שתף קטע נבחר

אחרי 51 שנה: קולומביה והמורדים בדרך לשלום

220 אלף קולומביאנים נהרגו מתחילת מלחמת האזרחים ב-1964, הארוכה שידעה דרום אמריקה. אחרי שלוש שנות מו"מ הנשיא ומנהיג ארגון המורדים FARC לחצו ידיים והודיעו שיחתמו על הסכם בתוך חצי שנה

רודריגו לונדונו, ראול קסטרו וחואן מנואל סנטוס בקובה (צילום: AP) (צילום: AP)
רודריגו לונדונו, ראול קסטרו וחואן מנואל סנטוס בקובה(צילום: AP)
אחרי שלוש שנים של שיחות שלום, ויותר מ-51 שנים של סכסוך עקוב מדם, הכריזו נשיא קולומביה ומנהיג ארגון המורדים "צבא המהפכה של קולומביה" (FARC) על פריצת דרך משמעותית במו"מ. "הסכמנו להגיע להסכם שלום סופי בתוך שישה חודשים", אמר הנשיא חואן מנואל סנטוס בהוואנה בירת קובה, שם התקיימו השיחות מ-2012.

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

"זו לא תהיה משימה פשוטה, עדיין יש כמה מחלוקות", אמר סנטוס, "אך לא ניכשל. הגיע הזמן שהשלום יגיע". את סבב השיחות חתמו הצדדים בלחיצת יד היסטורית, שאליה הצטרף גם נשיא קובה ראול קסטרו שאירח את הפגישה. זוהי הפעם הראשונה שבה הנשיא הקולומביאני הצטרף לשיחות השלום ונפגש עם מנהיג המורדים, רודריגו לונדונו, המכונה "טימושנקו".

לחיצת יד היסטורית (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לחיצת יד היסטורית(צילום: רויטרס)

מלחמת האזרחים בקולומביה היא המלחמה הארוכה ביותר שידעה אמריקה הלטינית. הסכסוך, שהחל ב-1964, גבה את חייהם של כ-220 אלף אזרחים והוביל לעקירתם של מיליוני תושבים מבתיהם.

 

"כעת הכול תלוי במאמציהם של שני הצדדים", אמר מנהיג המורדים וקרא ל"הפסקת אש הדדית, הסכם נטישת נשקים והפיכת הארגון לתנועה פוליטית חוקית". הוא התחייב כי הארגון יניח את נשקו בתוך 60 ימים מחתימת ההסכם, שתאריך היעד שנקבע לו הוא 23 במרס 2016.

צבא קולומביה באזור לחימה של המורדים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
צבא קולומביה באזור לחימה של המורדים(צילום: EPA)

המלחמה גבתה 220 אלף קורבנות (צילום: AFP,  EL TIEMPO) (צילום: AFP,  EL TIEMPO)
המלחמה גבתה 220 אלף קורבנות(צילום: AFP, EL TIEMPO)

אנדרטה לזכר הרוגי המלחמה, בוגוטה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אנדרטה לזכר הרוגי המלחמה, בוגוטה(צילום: רויטרס)

  

"עצרו את המלחמה, לא את השלום" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"עצרו את המלחמה, לא את השלום"(צילום: AFP)
אף שההסכם הסופי טרם גובש, הצדדים הודיעו כי התגברו על המכשול המשמעותי האחרון והסכימו על הקמת בתי משפט מיוחדים שיעמידו לדין את הלוחמים שלקחו חלק בקרבות. בנוסף, הצדדים

הסכימו על נוסחה קבועה לפיה מורדים שיודו בפשעיהם יפצו את הקורבנות, יבטיחו שלא יישאו עוד נשקים ויוגבלו בחופש תנועתם לשמונה שנים מקסימום.

 

בשלוש השנים האחרונות סיכמו הצדדים גם על רפורמות הנוגעות לקרקעות, סיום הסחר הלא חוקי בסמים והזזת מוקשים שהוטמנו במהלך המלחמה.

 

FARC, שמונה כיום 8,000 חברים, הוכר על ידי ארצות הברית והאיחוד האירופי כארגון טרור. הארגון החל את דרכו בשנות ה-60 כתנועה מרקסיסטית של איכרים שדרשו רפורמות בקרקעות, ובשיאו מנה כ-17 אלף חברים.

 

לאחר ההכרזה המשותפת שיבח מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי את פריצת הדרך, ואמר כי "השלום קרוב מתמיד. התקשרתי לנשיא לברך אותו ואת משלחתו על האומץ והמחויבות לשיחות השלום תחת תנאים קשים יוצאים מן הכלל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
לחיצת יד היסטורית
צילום: AP
מומלצים