שתף קטע נבחר

משבר העגבניות ייפתר רק עוד חודש: החום שרף את היבול, לא דאגו ליבוא בזמן

המחסור החמור בירקות הוביל לזינוק מחירים. תנאי החום הקיצוניים גרמו לפגיעה משמעותית ביבול, אך החקלאים מבהירים שהבעיה תיפתר תוך חודש: "עגבנייה זה לא פניצילין, רק מי שחייב - שיקנה". בעלי רשת ויקטורי הפנה אצבע מאשימה למדינה: "יכלו לאשר יבוא חופשי מבעוד מועד"

  

"מי שעוסק בענף מבין שכשיגיע הקטיף לא יהיה מה לקטוף". שלומי כהן מקיבוץ ניר עם הוא דור שלישי למשפחת חקלאים המגדלים עגבניות. ברקע המחסור העצום בירקות הוא מסביר שהחום הקיצוני היכה את הענף. "חום כזה קיצוני לא היה כבר 70 שנה. ניסינו לכסות ברשתות צל להוריד את הטמפרטורות אבל ללא הצלחה. התפרחות של העגבניות לא התפתחו ומה שהתפתח יצא לא איכותי. אי אפשר למכור את העגבניות הללו. אם הייתי קוטף 100 טונות בממוצע לשבוע, כיום זה 20-15 טונות". הוא מספר שכבר לפני חודש עדכנו את רשתות השיווק שעומד להיות מחסור. "זה לא בא בהפתעה לאף אחד". הוא הבטיח שבעוד חודש המצב יחזור לקדמותו, אך הנזק הכלכלי הכבד יישאר.

 

אלי שרון עובד כחקלאי 15 שנה במושב רנן שבמועצה האזורית מרחבים ומגדל עגבניות. הוא מספר שבגל החום באוגוסט הגיעה הטמפרטורה בחממות ל-50 מעלות. "זה שרף את כל העגבניות, את כל השתילים. היבולים היו מאוד נמוכים, לא רק העגבניות אלא כל הירקות". הוא מספר כי בנוסף לחום, יש מחלות חדשות שהתפרצו ובינתיים אין להן פתרון, "אני צופה שהמחסור יימשך עוד 50-45 יום".

 

 

זה המחיר בשוק הכרמל, הבוקר (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
זה המחיר בשוק הכרמל, הבוקר(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

"הזהב האדום" בשוק הכרמל (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
"הזהב האדום" בשוק הכרמל(צילום: מוטי קמחי)

"חום כזה לא היה כבר 70 שנה". העגבניות בשוק הסיטונאי בצריפין (צילום: אבי חי) (צילום: אבי חי)
"חום כזה לא היה כבר 70 שנה". העגבניות בשוק הסיטונאי בצריפין(צילום: אבי חי)

מחירי הירקות זינקו, גם ברשת ויקטורי (צילום: גל בייסברג) (צילום: גל בייסברג)
מחירי הירקות זינקו, גם ברשת ויקטורי(צילום: גל בייסברג)

גם שרון מספר על הנזק הכלכלי הכבד. "נראה שאנחנו עושים מזה כסף, אבל אנחנו לא. אין לנו תוצרת לשווק. יש קרן ביטוח לחקלאים, אך הפיצוי אפסי. זה לא משתווה לנזק שנגרם לחקלאים. מאז שאני חקלאי, אני לא זוכר בצורת כזו של גידולים".

 

ברמת נגב מגדלים 75 אחוזים מעגבניות השרי של מדינת ישראל. עוזי משה, חקלאי ממושב קדש ברנע המגדל עגבניות שרי כבר עשור, מספר שזה לא רק מזג האוויר. לדבריו, בחמש השנים האחרונות פשטו את הרגל 20 משקים באזור. "הממשלה מתעמרת בנו. ההיטלים והמסים גבוהים. מחיר המים כפול מבמדינות שבהן אנחנו מתחרים, אז מגדלים בפחות שטחים. בעבר, גם במקרים של מזג אוויר קיצוני היה מחסור אבל לא בהיקף כזה". 

 

"אנחנו לא האויבים של יוקר המחיה" 

משה אומר שהחקלאים הם "לא האויבים של יוקר המחיה, אלא הפתרון", ומספר שרשתות השיווק הגדולות חותכות את המחיר לחקלאי שמוכר לחבר הבת הסיטונאית שלהן, ומוכרות ביוקר, "אם עגבניות שרי נמכרות במחיר הסיטונאי בממוצע ב-3.75 לק"ג, ברשת זה נמכר בלא פחות מ-8.70 שקלים. יש רשתות שמוכרות גם ב-10 שקלים ויותר. אלה פערי התיווך".

