שתף קטע נבחר

קשב וריכוז: "שאני אתן לילד שלי סמים?"

ההחלטה על מתן טיפול תרופתי לילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז לא פשוטה. קיבצנו 5 עצות חשובות שיעזרו לכם לעשות סדר בראש כדי להגיע לפתרון הטוב ביותר עבור ילדכם

בשנים האחרונות גברה באופן משמעותי צריכת התרופות לטיפול בקשב וריכוז בקרב ילדים ומתבגרים. יש התולים את הסיבה לעלייה בשכיחות השימוש בתרופות, בשינויים שחלו באורח החיים המודרני, מרובה הטכנולוגיה והגירויים.

 

האם ממהרים לתת תרופות?

רוב אנשי המקצוע שעובדים בתחום הפרעת הקשב תמימי דעים לכך שהעלייה בצריכת התרופות היא פונקציה של העלייה במודעות להפרעה, לכך שהיא ניתנת לטיפול ולשיפור ביכולת האבחון של ההפרעה. העלייה בצריכת התרופות מעוררת בציבור חשד לאבחון יתר ותחושה שיד הרופאים וההורים קלה על ההדק, בעוד שבפועל המצב שונה.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

הרופאים בארץ לא ממהרים להמליץ על טיפול תרופתי בגילאים צעירים, ורובם ממליצים על הדרכת הורים בשלבים הראשונים. רוב ההורים חוששים לתת לילד טיפול תרופתי, ואלו שמחליטים לעשות זאת, פונים לטיפול תרופתי לאחר שניסו הרבה דרכים אחרות שלא הועילו.

 

ביקורת כלפי ההורים

הדיון סביב הטיפול התרופתי הוא שנוי במחלוקת. מצד אחד, ההחלטה לתת לילד טיפול תרופתי ממושך אינה פשוטה גם בגלל תופעות לוואי שעלולות להשפיע וגם משום מסע ההשמצות בתקשורת כנגד התרופות. בנוסף, ההורים שבחרו בלב כבד לתת לילד טיפול תרופתי נתפסים כמי שלא יודעים לשים גבולות או שאינם משקיעים בילדים.

 

10 משפטים שאסור לומר לילדים עם הפרעות קשב וריכוז

 

דווקא הם, שהשקיעו מאמצים בניסיונות לשפר את איכות החיים של הילד, נתקלים בביקורת קשה עליהם שגורמת לרגשות אשמה ולתסכול מה שפוגע ביכולתם להתמיד בדרך החינוכית המתאימה. הביקורת כלפי ההורים נובעת מהתרחבות השימוש הלא מבוקר בתרופות ומחוסר הבנה למהות הפרעת הקשב ולהשפעה שיש לה על איכות חיי המשפחה ומצבו הרגשי של הילד.

 

התמודדות מתישה

מאידך, טובת הילד עלולה להיפגע מההחלטה לא לתת טיפול תרופתי. המחיר שילדים לקויי קשב משלמים על חוסר טיפול בהפרעה מתבטא בפגיעה בדימוי העצמי ובתחושת המסוגלות שלהם. פגיעה, שהם יגררו לחייהם הבוגרים ותגרום לתסכולים.

 

על פי מחקרים של הרשות למלחמה בסמים ואלכוהול, בקרב ילדים עם הפרעת קשב וריכוז שטופלו, יש פחות התמכרות לסמים ואלכוהול לעומת ילדים עם הפרעת קשב וריכוז שלא טופלו ושיעור ההתמכרות אצלם נמצא דומה לזה שבילדים ללא ההפרעה.

 

בעיה פיזית או רגשית? הכל על הפרעת קשב וריכוז

 

נקודה חשובה שצריך לזכור היא שהורות לילדים לקויי קשב היא הורות מאתגרת. ההורים נדרשים לגייס כוחות להתמודדות בלתי פוסקת ומתישה, כיון שקשיי הקשב באים לידי ביטוי בכל תחומי החיים ולא רק בבית הספר. טעות נפוצה היא להתייחס רק להיבטים הלימודיים של הפרעת הקשב שם נדרשים הילדים לריכוז ולריסון עצמי.

 

בשנים האחרונות גוברת ההבנה כי לקות הקשב והריכוז משפיעה על כל תחומי החיים בשל הפגיעה בתיפקודים הניהוליים (Executive Functions) כמו תכנון, התארגנות ובקרה עצמית.

 

לכל החלטה יש מחיר

ההחלטה אם לתת לילד תרופה, היא בידיכם ההורים, וכמו כל ההחלטה, יש לה רווח ומחיר. חשוב שתבחרו במה שמתאים לילד שלכם ולאיכות החיים שלו ולא במה שמתאים לאחרים.

 

לפייסבוק הורים כבר הצטרפתם? היכנסו עכשיו

 

להלן כמה טיפים שיעזרו לכם לקבל החלטה אם לתת לילד טיפול תרופתי או לא:

 

1. ידע זה כוח: בססו את ההחלטה שלכם על מקורות ידע רבים ככל האפשר, מוסמכים ואמינים בנוגע להפרעת הקשב ולטיפול בה ובחרו רופא שזו התמחותו.

 

2. רופא הוא הסמכות: ההמלצה על טיפול תרופתי היא רפואית! אבחון הפרעת קשב הוא קליני ויכול להיעשות אך ורק על ידי נוירולוג, פסיכיאטר או רופא ילדים התפתחותי שהתמחה בהפרעת קשב. רק רופא מומחה יוכל לקבוע בוודאות אם הילד לוקה בהפרעה ולהמליץ על תרופה.

 

3. מה לגבי תופעות לוואי? אם אתם חוששים מתופעות לוואי התייעצו עם הרופא לגבי שינוי במינונים או בסוג התרופה, על מנת להפחית את תופעות הלוואי או למנוע אותן.

 

כדאי לדעת שהיום קיימות תרופות חדשות, עם תופעות לואי קלות בהרבה. זו הסיבה שכדאי לבחור רופא מומחה להפרעת קשב המאפשר התייעצות חוזרת לאחר האבחון.

 

4. טובת הילד מעל הכול: תרופות להפרעת קשב מטרתן לשפר את איכות החיים של הילד ולמנוע תסכולים הנובעים מהקשיים הנובעים מההפרעה.

 

יש ילדים שהטיפול התרופתי לא מתאים להם ואיכות החיים שלהם דווקא נפגעת באופן שאינו מצדיק את נטילת התרופה כמו חרדות או טיקים שלא חולפים לאחר זמן ההסתגלות.

 

5. המלצות גם למורים ולא רק להורים: הקפידו לקרוא את כל ההמלצות באבחון הרפואי. לרוב הן כוללות המלצות למורים וגם המלצה להדרכת הורים או אימון אישי. ההמלצות מבוססות על מחקרים שנערכו בנושא ומצאו כי הטיפול היעיל ביותר הוא שילוב של טיפול התרופתי והדרכה או אימון לשיפור התפקודים הניהוליים, וליצירת סביבה מותאמת.

 

בנוסף, חשוב שיתוף פעולה עם הצוות החינוכי, כדי להפחית את הקשיים הרגשיים ואת הפגיעה בדימוי העצמי של הילדים ומצבו החברתי. 

 

ומה עושים בבית ספר? צפו בראיון עם ד"ר היידי פלביאן:


ציפי קוברינסקי היא מומחית לאימון אישי ומשפחתי להפרעות קשב וריכוז

 

 

 






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: jupiter
ההורים מרגישים אשמה ותסכול ללא סיבה
צילום: jupiter
מומלצים