שתף קטע נבחר

מה מסתתר במזון: התוספים שצריך להתרחק מהם

התזונה המודרנית נשענת על מזון מעובד שמועשר בחומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח ותוספי מזון שונים. לכל אלו יש השפעות קריטיות על גוף האדם ובריאותו. אחרי שארגון הבריאות העולמי הכריז שבשר מעובד גורם לסרטן, הגיע הזמן שהחלטה דומה תתייחס לכל המזון המועשר ברכיבים לא בריאים

מעולם לא היו בני אדם רבים כל כך, הסובלים ממחלות כרוניות. מספר החולים במחלות אלה הולך וגדל ללא שום פרופורציה לגודל האוכלוסייה. ככל שמתקדמת הרפואה, כך הולך ורב מספר החולים בסרטן מסוגים שונים. ככל שמפתחים יותר תרופות, כך גדלים ממדי התחלואה בסרטן, וידם של הרופאים קצרה מלהושיע.

 

הטענה שמחלות אלה נובעות מהזדקנות האוכלוסייה, איבדה מזמן מתוקפה מכיוון שממדי התחלואה והתמותה עולים בעשרות מונים על העלייה בתוחלת החיים. תוחלת החיים המתארכת לכאורה, אינה מהווה הסבר מניח את הדעת לתחלואה העולה וגוברת של הילדים.

 

למומחים רבים יש חשש מבוסס למדי שתוחלת החיים של הילדים של היום, תרד בשנים רבות, שהרי מעולם לא היו ילדים רבים כל כך, הסובלים מבעיות נשימה, נזלת כרונית, הפרעות קשב וריכוז, בעיות עיכול, מיגרנה ואלרגיות מסוגים שונים, ומספרם רק הולך ועולה.

 

מחלות כרוניות עלולות להופיע בגלל גנטיקה ותורשה, אולם שתי הסיבות העיקריות למחלות קשות הן מחסור של דלק חיוני לגוף, של רכיבי מזון חשובים כמו ויטמינים, מינרלים או חומצות שומן חיוניות החסרים במזון המעובד שממנו אנו ניזונים או עודף רעלים באותו מזון.

 

הג'אנק פוד חסר את הוויטמינים החיוניים לגופנו (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הג'אנק פוד חסר את הוויטמינים החיוניים לגופנו(צילום: shutterstock)

 

קראו עוד על הסכנות שבמזון שאנו אוכלים:

משרד הבריאות קובע: נקניקים - רק פעם בחודש

מחקר: בשר וגבינות - מסוכן יותר מעישון סיגריות

FDA קבע: שומן הטראנס מסוכן - להסירו מכל מוצרי המזון

 

כמו התאונות, גם מחלות אינן קורות, הן נגרמות. לעתים הן נגרמות עקב זיהומי חיידקים, וירוסים או פטריות, לפעמים בשל תורשה, ולעתים בגלל חומרים רעילים שאליהם אנו חשופים.

 

חלק ניכר מהמחלות שאנו משייכים לתורשה וגנטיקה, הן מחלות של תורשה תזונתית גרידא. אם כל המשפחה תאכל את אותם מזונות, יהיו כולם בריאים או שיסבלו כולם מאותם סוגי מחלות.

 

מה מסתתר לכם באוכל?

למרות שאחת הסיבות העיקריות לקטסטרופה היא החשיפה ההולכת וגוברת לחומרים מזיקים שבמזון ובמשקה, מאמינים מרבית האנשים שיש מי ששומר ומגן עליהם.

 

ובכן, מסתבר שבישראל מתיר משרד הבריאות להכניס לבשר מים ופוספטים ללא הגבלת כמות. משרד הבריאות מבקש להכניס למי השתייה 1,000 מק"ג של פלואוריד לכל ליטר מים ועוד ועוד מעשי חלם כאלה.

 

בנוסף, כדאי לדעת שאינספור תוספי מזון כמו צבעי מאכל, חומרים משמרים, חומרי טעם וריח, חומרים מתחלבים ועוד חומרים כימיים ממלאים כחוק את מזוננו. זאת אחרי שחומרים שאושרו בעבר לשימוש, כבר יצאו אל מחוץ לחוק לאחר שנמצאו מזיקים.

 

מסרטן או לא מסרטן - מי קובע?

