שתף קטע נבחר

אובמה במסר לרוסיה: "להחליף את אסד"; פוטין: "שגיאה, רק הוא נלחם בטרור"

בפתח העצרת הכללית שיגר אובמה מסר לרוסים, ששלחו כוח צבאי להציל את אסד: "חייבים לפנות דרך למשטר חדש". פוטין: "אף אחד מלבד אסד לא נלחם באיסלאם הקיצוני". אובמה על הסכם הגרעין: "העולם יהיה בטוח יותר בזכות ההבנות עם איראן"

ארה"ב ורוסיה במסלול התנגשות סביב שאלת המשך מנהיגותו של בשאר אסד עם פתיחת הכינוס השנתי של האו"ם: הנשיא האמריקני ברק אובמה נאם הערב (ב') בפני המושב ה-70 של העצרת הכללית של האו"ם בניו יורק ושיגר מסר חריף לרוסיה - "צריך להחליף את משטרו של אסד". כשעה לאחר מכן נאם נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, והשיב: "זו שגיאה חמורה לא לעבוד בשיתוף פעולה עם סוריה נגד הטרור". לדבריו, "אף אחד מלבד אסד לא נלחם באיסלאם הקיצוני". 

 

אובמה ופוטין השתתפו בארוחה בשולי העצרת ובחצות (שעון ישראל) צפויים להיפגש לראשונה זה שנה בארבע עיניים. 

 

 

אובמה ופוטין מרימים כוסית בשולי עצרת האו"ם (צילום: AP) (צילום: AP)
אובמה ופוטין מרימים כוסית בשולי עצרת האו"ם(צילום: AP)
  

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

פוטין ונשיא איראן רוחאני ( צילום: AP) ( צילום: AP)
פוטין ונשיא איראן רוחאני( צילום: AP)

 

הנשיא האמריקני, שלא הזכיר בנאומו אף לא פעם אחת את ישראל, תקף בחריפות בנאומו את המשטר הסורי והבהיר כי יש לפעול להסיר את הנשיא הסורי מהשלטון. "אנחנו חייבים להכיר בכך שאחרי שפיכות דמים כה רבה, טבח כה גדול, לא ניתן לחזור לסטטוס-קוו. הבה נזכור איך זה התחיל - אסד הגיב למחאה בדרכי שלום באמצעות הסלמת הדיכוי והרג, שבתורם יצרו את הסביבה למהלומות הנוכחיות. אז אסד ובני-בריתו לא יכולים פשוט לפייס את אלו שהם נהגו בהם בכזו ברוטליות. חייבים לפנות את הדרך מאסד למשטר חדש. חייבים לשים קץ לכאוס כדי שהסורים יוכלו להיבנות מחדש".

 

"כאשר עריץ רוצח מאות אלפים בעמו יש לזה תהודה שמשפיעה על כולנו", אמר. "באופן דומה, כאשר קבוצת טרור עורפת ראשים של חפים מפשע ומשעבדת נשים זה העניין של כולנו. אין מקום להפגין סובלנות כלפי ארגון 'המדינה האיסלאמית' והאו"ם לא מתנצל על ייסוד קואליציה לרדוף אותו. הצבא שלנו אינו מספיק כדי להתמודד עם האתגרים בסוריה. האו"ם מוכן לעבוד עם כל מדינה, כולל רוסיה ואיראן, כדי לפתור את המשבר הזה".

נשיא רוסיה פוטין עם מזכ"ל האו"ם באן קי מון ( צילום: AP) ( צילום: AP)
נשיא רוסיה פוטין עם מזכ"ל האו"ם באן קי מון( צילום: AP)

מתיחות לקראת הפגישה המשותפת (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מתיחות לקראת הפגישה המשותפת(צילום: רויטרס)

 

"לזמר 'מוות לאמריקה' לא יעזור לאיראן"

בנוגע להסכם הגרעין שהושג עם איראן הצהיר אובמה בפני נציגי 193 מדינות העולם כי ההבנות יביאו לעולם בטוח יותר. "האו"ם הטיל סנקציות על איראן", אמר. "ביחד הראינו שלחוק ולהסכמים יש משמעות. אבל הסכמנו גם שהסנקציות לא יכולות להיות רק עונש. כמה מדינות, כולל רוסיה, כולל סין, דבקו זו בזו במהלך המו"מ. התוצאה היא הסכם ארוך-טווח שימנע מאיראן נשק גרעיני אך יתיר לה גישה לאנרגיה למטרות שלום. בכך מלחמה פוטנציאלית נמנעת, העולם שלנו בטוח יותר. זהו כוחה של המערכת הבינלאומית, כשהיא עובדת כמו שצריך".

