132 בקומה השנייה בפרויקט "סנטרל פארק" של קבוצת גבאי בשכונת ברנע החדשה באשקלון. את הדירה שכבר אוכלסה היא משכירה לדיירים ודמי השכירות מכסים לה את המשכנתא. את חייה היא מבלה בשכירות בתל-אביב.

ליז צפריר. "אם רווקים באמת רוצים לרכוש היום דירה הם מסוגלים" (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ליז צפריר. "אם רווקים באמת רוצים לרכוש היום דירה הם מסוגלים"(צילום: מוטי קמחי)

"קיבלתי הנחה מהחברה לרכישת הדירה (צפריר עובדת בקבוצת גבאי - ה.צ) וניצלתי את העובדה שהמחירים באשקלון היו נמוכים יחסית", היא מספרת. "נטלתי את הלוואת המשכנתא המקסימלית שיכולתי ליטול, ואת ההון העצמי לקחתי מחסכונות שחסכתי לאורך השנים". לדבריה, "הדירה נמצאת במיקום מעולה - היא צופה על הסביבה וגם קרובה לים. אני מקבלת שכירות מספיק גבוהה, כך שהיא מכסה לי את המשכנתא".

 

צפריר מעודדת רווקים נוספים לקנות דירה. "אם רווקים באמת רוצים לרכוש היום דירה הם מסוגלים", היא טוענת. "אני חושבת שכדאי לא להיות בזבזנים ולחשוב על העתיד, מכיוון שמחירי הנדל"ן כל הזמן עולים. לא חייבים לגור באשקלון או בבאר שבע - אבל אפשר לרכוש דירה באזורים מעט מרוחקים יותר, להשכיר אותה ולגור בשכירות היכן שרוצים".

הפרויקט באשקלון. "ניצלתי את העובדה שהמחירים היו נמוכים יחסית" (צילום: חן גלילי) (צילום: חן גלילי)
הפרויקט באשקלון. "ניצלתי את העובדה שהמחירים היו נמוכים יחסית"(צילום: חן גלילי)

 

"בבאר שבע מצאתי מחיר מציאה"

התופעה של עליית חלקם של הרווקים בשוק הנדל"ן באופן יחסי, הגדילה בין היתר את הביקוש לדירות הקטנות. אלה מהוות מוצר פחות נפוץ, שפנה בעבר למשפחות צעירות, מצמצמי דיור וגרושים - והיום פונות גם לרוכשים הרווקים. בריח מציע לרשויות התכנון לאפשר ליזמי הנדל"ן לבנות יותר דירות קטנות. "נכון יעשו הרשויות אם יאפשרו את כניסתן של דירות מסוג זה לשוק", הוא אומר.

 

"כאדריכלים המתמחים בתכנון שכונות מגורים, אנו מתבקשים כיום לתכנן מגוון גדול יותר של טיפוסי דירות - אשר יאפשר לכל רוכש לקנות את דירת חלומותיו", מוסיף אדריכל גיל שנהב ממשרד כנען שנהב אדריכלים. גם שנהב מזהה עלייה בביקושים לדירות קטנות בנות 2-3 חדרים. "דירות אלה הן בדיוק המוצר שמתאים לרוכש הרווק", הוא מציין, "בעתיד תמיד אפשר להחליף את הדירה בגדולה יותר".

 

אנרי מסיאס (29), מעצב גרפי מרמת גן, קנה גם הוא דירה קטנה - בת שני חדרים בלבד בפרויקט "המגדל מעל האוניברסיטה A+" בבאר שבע של החברות קרן פלטיניום ו-DNA. "כבר הרבה זמן שאני מחפש לרכוש דירה, תחילה בדקתי אופציות במרכז הארץ - אבל מחירי הדירות לא אפשרו זאת", הוא אומר. למזלו, הצליח מסיאס לחסוך הון עצמי, ומאחר שלא ממש האמין לתוכניות הדיור הממשלתיות - החליט שכאשר תגיע הזדמנות הוא יממש אותה.

 

לאחרונה, מכרים מבאר שבע הפנו את תשומת ליבו לפרויקט חדש לצעירים שעתיד לקום בכניסה לעיר. העובדה שמדובר בפרויקט חדש המכוון לקהל יעד צעיר בני גילו קרץ לו, והוא קנה דירה על הנייר. "זיהיתי הזדמנות מצוינת מבחינתי, שמתאימה להון העצמי שברשותי - דירת שני חדרים חדשה במגדל דירות עם פארק ומרכז בילוי", הוא מציין.

 

לדבריו, "אפשר להגיד שמחיר הדירה שמצאתי הוא מחיר 'מציאה' - 595 אלף שקל. באר שבע היא עיר הבירה של הנגב, ויש תוכניות לאומיות רבות שצפויות להתממש בטווח הקצר. התוכניות האלה מושכות קהל צעיר, והעובדה שאני עצמאי ועובד מהבית לא יוצרת עבורי בעיה עם המעבר למגורים בדרום".

 

 

עוד בערוץ נדל"ן: המשקיעים מסתערים על השוק. צפו

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיה אמדו
עידן פוריאן (28). רכש דירה ברחובות
צילום: מאיה אמדו
צילום: חן גלילי
חיה נחום, מנכ"לית המטבחון פרסום
צילום: חן גלילי
צילום: לירון אלוני
נדב בריח, סמנכ"ל שיווק חברת נווה העיר
צילום: לירון אלוני
מומלצים