ידוע שסוגים שונים של סרטן נגרמים מחשיפה מתמדת לאורך שנים ארוכות לכמות מסוימת ואפילו קטנה של גורמים מסרטנים, הרבה יותר מאשר בשל חשיפה קצרה לכמויות גדולות של חומרים הידועים כמסרטנים.

 

כלומר, למרות שלעיתים מאושר לשימוש על ידי הרשויות חומר שהוכח שאינו מזיק לעכברי מעבדה שנחשפו לכמות גדולה ממנו, הרי שלעתים בחשיפה של שנים רבות ואפילו בכמות קטנה, יהיה חומר זה הגורם הראשון במעלה למחלת סרטן  אצל האדם.

 

ההבנה שלנו על פגיעה בריאותית העלולה להופיע כתוצאה מחשיפה ממושכת לחומרים אלה, נובעת מהידע שנרכש מחשיפתם של חיות מעבדה לרמות שונות של הרעלים הללו, במשך פרקי זמן שונים. אולם עדיין אין לנו את הידע המלא על ההבדלים שבחילוף החומרים בין בני האדם לבין חיות המעבדה. לעולם אי אפשר להעריך ולהשוות תוצאות ללא בסיס נתונים שווה.

 

יתכן מאוד שמה שלא מרעיל אותך עכשיו, מרעיל אותך לאט לאט במשך תקופה ארוכה. מעשן לדוגמה, אינו לוקה בסרטן לאחר זמן קצר של עישון. עשרות שנים נדרשות כדי לגרום סרטן וברור שאין היום אף לא מומחה אחד בעולם שמטיל ספק בעובדה שסיגריות עלולות לגרום סרטן.

 

מצד שני, ניתן למצוא בני אדם מעשנים המגיעים לגיל מופלג בבריאות טובה. ההבדל נובע ממערכת חילוף חומרים השונה בין אדם אחד לאחר ובמידת החשיפה השונה של כל אדם לחומרים שונים. על אחת כמה וכמה ההבדלים בין בני אדם לחיות מעבדה.

 

דוגמה נוספת היא הדי.די.טי. חומר ההדברה נתפש בעבר כחומר שיושיע את העולם ממחלות קשות ויציל אותו מרעב. הכימאי השוויצרי פאול הרמן מילר, אף קיבל פרס נובל לרפואה על המצאת החומר. חלפו שנים עד שהצליחו המדענים להשפיע על ממשלות שונות להוציא את השימוש בחומר ההדברה אל מחוץ לחוק, בעיקר בגלל ההשערה שיתכן שהוא אחד הגורמים העיקריים למחלות סרטן ובעיקר ככל הנראה, סרטן הקיבה.

 

ואכן מאז נפסק השימוש בחומר, הולך ויורד מספר מקרי סרטן הקיבה בצורה דרמטית. בדיעבד מתברר שהתוצאה של פחות משלושים שנות חשיפה לדי.די.טי הייתה עלייה בתחלואה בסוגי מחלות שונים אצל בני אדם, לעומת גידול מדהים באוכלוסיות חרקים שפיתחו עמידות כנגד חומר ההדברה, ואשר נותרו ללא אויבים טבעיים שהוכחדו על ידי חומר זה. 

 

הפתרון: לוותר לחלוטין על תוספי המזון

יש שיאמרו כי אדם חולה גם כאשר אינו נפגע מכל מיני זיהומים, אלא מפני שזה גורלו. זה פשוט לא נכון. מחלות אינן קשורות לגורל או למזל רע. מחלות שאינן נובעות מתורשה גנטית, דהיינו, מרבית המחלות, נובעות מסיבות שבידינו. אנו במו ידינו יכולים לפגוע בבריאותנו ואנו גם יכולים לתקן. 

 

בחמישים השנים האחרונות, מאז שנכנסו לשימוש רוב תוספי המזון, ישנה עלייה עצומה ברחבי העולם המערבי, בתחלואה ובתמותה ממחלות סרטן ומחלות כרוניות אחרות. לתוספי המזון יש חלק חשוב במגמה זו. לכן, כדי להבריא ממחלות כאלה ואחרות, יש קודם כל לסלק את הסיבה שגורמת להן.

 

איך מכינים נקניקיות? צפו:


הכותב הוא רופא נטורופת, מרצה בכנס אוכלים בריא 7





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
גם אוכל תמים עלול להסתיר בתוכו רעלים שאיננו מודעים לקיומם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים