שתף קטע נבחר

חג בשמיים: סופר ירח וליקוי לבנה מלא

הליקוי הנוכחי היה ליקוי יוצא דופן בשל קרבתו של הירח אלינו. שיא הליקוי היה בשעה 5:47 לפנות בוקר

ליקוי לבנה מלא נראה בישראל לפנות בוקר (יום ב') החל מהשעה 3:11 ועד לזריחת החמה ושקיעת הירח בשעה 6:35. את הליקוי ניתן היה לראות בכל חלקי הארץ. שיא הליקוי היה בשעה 5:47 לפנות בוקר ואז הירח הוסתר לחלוטין.

 

 

שיא הליקוי, כפי שנראה מגבעתיים (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
שיא הליקוי, כפי שנראה מגבעתיים(צילום: מוטי קמחי)

הירח הולך ונעלם. תצפית מאזור מצפה הכוכבים בגבעתיים (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
הירח הולך ונעלם. תצפית מאזור מצפה הכוכבים בגבעתיים(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 

הליקוי כפי שנצפה ממצפור שלום בגבעתיים (צילום: אורן ולדמן) (צילום: אורן ולדמן)
הליקוי כפי שנצפה ממצפור שלום בגבעתיים(צילום: אורן ולדמן)

 

הירח הלילה בירושלים (צילום: יוסי גולדנברג) (צילום: יוסי גולדנברג)
הירח הלילה בירושלים(צילום: יוסי גולדנברג)

 

 


ליקוי ירח

לוח הזמנים של ליקוי הירח
מגע ראשון חצי צל P1 הירח נכנס לחרוט הצל החלקי. אט אט אפשר לראות הצללה בשוליו המזרחיים 3:11:47
מגע ראשון צל מלא U1 הירח נכנס לחרוט הצל המלא – הצללה ניכרת נראית בשוליו המזרחיים של הירח 4:07:11
תחילת הליקוי המלא U2 כל הירח מצוי באיזור הצל המלא. הליקוי המלא מתחיל 5:11:10
שיא הליקוי הירח בשיא הליקוי המלא. צבעו אדמדם 5:47:07
סוף שלב הליקוי המלא הליקוי U3 שלב הליקוי המלא מסתיים. שוליו המזרחיים מתחילים להתבהר 6:23:05
זריחת השמש בישראל

שקיעת הירח בישראל

 

6:32

6:35

סוף ליקוי צל מלא U4 הירח עוזב את חרוט הצל המלא. נקודת הצל האחרונה נעלמת בשולים המערביים 7:27:03
סוף הליקוי P4 הירח עוזב את חרוט הצל החלקי 8:22:27

 

חשוב להדגיש 

גם לפני שקיעת הירח בישראל, החלו השמים להתבהר בשל אור הדמדומים וזריחת השמש. לכן, בפועל היה קשה לראות את הירח עוד לפני שקיעתו, בשל היותו לוקה ועל רקע השמיים המתבהרים.

 

מהו ליקוי ירח?

ליקוי ירח הוא מצב שבו אור השמש נמנע מהירח על ידי כדור הארץ. הירח, כמו יתר הגופים במערכת השמש, מקבל את אורו מהשמש. מופעי הירח, שהם שינויים באופן שבו הירח נראה לעיננו במשך החודש, נגרמים מהמצב שבין כדור הארץ, השמש והירח. בתחילת החודש העברי, הירח מצוי ביננו לבין השמש ולכן אנו לא רואים את פניו המוארות. במשך מחצית החודש הירח מתמלא, עד שבמחצית החודש העברי הוא מלא - הוא מפנה אלינו את מלוא פניו המוארות.

 

מדוע אין ליקוי מדי חודש? 

בין מישור הסיבוב של הירח סביב כדור הארץ ומישור הסיבוב של כדור הארץ סביב השמש יש זווית קטנה. לכן, לא מספיק שהירח יהיה מלא, אלא שבאותו הזמן הוא גם יהיה על אותו המישור שבו כדור הארץ חג סביב השמש. אז ימצא כדור הארץ בינו לבין השמש ויסתיר אותו מאור השמש. מסיבה זו, קרוי המישור שבו כדור הארץ מקיף את השמש - מישור המילקה.

 

מהלך הירח בתוך חרוט הצל. הזמנים עבור הנקודות של הליקוי מצוינות בטבלה למטה. מישור המילקה המקווקו הוא המישור שבו השמש "נעה" על כיפת השמים. יש לשים לב שהירח לוקה כאשר הוא מצוי סמוך למסלול המילקה. העיגול האדום הוא איזור הצל המלא שרק קרני השמש האדומות מצליחות לחדור אליו. הליקוי המלא הוא השלב שבו כל הירח מצוי באיזור הצל המלא (בין U2, ל-U3) (איור: ד"ר יגאל פת-אל) (איור: ד
מהלך הירח בתוך חרוט הצל. הזמנים עבור הנקודות של הליקוי מצוינות בטבלה למטה. מישור המילקה המקווקו הוא המישור שבו השמש "נעה" על כיפת השמים. יש לשים לב שהירח לוקה כאשר הוא מצוי סמוך למסלול המילקה. העיגול האדום הוא איזור הצל המלא שרק קרני השמש האדומות מצליחות לחדור אליו. הליקוי המלא הוא השלב שבו כל הירח מצוי באיזור הצל המלא (בין U2, ל-U3)(איור: ד"ר יגאל פת-אל)

 

ליקוי חמה חל בעת המולד, כאשר הירח מצוי ביננו לבין השמש, על או סמוך למישור המילקה. בליקוי חמה הירח מסתיר את אור השמש ומטיל צל על איזור מסוים בכדור הארץ. בדרך כלל, כל ליקוי ירח מלווה בליקוי חמה המתרחש במולד הקודם או העוקב לירח המלא שבו חל הליקוי.