 

המצב של הירקנים הקטנים קשה אף יותר. הם רוכשים את הפירות והירקות מסוחרים שקנו אותה בשוק הסיטונאי. לשוק הזה מביאים החקלאים את הסחורה, והמחסור בעגבניות מורגש שם היטב, גם המחיר הגבוה. המחיר המומלץ נקבע בידי נציג מטעם מועצת הצמחים שמגיע בשתיים-שלוש בלילה, עובר בין החנויות, בודק בכמה נמכרים הירקות והפירות ועושה ממוצע. יהודה, מוכר בשוק הסיטונאי בצריפין, הצביע הלילה על קרטונים של עגבניות שרי והסביר: "בהחלטה של מועצת הצמחים מחיר המינימום נע בין 12.5 ל-13 שקלים לק"ג, אבל בגלל שיש מחסור, בעל החנות שקונה אותה יכול לתמחר את זה בין 20 ל-25 שקל לק"ג".

  

זה מצדיק מחירים כאלה? "זה מחיר של בשר, זה לא מצדיק, אבל לא נכנסת סחורה מחוץ לארץ אז המחירים גבוהים". מי אשם? "המדינה. ראש הממשלה היה צריך לדפוק עם פטיש לשר שאחראי ואם הוא היה מייבא סחורות - המחירים היו יורדים. ברגע שאין יבוא, אין שוק חופשי ואין ירידת מחירים".

אמיר שלום, בעל מינימרקט במבשרת ציון, הגיע הלילה לשוק הסיטונאי בצריפין: "באתי לקנות ירקות, פירות. בקושי יש סחורה, גם מה שיש באיכות גרועה ביותר. בקושי יש עגבניות, וגם מה שיש לא ראוי למאכל ועל זה רוצים 14 שקל לק"ג. פלפל אדום מוכרים לי ב-14 שקלים לק"ג, עגבנייה הולך ב-15-14 לק"ג ובקרטונים יש הרבה פחת". אין הלקוחות מגיבים? "הם מודעים למצב, מתלוננים כל היום שחסרה סחורה". ומי לדעתך אשם? "הממשלה הייתה צריכה לדאוג לזה לפני. הריחו את זה לפני חודש, ידענו שזה יהיה. פנו לטורקיה שייתנו עגבניות, טורקיה אמרה שהסחורה מיועדת לספרד".

 

העגבנייה, מתברר, לא לבדה במערכה. משה מנור, בעל חנות בשוק הסיטונאי בצריפין, מדבר על הקולורבי שהכפיל את מחירו ועומד על 10 שקלים לק"ג. "מזג האוויר פגע בקולורבי. כשהיה היצע גדול מכרנו ב-4-3 שקלים לק"ג. איפה כולם היו כשהעגבנייה נמכרה במשך שנה שלמה בחמישה שקלים לקרטון?". מנור קורא לאפשר לחקלאים להרוויח קצת כסף, "הפסידו המון כסף השנה, המון, מאות אלפי שקלים. יש הרבה חקלאים שלא יכולים לפתוח את העונה הבאה. נגמר להם הכסף". מתי אנחנו נראה ירידה של המחירים? "תוך חודש ימים", העריך מנור, "מזג האוויר משתפר, יתחילו גידולים חדשים ואז תהיה ירידה משמעותית". ומה נאכל עד אז? "עגבנייה זה לא פניצילין. לא חייבים לאכול עגבנייה ומלפפון, רק מי שחייב - שיקנה".

"זה לא בא בהפתעה לאף אחד". חם בחממה ברמת נגב (צילום: שלומי כהן ) (צילום: שלומי כהן )
"זה לא בא בהפתעה לאף אחד". חם בחממה ברמת נגב(צילום: שלומי כהן )

ד"ר מרדכי כהן (קדמון), יועץ פרטי ולשעבר מנהל הרשות לתכנון ופיתוח החקלאות בכפר במשרד החקלאות ומנכ"ל מועצת הצמחים, הסביר כי "הבעיה העיקרית בתחום הירקות זה החום הגדול שהיה לפני כמה שבועות שלווה בסופת אבק. זה השפיע בעיקר על העגבניות. העגבניות שהיו צריכות להבשיל היום לא הגיעו לידי הבשלה. יש סיבות נוספות. בגלל המצב הכלכלי של החקלאות יש יציאה של חקלאים מהייצור, שמחליטים שהם לא רוצים להמשיך לייצר בתנאים הנוכחיים. כמו כן, שנת השמיטה גרמה לכך שחלק מהשטחים לא נזרעו".

