שתף קטע נבחר

נשיא איראן באו"ם: שורש הטרור הוא במשטר הציוני המדכא את הפלסטינים

בנאומו בעצרת הכללית של האו"ם אמר חסן רוחאני: "האיום החמור ביותר הנשקף לעולם הוא שארגוני טרור יהפכו למדינות טרור". קודם לכן אמר הנשיא אובמה כי קריאות "מוות לאמריקה" לא ייצרו עוד מקומות עבודה באיראן

נשיא איראן חסן רוחאני אמר הערב (יום ב') בעצרת הכללית של האו"ם כי הוא שמח ש"פרק חדש נפתח ביחסיה של איראן עם העולם". הוא אמר כי הוא מדבר "בשם אומה שלפני שנתיים שוב הצביעה למען שילוב קונסטרוקטיבי עם העולם. לפני שנתיים העם האיראני בחר בבחירות חופשיות ונתן לי מנדט לגבש יחסים עם העולם". ynet העביר את הנאום בשידור חי.

 
הנשיא רוחאני הוסיף כי "בעת הצורך ננוע קדימה ובעת הצורך ננהג בגמישות. כמו במסחר ובפעילות כלכלית, גם בפוליטיקה וביחסים בינלאומיים פתרונות win-win צריכים להיות הבסיס. הפעם האו"ם עשה את ההחלטה הנכונה. איראן מעולם לא התכוונה לייצר נשק גרעיני ועל-כן הסנקציות נגד איראן היו לא צודקות ולא חוקיות. הסנקציות הללו מעולם לא השפיעו בשום אופן על המדיניות שאימצנו ועל הגישה שנקטנו כלפי משא ומתן. הוכחנו שאין שום דבר על שולחנה של איראן מלבד הגיון, השכל הישר ואתיקה, ובעת הצורך הגנה עצמית נחושה נגד כל סוג של תוקפנות. שיתוף פעולה של הצדדים הוא חלק אינטגרלי מיישום ההסכם. במקביל אנחנו מצפים ממדינות גרעיניות לנקוט צעדים הכרחיים כדי לעמוד במשטר אי-ההתחמשות. מעבר לכך, אנחנו מצפים מהן למלא תפקיד חיובי בפירוק המזה"ת מנשקו, ולא לאפשר למשטר הציוני להישאר המכשול היחיד בדרך להבנת היוזמה החשובה הזו".
 
נשיא איראן רוחאני בעצרת הכללית של האו"ם, הערב (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
נשיא איראן רוחאני בעצרת הכללית של האו"ם, הערב(צילום: gettyimages)
רוחאני אמר כי "יש לקדם עידן חדש של שלום בר-קיימא ויציבות באזור. מנקודת המבט שלנו, העסקה המוסכמת אינה המילה האחרונה. בהתחשב בעובדה שהעסקה הזו הציבה מודל חדש, היא יכולה להוות בסיס לשינוי במזרח התיכון. המדיניות שלנו היא להמשיך במאמצי חיפוש השלום. ניתן לתפוס את ההזדמנות הזו כדי לבנות את יחסינו עם מדינות במזרח התיכון, במיוחד עם שכנותינו, בהתבסס על כבוד הדדי ואינטרסים משותפים".
 
רוחאני התייחס גם לתופעת הטרור בעולם ואמר: "האיום החמור ביותר הנשקף לעולם כיום הוא שארגוני טרור יהפכו למדינות טרור. אנחנו מציעים שאף מדינה לא תורשה להשתמש בטרור כדי להתערב בענייניה של מדינה אחרת. כפי שסייענו לביסוס הדמוקרטיה בעיראק ובאפגניסטן, אנחנו מוּכנים לסייע לבסס דמוקרטיה בסוריה כמו גם בתימן. מוטב שהדבר ייעשה על ידי הצבעת האנשים מאשר בכוח. עיראק, סוריה ותימן הן דוגמאות למשברים המבוססים על טרור. קיצונות, שפיכות דמים ופלישה – ואדישות הקהילה הבינלאומית שהכזיבה. גל ההרס נע מעבר לעולם הערבי והגיע לשערי אירופה. אל לנו לשכוח ששורשי הטרור במשטר הציוני נגד אומת פלסטין המדוכאת. צריך לשים לזה קץ, על אף הבעיות הרבות באזורנו אנחנו מאמינים בעתיד משותף. אנחנו מאמינים שהניצחון יושג על ידי בעלי הרצון הטוב. הייתי רוצה להזמין את כל העולם ובמיוחד את מדינות האזור שלי ליצור אזור אחיד נטול אלימות".
 
נשיא ארצות הברית ברק אובמה אמר מוקדם יותר בנאומו בעצרת הכללית של האו"ם כי לעם האיראני יש היסטוריה גאה, אבל לזמר "מוות לאמריקה" לא ייצור עבודות או יהפוך את איראן לבטוחה יותר. אם איראן תבחר בדרך אחרת זה ייטיב עם ביטחון האזור, עם העם האיראני ועם העולם".

