שתף קטע נבחר

עוני וייאוש בעזה: עלייה חדה במקרי התאבדות

אף שהרשויות מסרבות לפרסם נתונים רשמיים, מקורות ורופאים עזתים מספרים שיותר ויותר תושבים מנסים לשים קץ לחייהם מדי יום ו"המספרים מבהילים". 60% מהצעירים מובטלים, 40% מהאוכלוסייה מתחת לקו העוני, ורבים איבדו את התקווה לשינוי. "מעדיף למות מאשר לראות את ילדיי מתים"

40% מתחת לקו העוני. המציאות הקשה בעזה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
40% מתחת לקו העוני. המציאות הקשה בעזה(צילום: רויטרס)

מועמר קווידר היה אמור להתחתן בזמן הקרוב, אך הגיע לנקודת משבר בניסיונותיו להתמודד עם הלחצים הקשים שעומדים בפני אלו החיים ברצועת עזה. הפלסטיני בן ה-21 לאחרונה ניסה לשים קץ לחייו על ידי בליעת רעל עכברים. "כל הדלתות סגורות בפניי", סיפר לאחר שניצל מניסיון התאבדותו. הוא הסביר שהמשטרה בעזה עצרה אותו כמה פעמים וסגרה את דוכן הפירות שלו, ובכך מנעה ממנו הכנסה.

 

לאחרונה נרשמו סימנים לכך שחלה עלייה של התאבדויות וניסיונות התאבדות ברצועת עזה. עם זאת קשה להשיג נתונים רשמיים על התופעה, שמושארת מתחת לרדאר בעזה, שבה ערכים מסורתיים ודתיים מובילים את הלך הרוח.

"כל הדלתות סגורות בפניי". מועמר קווידר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"כל הדלתות סגורות בפניי". מועמר קווידר(צילום: AFP)
 

המשטרה המקומית מתעקשת שהתופעה אינה נפוצה, אך מקור ביטחוני ברצועה אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית שהמספרים "מבהילים", וציין ש"כמעט מדי יום" נרשם מקרה התאבדות או ניסיון התאבדות נוסף. גם רופאים ברצועה הביעו דאגה בעקבות מספר החולים שניסו לבלוע חומרים רעילים, אך אמרו כי המשטרה היא שקובעת את הסיבות להרעלות הללו.

 

מוחמד אבו אסי הוא אחד מבין המקרים האלה, והוא היה שרוי בתרדמת במשך כמה ימים לאחר שבלע רעל. הוא סיפר כי "בגיל 30, אין לי אפילו מספיק כסף להאכיל את ילדיי הקטנים. העדפתי למות מאשר לראות אותם מתים מול עיניי".

 

תושבי עזה חשים ייאוש רב, במיוחד לאחר מבצע צוק איתן בקיץ שעבר שהשאיר יותר מ-100 אלף בני אדם ללא קורת גג והביא למותם של 2,200 מתושבי הרצועה. הגישה לחשמל ולמים ברצועה היא מוגבלת, ושיעור האבטלה הוא בין הגבוהים ביותר בעולם, ועל פי נתוני הבנק העולמי עומד כיום על לא פחות מ-42%.

הדוכן של מוחמד אבו אסי. "אין לי כסף להאכיל את הילדים" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הדוכן של מוחמד אבו אסי. "אין לי כסף להאכיל את הילדים"(צילום: AFP)
 

יותר מ-60% מהצעירים בעזה הם מחוסרי עבודה, בעוד 39% מהאוכלוסייה כולה, שמונה 1.8 מיליון בני אדם, חיים מתחת לקו העוני. 80% מתושבי עזה תלויים בארגוני סיוע. סוכנות הפיתוח של האו"ם הצהירה בזמן האחרון כי עזה תהיה בלתי ראויה למגורים בתוך חמש שנים. "ההשלכות הסוציאליות, הבריאותיות והביטחוניות של צפיפות יתר של אוכלוסייה הן בין הגורמים שעשויים להפוך עזה לבלתי ניתנת למחיה עד שנת 2020", נכתב בדו"ח של הסוכנות.

 

המשבר ברצועה כה חריף ש-52% מתושביה רוצים לעזוב, כך על פי סקר שפורסם לאחרונה, אך המצור על עזה מקשה את יציאתם. כמה עזתים אף ניסו לעשות את המסע המסוכן לאירופה דרך הים התיכון.

 

אבו אסי סיפר שמבחינתו הקש ששבר את גב הגמל היה כאשר המשטרה סגרה את דוכן הקפה הקטן שלו על החוף, שנקרא "שורשיהם של העניים" – משחק מילים על מלון ומסעדת "שורשים" הסמוכים לשם. רשויות חמאס סוגרות לעתים תכופות דוכנים וחנויות שבעיניהן לא ראויים להיות חוקיים.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

בעלי הדוכן לשעבר סיפר שהוא איבד כל תקווה לפרנס את משפחתו, שחיה בדירה קטנטנה של 30 מ"ר. "כולם פה, צעירים או זקנים, חיים בעוני", אמר אבו אסי. "כשמישהו מגיע לנקודה שהוא מעדיף את המוות על פני החיים, זה אומר שלא נשאר לנו כלום".

 

אביו של אבו אסי האשים את המנהיגים ברצועה בכך שהם לא עושים דבר עבור האוכלוסייה. "הם יודעים שהילדים שלנו סובלים, אבל הם לא עושים דבר", אמר. "הם ממשיכים בסיסמה הקבועה שלהם – 'תהיו סבלנים, הו גיבורים'. הדבר היחיד שהם מובילים אותנו אליו הוא מוות".

 

הכלכלן עומאר שבאן אמר שהוא מאמין שהסיבה המרכזית לעלייה במקרה ההתאבדות ברצועה היא "ייאוש". "בחברה שפוגעת בהם ומדכאת אותם – התאבדות, אלימות והקצנה הן תגובות שמביאות עמן חשש מפני פיצוץ".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
"מעדיף למות מאשר לראות את ילדיי מתים"
צילום: רויטרס
מומלצים