"העולם יהיה בטוח יותר בזכות הסכם הגרעין". אובמה (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
"העולם יהיה בטוח יותר בזכות הסכם הגרעין". אובמה(צילום: gettyimages)
  

הוא הוסיף: "היום אנו חוזים בנפילתם של אנשים חזקים והתפוררות של מדינות המניסות את תושביהן. יש כאלה שבטוחים שהאידיאלים שעל בסיסם הוקם האו"ם אינם תקפים עוד. הם מבקשים לחזור לחוקים קדומים, שמשחק סכום-אפס, שמותר למדינות גדולות לכפות רצונן על מדינות קטנות. על בסיס זה אנחנו רואים מעצמות נוהגות באופן החותר תחת החוק הבינאלומי. נאמר לנו שזו הדרך היחידה לעצור טרור והתערבות חיצונית, ולכאורה לפי תיאוריה זו עלינו לתמוך בנשיא בשאר אסד הטובח בילדים כי האלטרנטיבה בטוח גרועה יותר".

 

"אף מדינה באסיפה הזו לא יכולה לבודד עצמה מסכנות הטרור", הזהיר. "האי-סדר שאנו רואים אינו מוּנע אך ורק מתחרות בין מדינות או כל אידיאולוגיה בודדת, ואם לא נוכל לעבוד ביחד ביתר יעילות כולנו נסבול את התוצאות. לא משנה כמה חזק צבאנו, כמה חזקה כלכלתנו – אנו מבינים שארה"ב לא יכולה לפתור את בעיות העולם לבדה. בעיראק, ארה"ב למדה את הלקח הקשה שאפילו מאות אלפי כוחות ומיליונים מהאוצר שלנו לא יציל את הארץ הזו לבדה – אלא אם נשתף פעולה עם מדינות אחרות".

 

"הביטו בעולם: מסינגפור לקולומביה לסנגל, העובדה מראה שמדינות מצליחות כאשר הן נוקטות מדיניות מכילה. הנתיב הזה פתוח כעת למדינה כמו איראן שברגעים אלה ממשיכה להפעיל סמכויות אלימות. לעם האיראני יש היסטוריה גאה, אבל לזמר "מוות לאמריקה" לא ייצור עבודות או יהפוך את איראן לבטוחה יותר. אם איראן תבחר בדרך אחרת זה ייטיב עם ביטחון האזור, עם העם האיראני ועם העולם".

 

פוטין: רק אסד והכורדים נלחמים בטרוריסטים

הנשיא הרוסי פוטין נאם זמן קצר לאחר הנשיא אובמה, לראשונה זה עשור, והשיב לטענות על אודות מעורבות ארצו במזרח התיכון ועל דבריו של אובמה כי יש להסיר את אסד מהשלטון כדי להשיב יציבות למדינה. הוא לא הזכיר את ארה"ב בשמה אף לא פעם אחת, ואמר כי "זו שגיאה חמורה לא לעבוד בשיתוף פעולה עם סוריה נגד הטרור", אמר. "אף אחד מלבד אסד לא נלחם באיסלאם הקיצוני. רק אסד והכוחות הכורדיים נלחמים בטרוריסטים בסוריה. לעולם אין לדעת מי מתמרן את מי. איום הטרור מתרחב וחובק אזורים הולכים וגדלים. לצערנו, רוסיה אינה יוצאת-דופן. איננו יכולים להרשות לפושעים הללו, שכבר טעמו דם, לשוב הביתה ולהמשיך בשלהם".

 

"זה לא קשור לשאיפות של רוסיה אלא להכרה בעובדה שאנחנו לא יכולים לסבול יותר את היחסים הנוכחיים בעולם", חידד. "על בסיס החוק הבינלאומי, עלינו לאחד מאמצים כדי להתמודד עם הבעיות שכולנו עומדים בפניהן וליצור קואליציה בינלאומיות נגד טרור. בדומה לקואליציה נגד היטלר, זה יכול לאחד בין כוחות שונים".