 

 

הסכם הגרעין שהושג עם איראן, הצהיר אובמה בפני נציגי 193 מדינות העולם, יוביל לעולם בטוח יותר. "האו"ם הטיל סנקציות על איראן. ביחד הראינו שלחוק ולהסכמים יש משמעות. אבל הסכמנו גם שהסנקציות לא יכולות להיות רק עונש. כמה מדינות, כולל רוסיה, כולל סין, דבקו זו בזו במהלך המו"מ. התוצאה היא הסכם ארוך-טווח שימנע מאיראן נשק גרעיני אך יתיר לה גישה לאנרגיה למטרות שלום. בכך מלחמה פוטנציאלית נמנעת, העולם שלנו בטוח יותר. זהו כוחה של המערכת הבינלאומית, כשהיא עובדת כמו שצריך".

מוקדם יותר הגדיר עבדאללה מלך ירדן בנאומו בעצרת הכללית של האו"ם את המלחמה באיסלאם הקיצוני "מלחמת עולם שלישית". הוא קרא לפעולה כוללת בכל החזיתות: "חסידיו הקיצונים של האיסלאם מנסים להרוג את התקווה והחמלה. כנופיות פורעי החוק הללו מנצלות את הבורות כדי להעצים את כוחן, להרוס את דבר האל ולבצע את הפשעים המזוויעים ביותר. אני מכנה את המשבר הזה מלחמת עולם שלישית ואני מאמין שעלינו להגיב אליו בהתאם".
 

הוא התייחס למתיחות בירושלים ואמר: "עלינו לגלות חוסר סובלנות כלפי חוסר סובלנות. מתינות אין פירושה לקבל את אלו הרומסים את האחרים. כל המתונים מכל האמונות נגד כל הקיצונים מכל הדתות. מנהיגי כל המדינות צריכים לנקוט עמדה ברורה וחד-משמעית נגד חוסר סובלנות. מסגדים, כנסיות, בתי כנסת. שום-דבר לא יכול להיות חשוב יותר מאשר ירושלים. חובה מקודשת היא לשמור על קדושת ירושלים. אנחנו דוחים את האיומים על האתרים הקדושים ודמותה הדתית של העיר הקדושה הזו".

 

המלך עבדאללה באו"ם, הערב. "לשמור על קדושת ירושלים" (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
המלך עבדאללה באו"ם, הערב. "לשמור על קדושת ירושלים"(צילום: gettyimages)

על רקע המתיחות הרבה בשבועות האחרונים במתחם הר הבית, שבמהלכם נוצר נתק בין ישראל לירדן, לפני כמה ימים דיווח עיתון "א-ראי אל-יום" היוצא לאור בלונדון, שעל פי הנטען הסתמך על מידע מארמון המלוכה הירדני, כי המלך עבדאללה מסרב לדבר עם ראש הממשלה בנימין נתניהו.

 

לפני כשבוע קרא המלך עבדאללה לאיחוד האירופי להגיב בתקיפות לעימותים בין כוחות הביטחון הישראלים למתפללים המוסלמים במתחם הר הבית. המלך שוחח עם יו"ר הפרלמנט האירופי מרטין שולץ, ודרש שהקהילה הבינלאומית תנקוט עמדה בעניין ההתקפות וההפרות הישראליות בירושלים. בעיר הבירה עמאן הייתה הפגנה שבה השתתפו אלפים שצעדו לעבר שגרירות ישראל, ודרשו לגרש מירדן את השגרירה הישראלית עינת שליין בתגובה ל"תקיפות החוזרות ונשנות במסגד אל-אקצה".

 

לפני כשבועיים, לאחר עימותים בין כוחות הביטחון לפלסטינים בהר הבית, הזהיר המלך עבדאללה את ישראל מכל "פרובוקציה נוספת". המלך נפגש אז עם ראש ממשלת בריטניה, דיוויד קמרון ואמר לאחר הפגישה כי "כל התגרות חדשה בירושלים משפיעה על היחסים בין ישראל לירדן".

 

בעקבות האירועים האחרונים בהר הבית, פרסמה ממשלת ירדן כמה הודעות גינוי חריפות, והממונה על המחלקה הפלסטינית במשרד החוץ הירדני, מוחמד אל-עקרבאווי, אמר לביטאון חמאס "א-ריסאלה" כי צפויה הסלמה מדינית אם ישראל לא תיענה ללחצים המופעלים עליה. הוא לא שלל גם את האופציה של החזרת השגריר הירדני מתל אביב וגירוש השגרירה הישראלית מעמאן, בשנה שעברה, בגלל האירועים האלימים שהיו בהר הבית, החזירה ירדן את שגרירה מישראל, אחרי שזימנה לשיחות נזיפה את השגריר הישראלי בירדן.


פורסם לראשונה 28/09/2015 18:56

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
הנשיא רוחאני באו"ם. ארכיון
צילום: EPA
מומלצים