 

מהו "ירח דם" ומדוע הירח אדום בעת הליקוי? 

סביב כדור הארץ יש אטמוספירה. בגלל האבק והרכב האטמוספירה, האטמוספירה מפיצה את אור השמש. לקרניים האדומות יש סיכוי גדול יותר לחדור את האטמוספירה, כפי שאנו רואים בזריחה ובשקיעה של השמש. בעת הליקוי, קרני השמש האדומות חודרות לאיזור הצל ומאירות את הירח באור אדום. ככל שאיזור הירח המואר קרוב למרכז הצל, פחות קרניים יחדרו לשם וככל שהוא קרוב לשולי הצל, ייראו שולי הירח הקרובים לשולי הצל בגוון כתמתם-צהבהב ואפילו תכול.

 

צבע הירח תלוי אם כן במיקום הירח בצל כדור הארץ וכן בהרכב האטמוספירה ובכמות האבק בעת הליקוי. למשל, לאחר התפרצות הר הגעש פינאטובו בפיליפינים, הירח כמעט ונעלם בעת הליקוי שהתרחש שנה לאחר ההתפרצות, כיוון שכמויות האבק האדירות שנזרקו לאטמוספירה חסמו את מהלך קרני השמש, גם האדומות.

 

ליקוי ירח באפריל אשתקד (צילום: AP) (צילום: AP)
ליקוי ירח באפריל אשתקד(צילום: AP)

 

לכן, היות הירח אדום היא תופעה נלווית לכל ליקויי הירח ולכן אין מה לחשוש מצרות ואסונות עקב כך.

 

מתי הליקויים הבאים? 

ליקוי הירח הבא שייראה מישראל יהיה ב-7 באוגוסט, 2017. זה לא יהיה ליקוי מלא, אלא ליקוי חלקי (רק חלק מדסקת הירח תכנס לצל המלא). ליקוי הירח המלא הבא שייראה מישראל יהיה ב-27 ביולי, 2018, אז הליקוי ייראה מישראל במלואו. והבא אחריו ייראה בישראל רק בספטמבר 2025.

 

ליקוי החמה הבא שייראה בישראל ייראה ב-21 ביוני 2020. (כ-50%)

  

מהו סופר ירח? 

הליקוי הנוכחי יהיה ליקוי יוצא דופן בשל מרחקו הקרוב של הירח אלינו בשיא הליקוי .

 מצב זה שהירח המלא מצוי בקרבה המירבית אלינו (פריגיאה) קרוי - סופר ירח. יתרה מזו, בעת המילוא הנוכחי, יהיה מרחקו של הירח מאיתנו הקטן ביותר בשנת 2015 (351 אלף ק"מ). מלבד העובדה שהירח ייראה מרהיב בזריחתו (גדול בכ-14% מהרגיל), קרבתו הגדולה יותר אלינו תפחית מעט את משך הליקוי.

 

מה עוד מיוחד בליקוי הנוכחי? 

הליקוי הנוכחי מסתיים בשעה 6:35 עם שקיעת הירח (הזמנים נכונים למרכז הארץ). בה בעת, זורחת השמש באופק המזרחי ולכמה דקות ייראה הירח הלוקה והשמש זה מול זה - הירח שוקע במערב והשמש זורחת במזרח. תופעה זו אפשרית בליקויים החלים סמוך לימי השוויון.

 

כיצד ומהיכן צופים בליקוי? 

ליקוי ירח אינו מצריך שום אמצעי עזר כגון משקפות או טלסקופים. הליקוי ייראה מכל מקום בארץ. בניגוד למיתוס – אין סכנה בצפייה בליקוי ירח. שלא כמו ליקוי חמה, שבה יש סכנת עיוורון בשל הסכנה הכרוכה בצפייה בשמש - צפיה בליקוי ירח אינה שונה מהתבוננות בירח עצמו.

 

צילום הליקוי 

כל מצלמה טובה תאפשר את צילום הליקוי. לאלה המשתמשים בעדשות טלה מומלץ להציב את המצלמה על החצובה שלא תרעד בשל זמני החשיפה הארוכים יחסית.

 

שידור ישיר של מהלך הליקוי יהיה באתר הבית של המחבר

 

מידע נוסף על התצפית בירח ובכוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים לשנת 2015 אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי לשמי ישראל.

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים, יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה ומנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים.


פורסם לראשונה 27/09/2015 16:43

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תמיר ששון
הירח כפי שנצפה מצור הדסה
צילום: תמיר ששון
מומלצים