 

 

"אי אפשר לסבול עוד את היחסים הנוכחיים בעולם". פוטין (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
"אי אפשר לסבול עוד את היחסים הנוכחיים בעולם". פוטין(צילום: gettyimages)

על משבר הפליטים אמר בקצרה: "ראשית, רוסיה מציעה הצעה לתיאום בין כל הכוחות הנאבקים בארגון המדינה האיסלאמית. מאמצי התיאום הללו צריכים להתקיים תחת מנדט האו"ם. אז, חברים יקרים, לא יהיה צורך במחנות פליטים חדשים. מאות אלפים נאלצו לעזוב את בתיהם, וזהו שיעור קשה לכולנו, כולל אירופה. ברצוני להדגיש שהפליטים זקוקים נואשות לתמיכתנו,. אבל יש צורך להשיב את מעמד המדינה על כנו. ברור שיש להגיש כל סיוע למדינה במצוקה. במילים אחרות, יש לתמוך בכל מה שנעשה וייעשה תחת הנורמות של החוק הבינלאומי". עם סיום הדיון דיווח אתר החדשות "הגרדיאן" כי חברי המשלחת האוקראינית יצאו מהחדר לפני תחילת נאומו של הנשיא הרוסי במחאה.

 

גם נשיא צרפת פרנסואה הולנד יישר קו עם הנשיא אובמה ואמר כ "אסד יצר את הבעיה. הוא לא יכול להיות חלק מהפתרון". לדבריו, "אי אפשר לשים את הקורבנות עם מי שהורג אותם". הוא ציין שעד כה נהרגו בסוריה 255 אלף בני אדם, מתוכם אלפי ילדים שנרצחו על-ידי משטר אסד, "זה לא רק שהם נמלטים ממלחמה. כבר שנים הם נמלטים ממשטר אסד".

 

את העצרת פתח מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, שקרא למנהיגי העולם לשוב ולהפעיל לחץ כדי לכנן שלום במזרח התיכון. "אנחנו חייבים להתאחד נגד ההידרדרות המסוכנת בתהליך השלום במזרח השלום. כשההסתה והפרובוקציות בעלייה, חשוב מאוד שישראלים ופלסטינים יהיו במשא ומתן ועל הקהילה הבינלאומית ללחוץ על הצדדים לעשות זאת", אמר בנאומו. בנושא הלחימה בסוריה אמר: "המשבר הידרדר מחוץ לשליטה. האחריות למשבר נופלת על הצדדים בתוך סוריה, אבל לא מספיק להסתכל לתוך סוריה בחיפוש אחר פתרונות. נשק וכסף זורמים ממדינות שמלבות את האש. כעת הגיע הזמן שאחרים, במיוחד חברות מועצת הביטחון של האו"ם, יצעדו קדימה וייקחו תפקידי מפתח בביסוס השלום".

 

מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, בפתח העצרת (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, בפתח העצרת(צילום: gettyimages)
 

 

בנוגע למשבר המהגרים באירופה, באן קרא למדינות אירופה "לעשות יותר", הן בסיוע לפליטים והן במאבק נגד סוחרי המהגרים המסכנים את חייהם ולעתים מביאים למותם של מאות ואף אלפים. "הפתרון למשבר הזה חייב להיות מונחה בידי חוקים בינלאומיים, זכויות אדם וחמלה".

 

הראשונה מבין מנהיגי מדינות העולם לשאת דברים בפני העצרת הייתה נשיאת ברזיל, דילמה רוסף, שתקפה את מוסד ההתנחלויות בישראל וקראה להקים מדינה פלסטינית: "אנחנו זקוקים לאו"ם שיוכל לבסס שלום בר-קיימא ברחבי העולם ולהתמודד נגד כל פשע נגד האנושות. אי אפשר לדחות עוד הקמה של מדינה פלסטינית, מדינה שתחייה בשלום לצד ישראל. אי אפשר לסבול את המשך התפשטות ההתנחלויות, זה לא מקובל. כדי להעניק לאו"ם את התפקיד המשמעותי שלו הוא ראוי, על מועצת הביטחון של האו"ם להרחיב את חברותיה הרשמיות והלא-רשמיות כדי להיות יותר ייצוגית ואפקטיבית".

 

על משבר המהגרים באירופה אמרה רוסף כי "אנחנו צריכים לתרגם את הסיוע לפעולות חד-משמעיות של סולידריות. ברזיל מקבלת פליטים בברכה - קיבלנו סורים ופליטים אחרים מרחבי העולם". בהמשך הערב נאם נשיא איראן חסן רוחאני שהאשים את "הדיכוי הציוני" בעידוד הטרור.


פורסם לראשונה 28/09/2015 16:10

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
הנשיא אובמה בנאומו בעצרת הכללית
צילום: gettyimages
מומלצים