 

ד"ר כהן אמר עוד כי "יש עגבניות בשוק, רק שהמחיר שלהן יותר גבוה. זה לא שאין עגבניות, כמעט בכל חנות יש עגבניות במחירים גבוהים. בעוד כמה שבועות המצב ישתנה".

 

אייל רביד, בעלי רשת ויקטורי, אמר בהתייחסו למחסור בירקות כי "זה קרה בעיקר בגלל מזג האוויר. המדינה יכלה לתת פתרון אם הייתה פותחת מכסות ומאשרת יבוא חופשי מבעוד מועד, כי בכל חגי תשרי יש חוסרים והמחיר עף לשמיים".

 

ברשת רמי לוי הגבילו את קניית העגבניות לשני קילוגרמים. "מחסור מוצרים רבים השנה על המדפים הכניס צרכנים לפאניקה והם החלו לקנות כמות כפולה כדי שלא יחסר", אמר לוי. "אנחנו רוצים שלכלל לקוחותינו תהיה האפשרות לקנות עגבניות ולכן הגבלנו את כמות הקנייה. המחסור צפוי להסתיים מיד לאחר החג".

 

דוד חי, אחד ממשווקי הירקות הגדולים בארץ, ציין כי "הסיבה לעליית המחירים היא המחסור הגדול שנובע מנזקי הטבע והחום. זה בולט מאוד בעגבניות, היה גם מחסור חזק מאוד במלפפונים ובקישואים. לצערי ייקח קצת זמן עד שנרגיש את ירידת המחירים בירקות".

 

משרד החקלאות: יבוא מוגבל בזמן

ברשת סלאח דבאח ובניו בצפון מצליחים לעמוד בביקוש הצרכני, והמחיר סביר ביותר. כך למשל בסניף החדש של הרשת בעין המפרץ נמכר קילוגרם עגבניות במחיר של 4.90 שקלים. "מרבית רשתות השיווק עובדות עם אותם הספקים, כך יוצא שאותו קומץ מספק סחורה לרשתות וכשהוא אינו עובד הסחורה מתעכבת", אמרו בסלאח דבאח. "אנחנו עובדים במרבית המקרים עם ספקים מקומיים קטנים יותר".  

 

משרד החקלאות מסר בתגובה: "רצף החגים והקרבה בין חגי היהודים והמוסלמים ומיעוט ימי העבודה שהשפיעו על ההיצע ואפשרויות החלוקה, יחד עם מזג האוויר הקיצוני האחרון ווירוס שפקד שטחים רבים בדרום, גרמו למחסור שנוצר במקביל להגדלת הביקושים בחגים. הטענה כאילו ננקטו צעדים מאוחר מדי היא טענה מופרכת מאחר שהמצב בשווקים נבחן כל העת והצעדים ננקטו בזמן כאשר במקביל גדל המחסור בגלל עודפי הביקוש וצפיפות החגים".

 

עוד מסרו כי שר החקלאות אורי אריאל ושר האוצר משה כחלון סיכמו לפתוח את היבוא לעגבניות ללא מכס לתקופה מוגבלת של שבועות בודדים בלבד. נקבעה מכסה שבועית שמטרתה להגן על התוצרת המקומית. "מטרת היבוא היא בראש ובראשונה למלא את החוסרים בשוק ולעצור את עליית המחירים. משרד החקלאות פועל לחיזוק החקלאות תוך איזון המחויבות להורדת יוקר המחיה לצרכן. מדובר ביבוא מוגבל בזמן ולא שוטף אשר לא ייצר תקדים". בדיונים עם האוצר נבחנת האפשרות להעניק רשת ביטחון לפיצוי כספי של היבואנים במקרה של הפסד בכדי לאפשר את היבוא. בנוגע לטענות כי החקלאים אינם מקבלים הגנות כאלו נמסר כי "הדברים לא נכונים בעליל. לחקלאים ניתנות הן תמיכות ישירות (השקעות, ביטוח, מחקר) והן תמיכות עקיפות - הגנה מכסית כל השנה כאשר השר אריאל פועל להגדלת התמיכות. רק כעת, עקב מצב החירום, הוסר המכס זמנית.יש לציין עוד כי המחסור במלפפונים הסתיים וכיום עומד מחירו הסיטונאי על 3.5 שקלים לק"ג וכן המחסור בביצים הסתיים לאחר שיובאו יותר מ-13 מיליון ביצים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי חי
"אי אפשר למכור את העגבניות האלו". השוק הסיטונאי בצריפין
צילום: אבי חי
מומלצים