שתף קטע נבחר

גם בנגב מיידים אבנים: 130 אירועים מתחילת 2015

המתקפה בצאת כיפור על נקודת המשטרה בתל שבע המחישה כי תופעת השלכת האבנים אינה ייחודית לירושלים וליו"ש. במשטרה מציינים כי חלה ירידה בתקיפות האבנים ביישובים הבדואיים וכי הם לא מזהים מניעים לאומניים

 

 

סרטון הסברה של המשטרה

 

"אנחנו רואים באירועי יידויי האבנים דבר חמור ביותר, שיכול להיגמר בהריגה וברצח". טרור האבנים שצבר תאוצה בשבועות האחרונים בגזרת ירושלים מוכר היטב גם לאנשי מרחב נגב במשטרה. מתחילת 2015 נרשמו בגזרת תחנת עיירות החולשת על היישובים הבדואיים בנגב 130 אירועים של השלכת אבנים. רק אתמול (יום ד') עצרה המשטרה 15 חשודים ביידוי אבנים לעבר נקודת המשטרה בתל שבע.

 

המקרים בפזורה הבדואית התרחשו בחורה, תל שבע, לקיה ועוד. "אבן שיוצאת מהיד יכולה להרוג", אמר מפקד תחנת עיירות, סגן-ניצב יניב שלמה. "לכל אירוע כזה אנחנו מגיבים כאל תיק פשיעה חמורה ומטפלים עם גששים, בלשים ושוטרי סיור. התופעה הזאת מתרחשת גם בצירים מרכזיים וגם בתוך יישובים".

 

רכב משטרתי שהותקף בתל שבע (צילום: חטיבת דובר המשטרה) (צילום: חטיבת דובר המשטרה)
רכב משטרתי שהותקף בתל שבע(צילום: חטיבת דובר המשטרה)

קצין המשטרה מספר כי מהתופעה המדאיגה סבלו מלבד תחנת המשטרה וניידות משטרה גם נהגי מוניות ואוטובוסים, שהגיעו לתת שירות לתושבי הפזורה. לדברי סנ"צ שלמה, המשטרה בדרום ביקשה לצמצם את התופעה ולכן הוחלט להכריז על מאבק חורמה. לצורך כך הוקם כוח משימה מיוחד של 30 שוטרים, שבנוי מלוחמי יס"מ, שוטרי סיור ובילוש. "גם ביום כיפור הייתה להם עבודה", ציינו במשטרה.

 

במהלך השנה הנוכחית הצליחה המשטרה לעצור כ-60 חשודים במעורבות ביידוי אבנים, ונגד 30 מתוכם הוגשו כתבי אישום. "אלה נתונים יפים מאוד", אמר סנ"צ שלמה. במקביל פתחה המשטרה בפרויקט הסברה נרחב בבתי הספר בפזורה הבדואית, שבו שותפים ועדי הורים וגורמי רווחה. "העברנו הרצאות לבני הנוער מכיתה ח' ועד י"ב. לקח לנו ארבעה חודשים לעבור בכל בתי הספר".

 

השוטרים שמנסים למגר את התופעה פועלים גם באופן סמוי. הדבר מתבצע בצירים המועדים לפורענות, ובכבישים המובילים ליישובי הפזורה. לצורך הפעילות נעשה שימוש גם באוטובוסים סמויים. כך יכלו

השוטרים לתעד את התופעה ולתפוס את מיידי האבנים בפעולה.

 

במשטרה מציינים כי הפרופיל הממוצע של מיידי האבנים באזור הנגב מורכב בעיקר מקטינים (כולל בני 10), שאינם נמצאים במסגרת חינוכית. כמו כן מדובר ב"משועממים" ש"מבקשים להוכיח את גבריותם".

 

בניגוד למיידי האבנים ביהודה ושומרון ובירושלים, ההיבט הלאומני אינו דומיננטי או קיים בנגב. "התופעה נמצאת בירידה", הסביר סנ"צ שלמה. "אנחנו לא מזהים היבטים לאומניים במגזר הבדואי בכל הנוגע לחשודים שעצרנו, ייתכן שזה קיים אך באחוזים בודדים".

 

מפקד המחוז הדרומי, ניצב יורם הלוי, אמר: "האירוע החמור של השלכת אבנים על נקודת המשטרה בתל שבע הוא קריאת תיגר על שלטון החוק. הפעילות המהירה והנחושה של תחנת עיירות על ידי מעצר של 15 חשודים המעורבים במעשים היא פועל יוצא של המדיניות הבלתי-מתפשרת בכל הקשור למעצר חשודים בזריקות אבנים. אבנים הן כלי נשק לכל דבר ועניין, וכבר הוכח כי יש בכוחן לפגוע לפצוע ואף להרוג, לכן ידע כל מי שירים אבן כי נבוא חשבון איתו ונמצה עמו את הדין במלוא העוצמה והחומרה".

 

בתוך כך, במשטרת ירושלים אומרים כי החל מערב ראש השנה ועד היום עצרו הכוחות הכחולים ומשמר הגבול 137 בהפרות סדר, בהם 61 קטינים. בנוסף נתפסו שבעה קטינים מתחת לגיל האחריות הפלילית.

 

בהכנת הידיעה השתתפה יעל פרידסון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חטיבת דובר המשטרה
ניידת משטרה שהותקפה באבנים בתל שבע
צילום: חטיבת דובר המשטרה
מומלצים